Rádiné Zsuzsa üzente 10 éve

GÁZA LEÍRÁSA AZ ESZTENÁKON FOLYÓ ÉLETRŐL ERDÉLYBEN.
Köszönjük szépen neked, s szívesen olvassunk máskor is a múlt és a jelen szokásairól, élet helyzetekről !

Válasz

Both Mária üzente 10 éve

Géza nagyon élethűen irta le a kaszás házakban folyó életet.Én még hozzátenném,azt,amit nagyon szeretek.Kiülni a hegyoldalba egy esztena közelébe estefelé,amikor terelik be az állatokat.A pásztorok kiabálása, a tehenek kolompja,kutya ugatás,a juhok bégetése, és enyhe fenyő illatúf üstöt hoz feléd a szél.Lassan sötétedik.A madarak is álmosan és egyre halkabban csicseregnek.Ez egy csodálatos dolog!Ilyen másfelé nincs!

Válasz

kedves julian geza üzente 10 éve

Igazság az,hogy ezeket a pityókás ételeket kinn a tanyán készitették,mert talán ott finomabb volt és a hozzávalók nem romlandó élelmiszerek.A felsorolt ételféleségek mind ugyanazok.Készitésük egyszerü,hamar megy.Hozzávalók:4-6darab pityóka,egy kisebb fehérhagyma,só,turó,száraz kenyér kockák.A felkockázott pityókát és az ép hagymát oda teszem főni 2 -3 l. sós vizben ,ami pillanatok alatt megfő.Egy külön edénybe leszüröm a levét,a pityókát összetöröm törővel.Ráteszek 2-3 evőkanál turót és kikavarom.A leöntött lébe apró száraz kenyérkockákat teszek,igy megvan a leves is. Kenyeret helyetesithetem turóval.Úgyis fogyasztható,hogy a megtört pityókára rátöltök a leszürt léből.Miért használják a székelyek a száraz kenyeret?Tudjuk hogy Székelyföld nem volt buzatermő vidék.A nehezen beszerzett kenyeret annyira megbecsülték,hogy a maradékot nem dobták ki, hanem felkozkázták.Ami a turót illeti az üzletből vásárolt nem az igazi.

Válasz

Rádiné Zsuzsa üzente 10 éve

Géza "mesélj" nekünk, napról napra hozhatod a kis elbeszéléseket a hegyi emberek életéről, szokásairól, szívesen olvassuk !
Bizony a XXI. században "mű" életet élünk nagyon sokan. Bekényszerültünk a városokba, sokan emeletes lakóházakba, negyedekbe, a víz a villany vezetékes, fűtés távfűtés, s az élelmiszert a boltokban, jobb eseteben a piacon vesszük........

de sajnos a falvakban is hasonló a helyzet, a határt már a pénzes világ műveli saját tulajdonban.

A kis kertek és állattartás helyett inkább a ott is a boltokban veszik meg az ennivalót. Olyan nagy az előállítási költsége, hogy olcsóbban megkapja a szupermarketekben...

Felfordult világban élünk, aztán csak próbálunk menekülni a betonrengetegből ki a szabadba, a természetbe....

Az az életforma a normális, amit ott fent élnek még sokan !!!
Kint az erdőn mezőn, állatokat tartva, földet művelve, bizony régen még a ruhát, cipőt is maguk készítették az emberek.

Bizony ma már a technika rabul ejt sok embert. A Tv, az internet, no meg pl, a személyautózás is nemde ?? Valaki még az erdőn, netán hegyre is azzal jár...

Persze a technika maga szükségszerű az életünkben, azt hiszem az egyensúlyt kell megtalálnunk, tudni kell a lelki békénket is visszanyernünk,
a rohanó hétköznapok után... menni ki a szabadba, igen, s bizony nyári estén körbe ülni egy tábortüzet, s nótázni, mesélni....

Válasz

kedves julian geza üzente 10 éve

Igazság az,hogy évtizedekkel ezelőtt minden ilyen formán müködött,ahogy leirtam,sőt még sok mindent irhatnék.Ma 21. sz.sok minden változott.A fiatalság más utakon jár,más felfogás,betört az életünkbe mobil telefon,internet stb.Azonban vannak még helyek,vidékek ahol gyakorolják a hagyományokat,de jóval kisebb számban.

Válasz

Rádiné Zsuzsa üzente 10 éve

Géza ! Nagyon szívesen olvassuk a jellegzetes ételek receptjeit !
Kérlek oszd meg velünk, s el tudjuk akkor mi is készíteni a finomságokat !

Válasz

kedves julian geza üzente 10 éve

Finom lehet.Valahogy igy készitjük mi is,ellenben rántást nem teszünk hozzá,-legalábbis mi-,inkább egy füstőlt disznó bokát léptetünk bele.Amikor kész van akkor egy,vagy két tojást belefujunk,vagy belecsorgatunk.Ilyet is ettünk,esznek a kaszás emberek . Vannak még nagyon finom pityóka ételek és valóban a tanyákon ,esztenákon készitik,pl.törek,pire ,püré, dombraszökős.Ezek nevei inkább helyi jellegüek.

Válasz

Rádiné Zsuzsa üzente 10 éve

Nahát Géza ! ez az elbeszélés egy kis remekművé sikeredett !

Oly aprólékos részletességgel írtad le az életüket kint az esztenákon, hogy magam előtt látom a kedves családot, munka közben és pihenve is.
Aztán a tábortűznél dudorászó , énekelő embereket, s bent a vacsoraasztalnál kanalazva a finom levest, míg a kályhában duruzsol a fa sejtelmes fényben bevilágítva a kaszás házat...

Sose szabadkozz a helyesírási hibákért, nem az a fontos, hanem a tartalom.


TÁRKONYOS PITYÓKALEVES RECEPTJE

A tárkony és a tárkonyos ecet nagyon gyakran használt fűszer az erdélyi konyhában. Finom savanykás ízt ad a leveseknek.

Hozzávalók: 3 vagy 4 nagyobb pityóka, 1 kis murok, 1 fej fehérhagyma, 1 evőkanál disznózsír, 1 evőkanál liszt, só, bors, 1 kávéskanál őrölt pirospaprika, ecetben eltett tárkony, kevés olaj.

Elkészítés: Meghámozom a hagymát, felvágom apróra és a zsíron megdinsztelem. Közben hozzaadom a megpucolt, felvágott murkot is. Felöntöm 2 l vízzel és mikor fő a víz, beleteszem a megpucolt, felkockázott pityókát. Megsózom a levest és kevés ecetes tárkonyt teszek bele. Addig főzöm, míg a zöldség megpuhul. A lisztből kevés olajjal rántást készítek, megszórom pirospaprikával és a levest besűrítem vele. Még pár percig forralom, ha kell még savanyítom a tárkonyos ecettel.
Tejföllel tálalom.

Válasz

schrancz Erika üzente 10 éve

Géza, sok érdekeset tudtunk meg a kaszás házakról. Még most is "müködnek"?
Köszönöm, hogy olvashattam.

Válasz

kedves julian geza üzente 10 éve

Utólag olvasom,elnézést a hibákért.

Válasz

kedves julian geza üzente 10 éve

Zsuzsi!Visszatérek a kaszás házak szerepére.Székelyeknél nevezik kaszás háznak,tulajdonképpen lehet nevezni erdei laknak,erdei háznak,vagy talán hétvégi háznak.Mint kaszás ház megvan a saját szerepe az emberek életében.Marosfő és Maros forrásvidéke szülőfalum Csikszenttamás részét képezi.A távolság kb.15 km.Nagyon sok Csikszenttamásinak kaszállója ,erdője van.Minden nyáron jul.-aug-ban az egész család kiköltözik a tanyára.Magukkal viszik az állatokat-majorság,disznó,tehén,juhféle stb.Ezalatt az idő alatt kaszálgatják,száritgatják a füvet,vagyis szénát csinálnak.Reggel este megfejik a tehenet,puliszkát főznek,tejjel,vagy turóval eszik.Ebédre általában pityoka levest készitenek,szallonával,turóval,zöldségfélékkel,vacsorára tejet izes lekváros kenyérrel,vagy megmaradt hideg puliszkával.-nagyon finom.Esténként kis tábortúz köré ülnek,a szomszédok segitségével székely,magyar nótákat dudorásznak.Időközben ha 3-4 bogjáni széna beszáradt szekérre rakják és haza szállitják.A gyerekek is kiveszezik a részüket a széna csinálásba,esetleg édesanyjuk segitségével epret,málnát,szedret,gombát gyüjtnek.Esős időben a férfiak gereblye,lapát,kapa,villanyél csinálásával foglalatoskodnak,mig az asszonyok erdei gyümölcsök befőzésével dolgoznak.A gyerekek vidáman játszanak,vagy nagyokat alszanak,amig az eső kopogtatja házikójuk födelét,Miután nyugovóra tértek a kutya ,aki éber,esetenként költi gazdájaát,mert medve,vagy farkas jár a kőzelben.Az állatokat istálóban tarják,melynek a padlására -hiu-szénát tárolnak.A kaszás házban található egy vagy több ágy -prics- Derékaljnak szénát használnak,termászetesen megfelelő ágynemüvel.Ezenkivül található asztal két paddal ,szekrény -kredenc-az edényeknek,stelázsi,külömböző dolgok tárolására.A konyha ,vagy szoba valamelyik sarkában a kis kályha esténként csendesen bontogatja melegét az elég hideg Székelyföldön.A nyár elteltével haza költöznek otthonaikba,hálát adva a gazdag termésnek,és hogy a medve nem ette meg állataikat. A férfiak ősszel,vagy télen visszajárnak egy-két szekér tüzifáért,természetesen körülnézni nincse valami változás,a vaddisznók neme turták fel földeiket.

Válasz

Rádiné Zsuzsa üzente 10 éve

Géza "mesélj" nekünk a kaszás ház szerepéről ??? Gondolom az esztenák része lehet ?

Válasz

kedves julian geza üzente 10 éve

Inkább kaszás háznak nevezném.Mögötte a Fekete Rez ,a Gyergyói havasok legdélebbi hegye,ahonnan 1350 m magasan ered a Maros folyó.

Válasz

Rádiné Zsuzsa üzente 10 éve

Az egy menedékház fenyőkkel körbevéve ??? Nagyon szépek a fák !!

Válasz