Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Életmód / Narp
"A kávé legyen fekete, mint az ördög, erős, mint a halál és édes, mint a szerelem" - tartja egy török közmondás!
Néhány évszázada még csak egy egyszerű növény, azonban mára gazdaságokat mozgató és fenntartó, mindennapi ital. A világ legjobb és egyik legrégebb óta használatos serkentő szere, mely mára kitermelt jó pár fajtát, alfajt és ínyencet.
A
kávé felfedezéséről a történelemben több forrást is találhatunk. Az
egyik szerint egy etióp juhász megfigyelte, hogy állatai, a piros színű
bogyók elrágcsálása után igen élénken viselkednek. Rögvest ki is
próbálta, és keserű italt főzött a bogyókból, amely hosszú imádságaik
alatt ébren tartotta őket.
Egy másik, 1400-as évekbeli legenda
alapján egy jemeni pásztornak tulajdonítható a nemes cserje termésének
hatásainak felfedezése.
Megint más források szerint, egy arab orvos -filozófus, Avicenna már 1000 körül gyógyszerként alkalmazta a kávét.
Egy
dolog azonban szinte biztos, a kávécserje az etióp tartományból,
Kaffából származik, innen is kapta becses nevét, majd innen terjed
tovább az Arab-félszigetre, és hódított teret az arab országokban. Ennek
ellenére a világ kávétermésének igen nagy része ma mégis Brazíliából
származik.
A kávé a világ legkedveltebb élénkítő szere, melynek – mértékletes fogyasztás mellett – gyógyhatásai is vannak. Vizsgálatok kimutatták, hogy serkenti a légcső vérellátását, és jelentős élénkítő hatása van. A kávé – persze csak ha nem cukrozod agyon - kiváló fluorforrás is, így segít meggátolni a fogszuvasodást. Kiváló „orvosság" a rossz szájszag ellen is.
Fogyasztásának kultúrája igen csak
átformálódott az évszázadok során. Kezdetben a kávécserje érett bogyóit
összezúzták, majd állati zsiradékkal keverve apró golyócskákat formáztak
belőle és így fogyasztották. Aztán jöttek az arabok, akik kitalálták,
hogy a kávé pörkölve és porrá őrölve megfőzhető.
A
14. században, Konstantinápolyban divatba jöttek a kávéházak, de a
vallásos mohamedánok betiltatták a „gyanús italt". Ennek ellenére a zárt
ajtók mögött továbbra is folytatódott a kávé élvezete. Az illegális
kávéházak szép csendben újra kinyitottak, miután az új vallási vezető
visszaállította a kávé jó hírét.
Az ez idő tájt terjeszkedő török
birodalom kevés áldásos hatása közé tartozik a kávé elterjedése az
európai országokban. Velencében a 17. század elején nyílt az első
kávéház, majd számos itáliai város követte a trendet. Angliában,
1637-ben, Oxfordban dokumentálták az első kávéházat.
Hazánkba Mocca kikötőjéből érkezett a „fekete leves"., és a kiegyezés után itt is virágzásnak indult a kávéházi élet.
Brazíliába való eljutásáról egy kalandos történet szolgál forrásul:
"A
Holland és Francia Guiana között éppen kitört határviszály. A vita
rendezésére Brazíliát kérték fel. Brazília a vita eldöntésével egy
Palheta nevű fiatal és ambiciózus tisztet bízott meg. Palheta kitűnő
érzékkel rendelkezett mind a politikával, mind a nőkkel kapcsolatban,
így a válság diplomatikus rendezése mellett hamar elcsavarta a helyi
kormányzó feleségének fejét is. A megszédített hölgy egy estély kellős
közepén kedveskedett Brazília megbízottjának egy óriási virágcsokorral,
amely azonban a virágok mellett néhány kávécserjét is tartalmazott." E
történet eredményeképp Brazília lett napjaink legnagyobb kávétermesztő
országa.
Észak-Amerikába
a hollandok segítségével érkezett. A 17. század közepén New Amsterdamba
érkezett az első kávészállítmány. Ezt a várost ma New York-ként ismeri a
világ. Azóta pont ez a kontinens vált a legnagyobb fogyasztójává.
Átlagosan egy amerikai ember évente 120 liter kávét iszik meg.
Csak mértékkel! Ha fogyasztását túlzásba visszük, függőséget okoz. Aki túl sok kávét fogyaszt, annak a vérnyomásával, szívével és érrendszerével kapcsolatos betegségekre kell számítania. Mivel a kávé elsősorban élvezeti cikk és másodsorban gyógyhatású főzet, egyre jobban elterjed a kávéfüggőség.
Néhány érdekesség a kávéról:
1. A koffein fokozza a nők szexuális étvágyát
Mindenesetre, a patkányoknál működik. A kutatók szerint a koffein az embereknél is fokozhatja a szexuális örömöket, de csak akkor, ha nem rendszeres kávéfogyasztók.
2. A koffein megszüntetheti a fájdalmat
Egy kisebb tanulmány kimutatta, hogy mérsékelt mennyiségű koffein – kb. két csésze kávé – megszüntetheti az izomlázat. A kutatók azonban nem rendszeres kávéfogyasztókat vizsgáltak.
3. A koffein valóban ébren tart egész éjjel
Egészségügyi szakértők tanácsa: lefekvés előtt hat órával már kerülj mindennemű kapcsolatot a koffeinnel.
4. A koffeinmentes kávéban is van koffein
Egy tanulmány szerint, ha öt-tíz csésze koffeinmentes kávét iszol, annyi koffein jut a szervezetedbe, mintha megittál volna egy rendes kávét.
5. A koffeinmentes kávé készítéséhez vegyszereket használnak
A kávébabot kigőzölik, így a koffein felszáll a felszínre, ahonnan egy szerves oldószerrel, a metilén-kloriddal lemossák.
6. A koffein nem a „keserű bűnös"
Elsősorban nem a koffein felelős a kávé keserű ízéért. Az elkövetők sokkal inkább az antioxidánsok.
7. A jó kávé a pörkölésen és a főzésen múlik
Pörköléskor a kávébabokban lévő olaj 400 fokon kezd kiszivárogni. A több olaj erőteljesebb ízt kölcsönöz a kávénak. A koffeintartalom akkor szabadul fel, amikor a víz több ideig áll az üledékben, így a szokásos fetetében gyakran több van, mint az eszpresszóban vagy a cappuccinóban.
Kávé szótár:
Kedvenc frissítőnket sokféleképpen elfogyaszthatjuk, hogy pontosan mi micsoda, szótárunkból most kiderül:
espresso: más néven kis fekete
macchiato: espresso kis tejhabbal
doppio: dupla espresso
ristretto: dupla espresso röviden
capuccino: espresso, tej és tejhab
latte: espresso és tej
latte macchiato: espresso, tej, sok tejhab
melange: bécsi pörkölésű hosszú kávé, tej és tejhab
amerikai kávé: bécsi pörkölésű nagyon hosszú kávé
mokka: kakaó, espresso, tej s tejszínhab
jeges kávé: készülhet jéggel (frappé) vagy fagylalttal (ice coffee)
Manapság a kávénak számtalan elkészítési formája ismeretes. Sok országban sajátos módon főzik, ízesítik a keserű italt, és a receptek a származási hely nevét viselik. Ebből kínálunk ínycsiklandó ízelítőt:
Belga kávé
Hozzávalók: 3 csésze forró kávé, 3 kávéskanál cukor, 1 mokkáskanál vanília, 8 kávéskanál amaretto likőr, ½ csésze tejszín, 4 narancshéjgerezd, szegfűszeg a díszítéshez. A kávéban jól elkeverjük a cukrot, hozzáadjuk a likőrt, a vaníliát. Felvert tejszínt teszünk a tetejére. A narancshéjjal és a szegfűszeggel díszítjük.
Holland kávé
Hozzávalók: 2 csésze forró kávé, 4 kávéskanál cukor, 8 kávéskanál gin, tejszín. A kávéscsészékbe beletesszük a cukrot, a gint, és erre öntjük rá a forró feketét. Tejszínt öntünk hozzá ízlés szerint.
Ír kávé
Hozzávalók: 3 csésze erős kávé, 16 kávéskanál whisky, 4 kávéskanál felvert tejszín, cukor ízlés szerint. A kávéban feloldjuk a cukrot, majd ehhez öntjük a whiskyt. A tetejére tejszínhabot teszünk.
Angol kávé
Hozzávalók: 2 csésze kávé, 1 tojás sárgája, 1 kávéskanál porcukor. Az alapanyagokat shakerben összekeverjük, csészébe öntjük, és szívószálat adunk hozzá.
Olasz kávé
Hozzávalók: 2 csésze kávé, 1 gombóc vaníliafagylalt, 1 kávéskanál mandulaszirup, tört mandula a díszítéshez A kávét és a szirupot összeöntjük. A fagylaltot hozzátesszük, és tört mandulával megszórj
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!