Természet: A szuperzöldség titka

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Közismert, mennyire egészséges étel a brokkoli. Most számba vesszük, miért is számít szuperzöldségnek.

Ferenczy Mária

 

 

A kilencvenes évek elején az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatói dr. Paul Talalay vezetésével izoláltak egy olyan kénvegyületet, a szulforafánt, amely a káposztafélékben, különösen pedig a brokkoliban, brokkolicsírában előforduló glukorafaninból keletkezik.

Azóta számtalan vizsgálatot végeztek már, amelynek célja a szulforafán, illetve annak előanyaga, a glukorafanin hatásmechanizmusának és biológiai aktivitásának felderítése volt, és gyakorlatilag igazolódott az eredeti feltevés; a méregtelenítő enzimek leghatásosabb természetes serkentője, hosszan ható antioxidáns, a szervezet sav–lúg egyensúlyát helyreállító anyag, amely véd az elsavasodástól. Így a vér, a vérerek és számos más, létfenntartó szervünk egészségére vigyáz. 

Azon betegségek listája, amelyek megelőzhetők általa vagy kezelésükben hatékony segítséget nyújthat, igen hosszú – daganatos megbetegedések, gyulladások, gyomorfekély kialakulása –, de olyan, a hétköznapi életünket jelentősen befolyásoló tünetek ellen is remekül beválik, mint pl. az erős fejfájás.

 

Legfőbb ellenségünk; az oxidatív stressz

 

Anyagcserénk folyamatosan termel szabad gyököket, ráadásul a nagyvárosi élet következményeként ezeket a szennyezett levegővel is belélegezzük. A szabad gyökök erősen oxidálnak – ez sejtjeink károsodását idézi elő –, ezért megbetegítenek, öregítenek, amit a szervezetünk különböző antioxidáns eljárásokkal persze igyekszik valamelyest ellensúlyozni. Ezt támogathatja nagyon hatékonyan a szulforafán mint erős antioxidáns tápanyag; védi a sejtjeinket, ellensúlyozza a szabad gyökök károsító hatásait.

 

Anyag, ami van is, nincs is

 

A brokkoliban és annak csírájában található tehát meg a szulforafán, azaz egészen pontosan annak előanyaga, a glukorafanin, mely kétféle módon képes szulforafánná alakulni. 

Amikor a nyers brokkolit megrágjuk, a benne található enzimek hatására jön létre. Ha azonban már főzzük vagy pároljuk a zöldséget, ezek az enzimek elpusztulnak, ám a szervezetnek erre is van megoldása. 

Ez az enzim ugyanis megtalálható az egészséges bélrendszerben is és mivel a glukorafanin nem hőérzékeny, a folyamat lejátszódik főtt brokkoli esetében is. Így persze már birtokában vagyunk a csodás anyagnak, ám ahhoz, hogy hatását minden áldott nap kifejthesse, gyakorlatilag előírhatunk magunknak egy élethosszig tartó, napi szintű nyers vagy párolt brokkolidiétát – fél-háromnegyed kilós mennyiségben az elegendő hatásért!

 

Szépségdiéta brokkolival

A sötétzöld zöldségek (mint például a brokkoli vagy a spenót) antioxidáns tartalmuk miatt minden szépségdiéta fontos szereplői. A fogyásban azért segítek, mert komplex szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek lassan szívódnak fel, így lassabban emelik a vércukorszintet is. Tehát ha brokkolit eszel, emiatt később leszel éhes. Ezenkívül a brokkoli gazdag C-vitamin-, folsav- és bétakarotin-forrás, és fontos szerepet játszik a már említett betegségek megelőzésében. Nemcsak a brokkoli rózsája, hanem a szára is ehető. Mivel a magas hő hatására veszít értékes hatóanyagaiból, inkább párold, mint főzd. Kuktában készítve azonban megőrizheted a benne lévő vitaminokat.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu