Természet: A mediterrán térség nagy kedvence: kárdi

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fészekvirágzatúak családjába tartozó kárdival (Cynara cardunculus) Etiópiában és a Földközi-tenger partvidékén találkozhatunk. Első ránézésre két ismert növény, az articsóka és a bojtorján jut róla az eszünkbe, de azért nem teljesen hasonlít erre a két gyógynövényre. Egyrészt a nagyfokú hasonlóság miatt is nevezik spanyol vagy bogáncsos articsókának, másrészt őshazájában a zöldségként termelt és fogyasztott articsóka vad alakjának is tartják. Bár a kárdi is fogyasztható, azonban míg az articsókának a zsenge fészekpikkelyeit és a vacoktányérját lehet elfogyasztani, addig a kárdinak a virágzás előtt begyűjtött tőleveleit.

 

A növény fészke csöves virágokból áll. A fészke akár a 15 centiméteres nagyságot is elérheti, maga a növény pedig akár másfél méteresre is megnőhet. A gyógynövény húsos fészekpikkelye ehető.

 

A kárdiból kivonatokat is készítenek, amelyek védelmet nyújtanak a máj számára, és amelyek emésztésserkentő hatással bírnak.

 

Spanyolországban a gyógynövény levét kipréselik és több hétig borban megáztatják, majd elfogyasztják ezt az itókát. Az itt élő emberek ugyanis úgy vélik, hogy ez a kellemes ital frissítőleg hat a testre, a lélekre és a szellemre.

 

Hazánkban nem annyira ismeretes ez a növény, míg máshol finom ételeket is készítenek belőle. A leveléből lehet készíteni ízletes salátát csakúgy, mint az endívia salátából. A levélnyelet is fel lehet használni. Lehet sütni, főzni és párolni, és még főzeléket is készíthetünk belőle. A mediterrán térségekben rendszeresen használják, olyan népszerű, mint nálunk a fejes saláta.

 

Spanyolországban ízletes salátát készítenek belőle olívaolajjal és fokhagymával. Ha esetleg a mediterrán térségben él, vagy valamilyen úton-módon hozzájut ehhez a növényhez, akkor készítsen Ön is belőle salátát, mert sültek mellé nagyon finom.

 

Hogy hogyan? Először is alaposan mossa meg a növényt, majd párolja meg. Közben olívaolajat keverjen össze tengeri sóval és zúzott fokhagymával. Amikor a kárdi elkészült, szűrje le, hagyja egy kevés ideig hűlni, majd locsolja meg a fokhagymás olívaolajjal.

forrás:gyogyszernelkul.com

Címkék: egészségünk érdekében

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu