Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A cukorbetegség kezelésének kitanulása majdnem felér egy új szakmával. A médiában megjelenő információk pedig sokszor ellentmondanak egymásnak.
A cukorbetegség leggyakrabban azért alakul ki, mert a szervezetben termelődő inzulin nem tudja vércukorszint-csökkentő hatását megfelelő mértékben kifejteni. Szervezetünk cukoranyagcseréjét az inzulin szabályozza. Az inzulin olyan fehérje, amelyet a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek sejtjei állítanak elő.
Ha szervezetünkben kevés inzulin termelődik, a szénhidrát típusú vegyületek és a cukor, a cukortartalmú élelmi anyagok anyagcseréje nem megfelelő. Ekkor a hibás cukoranyagcsere következtében a cukor bekerül a vizeletbe.
Általában elsősorban 30 év felett, genetikailag hajlamos és nem megfelelő életmódot folytató embereknél alakul ki, mára azonban sajnos egyre gyakoribb a túlsúlyos gyermekek körében is.
Ezek azok az információk, amelyeket minden cukorbeteg ismer. Ezen túl – főleg az életmódot érintő tanácsok között – sokféle tévhit is gyökeret vert a köztudatban.
1. Gyógyszerekkel bármit meg(t)ehetünk
Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az előírt gyógyszerek beszedésén túl semmi egyebet nem kell tennünk az egészségünk érdekében.
Pedig egészséges táplálkozás és aktív, mozgásban gazdag életmód nélkül nehezen lehet kordában tartani a vércukorértéket. A gyógyszereken túl étrendünkben, életvitelünkben meg kell találnunk az egyensúlyt, amihez vércukorszintünk folyamatos ellenőrzése is szükséges.
2. A cukorbetegeknek speciális, diabetikus ételeket kell fogyasztaniuk
A cukorbetegek számára ajánlott egészséges étrend nem a diabetikus termékeken alapul, hanem sok szempontból hasonlít a mindenki számára ajánlott egészséges táplálkozáshoz: mérsékelt zsírokban (különösen telített- és transzzsírokban), sóban és cukorban, ugyanakkor gazdag teljes kiőrlésű élelmiszerekben, sovány fehérjékben, zöldségekben és gyümölcsökben.
Némely diabetikus élelmiszertől akár a vércukorszintünk is megemelkedhet, ráadásul lényegesen drágábbak a normáltermékeknél.
3. Csak a cukor emeli a vércukorszintet, avagy cukormentes termékeket bátran ehetünk
Gyakori tévhit, hogy csak a cukor és a cukros ételek, italok emelik a vércukorszintet. Ezzel szemben a valóság az, hogy emésztőrendszerünk a szénhidrátokat is cukorrá bontja le, így a szénhidrátok fogyasztása is vércukorszint-emelő hatással jár. A cukormentes torták és sütemények nagyon népszerűek, pedig kalória-, zsír- és szénhidráttartalmuk nem feltétlenül alacsony.
Bevásárláskor szenteljünk időt a címkék ellenőrzésének, és választásunkban ne csak az élelmiszerek cukortartalmát, hanem szénhidráttartalmukat is vegyük figyelembe.
4. A cukorbetegek nem ehetnek kenyeret, krumplit és tésztaféléket
A keményítőtartalmú élelmiszerek, mint például a kenyér, tészták, rizs és gabonafélék, a szervezet legfőbb energiaforrásai, tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és zsírban is szegények. Annak ellenére, hogy emelik a vércukorszintet, mindenkinek szüksége van szénhidrátokra, még a cukorbetegeknek is.
A kulcs a mértékben rejlik: tudnunk kell, adott ételcsoportból mennyit szabad fogyasztanunk, hogy vércukorszintünk az optimális tartományban maradjon, és súlyunkat se gyarapítsuk.
Válasszunk például teljes kiőrlésű és rostban gazdag termékeket.
Fontos tudni azt is, hogy szénhidrátokat nemcsak a kenyér, a krumpli, a tészta és a gabonafélék tartalmaznak, hanem bizonyos zöldségfajták is, mint például a bab, a borsó, de a tejtermékekben és a gyümölcsökben is található szénhidrát.
5. A zsír nem számít
Mivel a zsír nem emeli a vércukorszintet, azt gondolnánk, hogy erre nem is kell figyelnünk, pedig éppúgy probléma, mint a cukor. A zsírban nagyon sok a kalória, és ha mértéktelenül fogyasztjuk, súlygyarapodást eredményezhet.A telített zsírok és transzzsírok a koleszterinszintet is emelik, és fokozzák a szívbetegségek kockázatát is.
/forrás:otvenentul.hu ,Futaki Balázs c./
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!