Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Néhány táplálék formája segít eldönteni, hol fejtik ki hatásukat a szervezetben.
Szerző Galgóczi Dóra
Véletlennek tűnhet, ám bizonyított tény, hogy egyes zöldségek és gyümölcsök alakja megdöbbentő hasonlóságot mutat azzal a szervvel, amelynek az egészségét javítja. Megelőzés céljából vagy orvosi kezelés kiegészítő táplálékaként érdemes gyakran fogyasztanod belőlük. Értékes tápanyagaik serkentik az agyi tevékenységeket, a kiválasztó funkciókat és az érzékszervek működését.
Dió, az agy tápláléka
A héjából kibontott dióbél formája és barázdáltsága meglepően hasonlít az emberi agy kinézetéhez. Ha szellemi munkát végzel, vagy idősebb korodban is szeretnéd megőrizni memóriádat, feltétlenül gondolj a dióra. Tápanyagai segítik a neurotranszmittereknek nevezett ingerületátvivő molekulák tevékenységét, így az információ akadálytalanul áramlik az agysejtek között. A Bostoni Egyetem kutatóorvosa, dr. James Joseph bizonyította, hogy a dió az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét is mérsékli. Meggátolja a betegségre jellemző plakkok képződését, és ha már megjelentek, segít kiválasztani, majd lebontani őket.
A dió kiváló forrása az omega 3 zsírsavaknak, ezen belül is legfontosabb alfa-linolénsav-tartalma. Ez az anyag a szervezetben egy másik létfontosságú zsírsav, a DHA képződéséhez járul hozzá, mely az újszülöttek egészséges agyműködését támogatja. A várandósság alatt különösen fontos naponta néhány szem dió elfogyasztása.
Bab, a vese páratlan párja
A szárazbab több fajtájának formája is emlékeztet a veséére. Nem véletlen, hogy egyik változata éppen a vesebab nevet kapta. Ám nemcsak ránézésre van köztük kapcsolat, de a babfélék fogyasztása a veseműködést is támogatja. A bab enyhén vizelethajtó hatású, segít megszabadítani a szervezetet a felhalmozódott káros anyagoktól. Ödémás láb és szemhéjak jelzik, ha a vesefunkciókat veszély fenyegeti.
A hagyományos kínai gyógyászat szerint különösen a sötétebb színű babfélék, a vesebab, a feketebab, a barna lencse áll kapcsolatban a víz elemmel, ezek leghasznosabbak a húgyutak és a vesék számára. Míg az állati eredetű fehérjék megterhelhetik a kiválasztás folyamatát, a hüvelyesek kiegyensúlyozott proteinbevitelt biztosítanak, a szervezet könnyebben felhasználja és lebontja őket. A vizeletben megjelenő húgysav mértéke is jelzi az eredményt. A bab emészthetőségét javítja, ha előző este beáztatod, majd másnap kuktában megfőzöd.
Avokádó, a méh hormonfelelőse
Megoszlanak a vélemények, hogy az Amerikából származó növény gyümölcs-e vagy inkább zöldség. Íze kellemes, belseje lágy, és salátákba kockázva vagy pástétomként is fogyaszthatod. Alakja hasonlít a női méh formájához. Érdekes megfigyelés, hogy kilenc hónapig tart, míg a virágból kifejlődik az érett avokádó – éppen annyi ideig, amíg az anyaméhben a magzat növekedik.
Az avokádó a női szervek egészségét sokoldalúan támogatja. A B-vitamin-csoport csaknem minden tagja megtalálható benne. Kiemelkedő a folsavtartalma, mely a várandósság alatt elejét veszi egyes magzati károsodásoknak. A női hormonok, az ösztrogén és a progeszteron egyensúlyát is biztosítja, emiatt a termékenység gyümölcsének is nevezik. A fogantatáshoz szükséges telítetlen zsírsavakat optimális arányban tartalmazza. A változó kori panaszokat csökkenti, érdemes gyakran az étrendedbe illeszteni, ha hőhullámokkal, álmatlansággal, száraz bőrrel küzdesz.
Gyömbér, a gyomor orvosa
Az enyhén görbült, középen kiszélesedő gyömbérgyökér ránézésre a gyomrodra emlékeztet. Az indiai és kínai gyógyászatban már 5000 éve eredményesen alkalmazzák emésztőszervi panaszok csökkentésére. Az adaptogén növények csoportjába sorolják, vagyis azon a ponton avatkozik a szervezet működésébe, ahol legnagyobb szükség van rá.
Lassú emésztés, teltségérzet esetén tonizálja a gyomor és a vékonybél izomzatát, fokozza a perisztaltikát, így az elfogyasztott étel gyorsabban halad a tápcsatornában. Ha azonban görcsök, felfúvódás követi az étkezést, segít relaxálni az izmokat, és az irritábilis bélszindróma tüneteit is mérsékli.
Várandósság alatt enyhíti a reggeli émelygést, hányingert. Utazási rosszullétnél, ha nehezen viseled a hosszas autózást, repülő- vagy hajóutat, szintén gondolj a gyömbérre. Több módon is fogyaszthatod: legegyszerűbb, ha meghámozod és egy kis darabkát összerágsz. Ha túlzottan csípősnek találod, keverheted almakockákkal, zöldségfélékkel, vagy egy kanál juharszirupba is reszelheted. A gyömbérteához finomra reszelt gyömbérgyökeret tegyél néhány percre forrásban lévő vízbe, majd hagyd állni további 10-15 percig. Szűrd le, és citromlével ízesítheted.
Sárgarépa, a szem védőfelszerelése
Ha gondosan szemlélsz egy sárgarépa-karikát, a zöldség keresztmetszetében látható gyűrűk és kis erezetek a szem íriszének látványára hasonlítanak. Más módon is kapcsolódik a látáshoz. Hatóanyagai közt kiemelkedően fontosak a karotinoidok, melyek segítenek megelőzni az időskori szürke hályogot és makuladegenerációt. Az A-vitamin előanyaga, a béta-karotin is bőségesen megtalálható a répában. Szervezeted ebből csak olyan mennyiséget alakít át aktív A-vitaminná, amennyire valóban szükséged van, így nem kell túladagolástól tartanod. Ha hosszú időt töltesz monitor előtt és kiszárad a szemed, gondolj a béta-karotin szaruhártyát tápláló hatására.
A sárgarépa a lutein gazdag forrása. Ez az anyag elnyeli az erős sugárzást és a napfény káros hatásaival szemben óvja a látást. Nem véletlen, hogy a retina közepén található sárgafolt is luteint tartalmaz. Az időskorral összefüggő szembetegségeket vizsgáló kísérletből kiderült, hogy az A-vitamin előanyagai más fontos nyomelemekkel együtt 25 százalékkal képesek mérsékelni a látást veszélyeztető betegségeket.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!