Természet: 12.04.25. |A világ legnagyobb krumplis kenyerét sütötték meg Sepsiszentgyörgyön

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

12.04.25. | 18:33 A világ legnagyobb krumplis kenyerét sütötték meg Sepsiszentgyörgyön


Több mint száz kilós székely „pityókás" (krumplis) kenyeret sütött a Sepsiszentgyörgyön zajló Szent György-napokra Diószegi László helybéli pékmester.

A traktorkerék méretű, több mint másfél méteres átmérőjű kenyeret szerdán vették ki a kemencéből. Diószegi László pékmester az MTI-nek elmondta, nem értesítették idejében a Guiness-rekordokat hitelesítő hivatalt, így a kenyér mérete nem tekinthető hivatalos világcsúcsnak, de mint megjegyezte, nem akadt a nyomára az interneten hasonló méretű kenyér elkészítésének. „Magyarországon sütöttek már 200 kilósat de az tulajdonképpen veknik összeragasztásával készült" – jegyezte meg a pékmester.

Hi


A sepsiszentgyörgyi Diószegi pékségben több mint 13 ezer téglából építették meg a kemencét a kenyér megsütésére. Az óriáskenyér tésztája egyetlen dagasztással készült, egy darabban került a hagyományos módon, fával hevített kemencébe, amelyben közel hét órán át sült.

Diószegi László elégedetten nyilatkozott az eredményről. Megjegyezte, 146 kilogramm kenyértésztát tettek be a kemencébe, a végtermék súlya pedig meghaladta a száz kilót. „Százkilósra számítottunk, de több lett, mert nem lett olyan vastag a héja, mint gondoltuk" – mondta Hozzátette, a kenyér végső súlyát nem tudják pontosan megmondani. Ez annak is függvénye, hogy mennyit szárad a kenyér a sütés során.

Diószegi László elmondta, a pékmesterek számára az a kihívás, hogy a kenyér ne égjen el, ne repedjen meg, és a közepe is átsüljön. „Annyi biztos, hogy minél nagyobb a kenyér, annál finomabb. Ez pedig szenzációsra sikerült" – büszkélkedett. Hozzátette, a hét végére újabb százkilós kenyeret süt, amelyet vasárnap a sepsiszentgyörgyi magyar egyházak képviselői is megáldanak. Mindkét kenyeret a Szent György-napok résztvevői között osztják ki.

Sepsiszentgyörgyön a múlt hét végén kezdődött, és e hét végéig tart a Szent György-napok rendezvénysorozata. A székelyföldi városban e napokban reggeltől estig kulturális programok és szórakozási lehetőségek várják az oda látogatókat. A rendezvénysorozat vasárnap este az Omega együttes koncertjével zárul.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu