Természet: A lekvárfőzés fortélyai

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 738 fő
  • Képek - 17344 db
  • Videók - 6878 db
  • Blogbejegyzések - 16319 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,
Rádiné Zsuzsa
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 738 fő
  • Képek - 17344 db
  • Videók - 6878 db
  • Blogbejegyzések - 16319 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,
Rádiné Zsuzsa
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 738 fő
  • Képek - 17344 db
  • Videók - 6878 db
  • Blogbejegyzések - 16319 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,
Rádiné Zsuzsa
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 738 fő
  • Képek - 17344 db
  • Videók - 6878 db
  • Blogbejegyzések - 16319 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,
Rádiné Zsuzsa
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elég egy-két órát rászánnod a befőzésre, és a kamrád tele lesz  finomságokkal. Néhány fortély, hogy tartósítószer nélkül is élvezhesd a nyár ízeit.

szerző:Pelle Kinga

 

 

 

Ugye hogy a készen vásárolt lekvár egyszerűen nem tud annyira finom lenni, mint a házi? Ráadásul ki tudja, hányféle adalékanyagot és tartósítószert kevernek hozzá! Érdemes tehát az interneten vagy a barátaid körében begyűjteni a legjobb recepteket.

 

Saját belátásod és időbeosztásod szerint dönthetsz, hogy egyszerre nagy mennyiséget teszel el ugyanabból a fajtából nagyobb üvegekbe, vagy egy-egy kiló gyümölcsből főzöl be – akár pikáns ízesítéssel – néhány kisüvegnyit.

 

Hogy a befőttjeid és a lekvárjaid még finomabbak és tartósabbak legyenek, néhány fortélyt érdemes bevetned.

 

10 + 1 egyszerű fortély

 

1. A befőzéshez mindig idénygyümölcsöt vásárolj, lehetőleg a szezon végén, mert ilyenkor zamatosabb és olcsóbb is! Vigyázat: csak egészséges gyümölcsöt használj.

 

2. Vásárolj helyi termelőktől! Ezzel nemcsak a helyi gazdaságokat támogatod, de megkíméled magad és a családod azoktól a vegyi anyagoktól is, amelyeket a hosszú – esetleg több országon át vezető – szállítás miatt, a tartósítás érdekében használnak a növényeken.

 

3. A receptekben közölt cukormennyiség nem szigorú törvény, amit mindenképpen be kell tartani. Csökkentheted, mivel azonban a cukor nemcsak édesít, hanem konzervál is, ha kevesebbet használsz belőle, növeld a főzési és a gőzölési időt.

 

4. Kristálycukor helyett használhatsz mézet is. Kevesebb energiát tartalmaz, és hosszabban tartósít, mint a cukor.

 

5. Néhány kanál rummal, pálinkával, likőrrel pikánsabbá teheted a lekvárokat, dzsemeket.

 

6. A főzőedény legyen széles, hogy a víz a lehető leggyorsabban elpárologjon, magas, hogy a lekvár ne fusson ki, és vastag fenekű, hogy ne ragadjon le. 

 

7. Ha tartósítószer nélkül szeretnél lekvárt eltenni, csakis légmentesen zárható, hibátlan (nem csorba), csavarható fémfedős üvegeket használj!

 

8. Mielőtt befejezed a főzést, végezz kocsonyásodási próbát. A forró masszából tegyél egy evőkanálnyit kistányérra, majd helyezd rövid időre a hűtőbe. Ha megkeményedik, az üvegben is megfelelő állagú lesz.

 

9. Dzsemek készítéséhez a gyümölcs felét daráld le, másik felét vágd darabosra. A ledarált részben keverd el a zselésítőt, és ezt az anyagot egyszerűen belekeverheted a már forrásban lévő darabos részbe. Néhány percnyi együtt forralás után máris rakhatod az üvegekbe a kész dzsemet.

 

10. A természetes almapektinnel és citromsavval vegyített befőzőcukrok drágábbak ugyan, de időt takaríthatsz meg velük, mivel segítségükkel a forralás ideje jelentősen lerövidül.

 

+ 1. Télen is eltehetsz lekvárt, és nem csak déligyümölcsökből. Nyáron, ha elfoglalt vagy, elég megtisztítanod a lekvárhoz való gyümölcsöt, és a fagyasztóba tenned. Nyugodtabb téli hétvégeken azután előveheted, és befőzheted a lekvárt.

 

Tartósíts természetes módszerekkel!

 

Tartósítószer nélkül is tökéletes lekvárt tehetsz el télire, ha betartod az alapvető higiéniai szabályokat, és alkalmazol néhány apró fortélyt.

 

1. Legfontosabb, hogy az üvegeket és a fedőket mosogasd el, és öblítsd le! Amíg mosogatsz, a második legnagyobb lábosodban – az elsőben főzzük a lekvárt – melegíts vizet, majd az üvegeket és fedőket helyezd bele a forrásban lévő vízbe, és forrald legalább 15 percig! Ezt a hosszadalmas fertőtlenítést a mosogatógép 95 fokos programjával is kiválthatod.

 

2. A megtöltött és lezárt üvegeket nedves konyharuhára állítva fordítsd fejjel lefelé, és hagyd úgy öt percig. Az így képződő vákuum légmentesen zár.

 

3. A kész befőttet tiszta, szellős, hűvös helyiségben az alsó polcokon tárold, így nem éri a felszálló meleg levegő. A befőzést követő hetekben az üvegeket ellenőrizd.

 

4. A magas fehérjetartalmú gyümölcsök, mint például az eper vagy a málna, főzési folyamata közben keletkezett természetes habbal benn reked a levegő, ami rontja a befőtt kinézetét és tartósságát. Ezért főzés közben szedd le a habot.

 

5. Légy türelmes: minél tovább főzöd a lekvárt, annál sűrűbb lesz és annál kevésbé romlandó. Ha nagyon unod a várakozást, lemerhetsz egy kis levet, és elrakhatod szörpnek.

 

 

Receptek

Kezdőknek, nagycsaládosoknak – Baracklekvár

 

Hozzávalók: 5 kg érett kajszibarack, 2 kg cukor

Elkészítés: Egy nagy lábasban forralj vizet. Ha felforrt, vedd kis lángra. A megmosott barackokat tedd tésztaszűrőbe, és merítsd forró vízbe. Egy perc forró vizes áztatás után emeld ki, és a barackok héját húzd le, majd magvazd ki, és tedd a befőző lábosba. Szórd rá a cukrot, és tedd fel főni. Eleinte időnként, a főzés vége felé állandóan kevergesd. Ha sok a leve, merőkanállal merd le – kész a szörp, majd ha szükség van rá, botmixerrel pépesítsd. Forrón töltsd üvegekbe, légmentesen zárd le, és száraz dunsztban hagyd kihűlni.

 

Ínyencek - Kivis almalekvár mézzel

 

Hozzávalók: 4 db kivi, 1 kg alma, 20 dkg cukor, 1 dl víz, 45 dkg méz

Elkészítés: A kivit és az almát hámozd meg, majd mosd át, utána pedig vágd apróra. Lábasban melegítsd fel a vizet, a mézet és a cukrot. Miután a cukor feloldódott, tedd bele a kivit és az almát. Lassú tűzön állandó keverés mellett főzd kocsonyásra. Forrón töltsd üvegekbe, zárd le, és száraz dunsztban hagyd kihűlni.

 

Ínyenceknek még egyszer - Muskotályos körtelekvár

 

Hozzávalók: 2 kg körte, 3 dl bor, 3 szem szegfűszeg, 70 dkg kristálycukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj. (Vilmos- vagy császárkörtéből készítve a legfinomabb, de főzheted többfajta körtéből is, mikor milyen kapható éppen, vagy milyen terem a kertedben.)

Elkészítés: Moss meg 2 kg jó minőségű, érett körtét, hámozás után csumázd ki, és aprítsd darabokra. Rakd befőző lábosba, önts rá 3 dl édes, muskotályos bort, szórj bele 3 szem szegfűszeget, és főzd addig, amíg egészen pépes lesz. Ekkor szórd rá a cukrot és az őrölt fahéjat. Kevergetve kis lángon addig főzd, amíg lekvársűrűségűvé nem válik. Mire besűrűsödik, különlegesen finom zamata lesz, elpárolog belőle a felesleges folyadék, ízei koncentrálódnak. Töltsd tiszta üvegekbe, és légmentesen zárd le. Gőzölő fazékban, a víz forrásától számított 20 percig csírátlanítsd. A vízben hagyd kihűlni, végül az üvegeket töröld meg, és tedd a végleges helyükre.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Miclausné Király Erzsébet 2 órája új blogbejegyzést írt: Tamási Áron: RAGYA KETTŐ

Miclausné Király Erzsébet írta 2 órája a(z) SZÉP VERSEK fórumtémában:

Áprily Lajos : A kertbe ment Uram, én nem tudom, milyen...

Rádiné Zsuzsa 9 órája új blogbejegyzést írt: ÁPRILY LAJOS KÖLTŐRE EMLÉKEZÜNK

Rádiné Zsuzsa 9 órája új blogbejegyzést írt: GAZDAG ERZSI író, költő EMLÉKEZÜNK

Miclausné Király Erzsébet írta 21 órája a(z) SZÉP VERSEK fórumtémában:

Reményik Sándor : KÖSZÖNT EGY EMBER... Köszönt egy ...

Rádiné Zsuzsa írta 1 napja a(z) Időjárás és ember kapcsolata – HUMÁNMETEOROLÓGIA fórumtémában:

SZINTE SEMMI REMÉNY, HOGY MEGSZŰNIK A FEJFÁJÁSA! ...

Rádiné Zsuzsa írta 1 napja a(z) IDÉZETEK fórumtémában:

Köszönöm, édes anyanyelvem, Te gyönyörű, egyetlenegy,...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu