Természet: A KERTETBEN A HOSSZÚ ÉLET TITKA

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

 

 

 

Bár sokféle diéta és étkezési irányzat létezik, abban valamennyi egyetért, hogy az egészséges táplálkozás alapját a sok zöldség és gyümölcs adja. A hivatalos táplálkozástudományi ajánlások szerint is naponta legalább 3 adag zöldséget és 2 adag gyümölcsöt tanácsos megennünk. Ma már tudjuk, hogy azok az emberek, akiknek egészséges a szívük, az átlagosnál sokkal több zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonából készült ételt fogyasztanak. Nézzük, milyen előnyökkel jár a sok élő, színes táplálékot tartalmazó étrend!

 

Zöldet, naponta többször

 

Igyekezzünk minél többféle idénygyümölcsöt és -zöldséget fogyasztani! Az ásványi anyagok között elsősorban káliumot, magnéziumot tartalmaznak számottevő mennyiségben, és némelyikük kalciumtartalma is kimagasló (banán, birsalma, ribizke, narancs, naspolya, szeder). A gyümölcsök közt a legtöbb C-vitamint a csipkebogyó, feketeribiszke, citrusfélék (narancs, grépfrút) és a kivi tartalmazza. C-vitaminon kívül a gyümölcsök jelentős folsav-, karotinoid- (A-vitamin elővitaminja), E-, K-vitaminforrások is. Karotinoidokban a zöld, sárga, vörös zöldségfélék és gyümölcsök (sárgadinnye, kajszibarack stb.) egyaránt gazdagok.

A karotinoidok a C- és E vitaminnal együtt, rendkívül fontos szerepet játszanak a daganatos betegségek és az érelmeszesedés megelőzésében. A nyers zöldségek, gyümölcsök a szervezet számára természetes formában tartalmazzák a tápanyagokat, amelyek így hatékonyabban tudnak felszívódni és hasznosulni.

 

Szeressük a rostokat!

 

A rostszegény táplálkozás számos betegség kialakulásának rizikótényezője, ezért nem szabad elfelejtkezni a gyümölcsök és zöldségek értékes élelmirost-tartalmáról sem. A magas rostanyagtartalmú ételek általában kevés zsírt tartalmaznak, és könnyen eltelítik az embert, ami jól jön, ha csökkenteni akarjuk az energiabevitelt, mert kordában akarjuk tartani a testsúlyunkat

. A rostok megkötik a koleszterint, amely így kiválasztódik a bélen keresztül, anélkül hogy károsítaná a szervezetet. Különösen ajánlható a lenmag, a zabkorpa és a bolhamaghéj. A diófélék és magok ugyancsak gazdagok rostokban, ezenkívül telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, amelyek megint csak kedvezően befolyásolják a koleszterinszintet. A zöldségek és gyümölcsök magas élelmirost-tartalma hozzájárul a megfelelő emésztéshez, a jól működő anyagcseréhez.

 

Szeressük a jó zsírokat!

 

A többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez, és a szervezet nem tudja őket előállítani, táplálkozás útján juthatunk csak hozzájuk. Ezért hívjuk őket esszenciális zsírsavaknak. Ezek a zsírsavak jóval nagyobb mennyiségben fordulnak elő a növényi, mint az állati eredetű zsiradékokban. Az omega-3-zsírsavak az össz-koleszterinszintet ugyan csak minimálisan befolyásolják, de a triglicerideket rendkívül hatásosan csökkentik. Ezenkívül gyulladáscsökkentő hatásúak, és számos egyéb pozitív tulajdonsággal is dicsekedhetnek.

Forrásaik a zsíros tengeri halakon (hering, tonhal, makréla) kívül a lenmagolaj és a kenderolaj. Az értékes növényi olajak mellett használjunk egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó növényi olajokat és margarinokat! Ha ezeket választjuk, hozzájárulunk egészségünk megőrzéséhez.

 

Ismerd meg a szterineket!

 

A növényi szterinek megtalálhatók az olajos magvakban (szezámmag, lenmag, mogyoró, kesudió, pisztácia), növényi olajokban, gabonafélékben és a hüvelyesekben. Szerkezetük hasonló a koleszterinéhez, így szerepük hasonló. A növényi szterinek hatásmechanizmusának egyik lényeges eleme, hogy koleszterinfelszívódást gátolják a bélben. Hatásukra kevesebb koleszterin szívódik fel és több választódik ki a széklettel, míg a növényi szterinek csaknem teljes mennyisége távozik. Ennek köszönhetően az összes- és LDL-koleszterin („rossz koleszterin”) szintje csökken, míg a HDL-koleszterin („jó koleszterin”) és a trigliceridkoncentráció változatlan marad. A növényi szterinekkel kiegészített étrend a lipidcsökkentő terápia (sztatinok, fibrátok) mellett további kedvező hatásokkal jár. Napjainkban már vannak olyan margarinok is, amelyek növényiszterin-tartalmuknak köszönhetően kifejezetten alkalmasak a koleszterinszint csökkentésére.

 

További információ a Flora pro.aktiv oldalán!

 

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Rádiné Zsuzsa üzente 9 éve

A zöldség és gyümölcs, rostos tartalmú étel fontos egészségünk megőrzése érdekében.

Köszönöm a megosztást Erzsike !

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu