schrancz Erika üzente 12 éve

Szép álmokat , pihenjétek ki magatokat, holnapra is marad munka. Sziasztok!

Válasz

Rádiné Zsuzsa üzente 12 éve

Kornélia... igazad van.... még nem láttam, de nem is szeretnék...jaj itt egy jó vicc :

Ül a nyuszi az erdőben, s egy hatalmas reszelővel élesíti a körmeit. Arra megy a róka. - Mit csinálsz, nyuszi ? - Hegyezem a körmöm. Ha idejön az oroszlán, széttépem ! A róka úgy megijed a harcias nyúltól, hogy beveti magát a sűrűbe. Jön a farkas. - Mit csinálsz, nyuszi ? - Hegyezem a körmöm. Ha idejön az oroszlán, széttépem ! - Megvadult ez a nyúl! - kiáltja a farkas, és usgyi be az erdőbe. Arra megy a medve is. - Mit csinálsz, nyuszi? - Hegyezem a körmöm. Ha idejön az oroszlán, széttépem. Ijedten siet el a medve. Ám hatalmas horkantásokkal feltűnik az oroszlán. - Mit csinálsz itt nyuszi? - kérdi. - Manikűrözök, és közben butaságokat fecsegek.

Válasz

Rádiné Zsuzsa üzente 12 éve

JUUJÚÚÚÚJ ! Hát neked főtűndérem, látom hogy a Géza a humorért kétszer állt sorban mielőtt eljött a földre..... persze mi is..... óóó egy sármos székely legénnyel..... no lódulj fantázia.....

Válasz

Wolf Kornélia üzente 12 éve

Zsuzsikám! Láttál Te már több négyzetméteres bőrű nyulat?

Válasz

Both Mária üzente 12 éve

Zsuzsikám,te most kinek hiszel?!Nekem a régi barátnödnek vagy az új fiúnak?Hazudtam én neked valaha is?Jól elférnél rajta egy sármos székely legénnyel!

Válasz

Rádiné Zsuzsa üzente 12 éve

Áruljátok már el !! Medve vagy nyúl volt az áldozat ?????

Válasz

kedves julian geza üzente 12 éve

Valoban irigylesre valo az a tobb negyzetmeters Dormogo Domotor ,kifeszitett bor.

Válasz

Both Mária üzente 12 éve

Gézából most az irigység szólalt meg!Még a kifeszitett bőr láttán is rezgett az ina!Nem is mertél hátranézni a gép mellől!

Válasz

Rádiné Zsuzsa üzente 12 éve

Na most mi van ? Nyulat aranyérem közelit ?

Válasz

Both Mária üzente 12 éve

Géza,Gyöngyi igazolják,hogy nem is akármilyet!Aranyérem közeli.

Válasz

kedves julian geza üzente 12 éve

Nyuszit onvedelembol!

Válasz

Rádiné Zsuzsa üzente 12 éve

Hahahahaha ! Nagyon jó ! Marika a te medvevadászod Lóránt ? Lőtt is már medvét ?

Válasz

kedves julian geza üzente 12 éve

Moszkvai professzor elmegy medvére vadászni Szibériába. Kap maga mellé egy helyi vadászt is. Nézi a helyi vadász a professzort, majd megszólal:
- Maga professzor. Akkor maga okos, ugye?
- Igen-igen.
- És tud lőni?
- Nem először vagyok medvevadászaton, csak Szibériában még nem jártam.
- És gyorsan tud futni?
- Hosszútávfutó versenyző voltam.

Kimennek a terepre. Meglátják a medvét, azt mondja a helyi vadász: fussunk! Futnak visszafelé, a medve trappol utánuk, közben gondolkodik a professzor, hogy mi a francnak fut, mikor van nála puska. Azzal megfordul, céloz, lő - medve eldől, nem mozdul. A helyi vadász odamegy a tetemhez és csóválja a fejét:
- Professzor, professzor, maga tényleg tud lőni. Meg gyorsan futni is, de maga egy barom.
- Miért?
- Most hogyan visszük el a medvét a faluig?

Válasz

Both Mária üzente 12 éve

Kérdezzétek meg az én medvevadászomat!Ő többet tudna mesélni medvekalandról.Ebben én nem vagyok illetékes.

Válasz

Wolf Kornélia üzente 12 éve

:-)

Válasz

kedves julian geza üzente 12 éve

Kiabal a szekely legeny az apjanak:Edesapam fogtam egy medvet,Jol van fiam,hozd ide.Nem tudom,mert nem enged el!

Válasz

Gyongyi Demeter üzente 12 éve

Szia! Nem kivanok ilyen elmenyben reszesulni,A ferjem nagyon orult neki,mert o meg nem latott,de tenyleg nagyon kozel volt,ha boccsal van,nagyo veszelyes.Ezelott 3 evvel lattam eloszor,akkor 3 aprocska boccsal,csak az tavolabb volt.Ilyen tavolabbit meg elfogadok...
Udv.Gyongyi

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Szia Gyöngyike ! Azért,ha félelmetes volt is,az a találkozás,gondolom nagy élmény volt,nem? Vagy én laikus,városi,aki csak az állatkertben láthat macit,nagyon naív vagyok?Üdv:Babi

Válasz

Gyongyi Demeter üzente 12 éve

talalkoztam mar 2 alkalommal.
iden majusban, egy viragnak a fotozasa mentett meg,hogy ne talalkozzunk meg kozelebbrol.
Egy szoros volgyben egy patakocska menten mentunk a fejemmel,en lealltam fotozni,a ferjem vette eszre ,hogy kb 30 meterrel elottunk atment a patakon a 2 bocsaval.Mi sem hallottunk semmit,ook sem vettek eszre,mert feloluk fujt a szel es nagyon zugott a patak,Cak akkor vett eszre a MACI,amikor a ferjem kialtott,hogy menjek hamar ,hogy fotozzam le...Egy kicsit elorejott a maci,de megallt es szoszerint,,farkasszemet''neztem vele,nem mozdultunk,es igy szepen elvonult, A gep a kezemben volt....de perzse kepet nem keszitett...

Válasz

Rádiné Zsuzsa üzente 12 éve

Gyöngyike ! Volt-e már találkozásod kint a vadonban a medvével ? A cikk amit lent beollóztam, valóban így kell viselkedni, vagy ti másképp tudjátok ?

Válasz

Gyongyi Demeter üzente 12 éve

No ,de azt is tegyem hozza,hogy biztos voltam benne,hogy nem aznapi nyom(amikor frissen meglattam csak rovid tavon kovettem)

Válasz

Gyongyi Demeter üzente 12 éve

Persze,hogy utanamentem,kovettem jo sokaig.
nyilt teruleten volt,jokilatas igy mertem menni

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Szia Gyöngyi!Még ki is nagyitottam a képet,hátha meglátom a távozó medvét ....sajna nem.Ti,akik gyakran látjátok a lábnyomait,mertek utánna menni ??

Válasz

Rádiné Zsuzsa üzente 12 éve

MIT KELL TENNI MEDVETÁMADÁSKOR ?

( Kézdivásárhelyi Gál Lacit idézve )

"..........Sokat beszélünk arról, meg túl is van tematizálva, hogy a medve milyen veszélyes állat. Mit tudsz erről? Mit kell tenni medvetámadáskor, hogy egyik fél se „járjon rosszul”?

Az igaz, hogy sok támadás van, és az is, hogy a medve erős állat, viszont nem igaz, hogy lassú. Nagyon gyorsan mozog, tud nagyon csendben is járni. A támadások azért fordulnak elő, mert az élőhelyeit kiirtották, ám a medve muszáj valahol elrejtőzzön. Az erdőket pedig a falvak mellett hagyták meg, fent a gerinceken hatalmas pusztításokat végeztek. Nyáron muszáj lehúzódjon a falu mellé a medve, másképp nem tud megélni.

Szerintem a medvetámadásos esetek 99%-ában az ember a hibás. Például ha a kutyát szabadon hagyják az erdőben, ritkán tudnak parancsolni neki. A kutya megtalálja a medvét, felhergeli; ez ha egyedül van, lehet elmegy, de ha anyamedve, megtámadja a kutyát. Az odafut a gazdához, a medve meg követi. A felbőszült vaddal nincs mit kezdeni. Elfutni nem lehet, fára mászni éppen lehet, de utánad mászhat.

Aki csendben jár az erdőben, nagyon oda kell figyeljen mindenre. A vadnak jók az érzékszervei, de nem biztos, hogy észrevesz. Ha a szél az ő irányából fúj, nagyon könnyen meglepheted. Ekkor lehet, hogy az ellenkező irányba kezd menekülni, de lehet, hogy támad. De egyből ordítani sem szabad; nekem eddig bevált, hogy ha meglátok egy állatot, odaszólok csendben, majd fokozatosan emelem a hangerőt, jelezvén, hogy ott vagyok.

Akkor csoportosan járjunk inkább?

Igen, ez is működik. Nagyon ritka a környékünkön a vérmedve, amelyik direkt emberhangra megy. A legtöbb vad, ha emberhangot hall, elkerüli messziről. Ha egyedül megyünk, koppantsunk időnként egy fára, vagy kurjantsunk.

Nem csak mítosz a vérmedve, tényleg van olyan? Itt Kovászna megyében?

Volt példa rá, hogy muszáj volt kilőni a medvét, mert két embert mocskolt meg. Persze nem így születik, vagy bántalmazták, vagy egyéb okból ingerelte az ember, az emberi hang. Helyiek mentek gombászni vagy epret szedni, és szándékosan hangosan kiabáltak, de pont arra jött a medve. Egy idő után rászokik, hogy az ember könnyű préda, főleg ősszel vagy tavasszal, amikor nagy szüksége van az élelemre, s így a legegyszerűbb hozzájutnia.

Mi volt az eddigi legdurvább helyzet, amit átéltél?

Egyszer 25-30 méterről fotóztam egy medvét, megfordultam, még tettem pár lépét, visszafordultam, és ott volt már 10 méteren belül. Az állította meg, hogy a másik két srác, akivel voltam, olyant ordítottak, hogy a levegő megfagyott. Soha nem hallottam azóta ehhez hasonló üvöltést. A medve pedig felállt két lábra, s nézelődött, hogy mi ez a hang.

Máskor láttuk a bocsot, s odaszóltunk, hogy vegyen észre, de megjelent az anyamedve. Mi meg kettejük között álltunk. Az anya, hogy védje a bocsot, megindult felénk azonnal, de az egyik lány nagyot sikoltott, és a bocs is visszament az erdőbe. Az anyának meg nem állt szándékában támadni, így ő is elment.

De mit csinálsz, ha mondjuk körbevesz 10 juhászkutya?

Van, hogy megvárom, míg kicsit lecsillapodnak, de ha nagyon támadnak, én is támadólag lépek fel. A kutya bizonyos szempontból még veszélyesebb, mint a medve. Medvével, ha nem vagy hülye, valószínűleg nem lesz gond. Kutyák éjjel is támadtak meg, csak világító szemeket láttam, de nem volt olyan, hogy megharapjanak. Amelyik jött, azt lerohantam: „ha te megharapsz, én is megharaplak” hozzáállás. Bármit lehet használni ellenük, ami éppen az ember kezébe kerül. A kutyáknál az van, ha érzik, hogy nem félsz tőlük, békén hagynak. Ám amit a kutyákkal el merek művelni, azt egy medvével nem merném. Van amúgy kimondottan medvespray is, a kérdés csak az, hogy van-e időd használni......."

Válasz

Gyongyi Demeter üzente 12 éve

Az biztos,hogy megnovekszik az adrenalinszint:)))
Hat meg akkor amoikor ,,farkasszemet nezel vele"

Válasz

Wolf Kornélia üzente 12 éve

Hát, Gyöngyikém, nem csak gyönyörű, de vadregényes egy vidék a Tiétek! :-)

Válasz

Gyongyi Demeter üzente 12 éve

Tavalyi fotó.Iden is lattam bőven ...csak nem hóban.

Válasz

Wolf Kornélia üzente 12 éve

Juj, de izgi! A helyszínen biztosan gyorsabban dobogna a szívem.

Válasz

Rádiné Zsuzsa üzente 12 éve

Húha ! Gyöngyikém, ez már idei lábnyom ?

Válasz