Természet: A teakészítés aranyszabályai

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

A teakészítés aranyszabályai sicc | 2012. január 25.
Nincs hideg nap forró tea nélkül, és ez fordítva is igaz! A tea felmelegít, egészséges, és pozitív hatással van sok szempontból testünkre. Fontos azonban tudni, hogyan érdemes készteni a megfelelő ízek és hatások elérése érdekében.


A teát eredetileg orvosságként használták, gyógynövényként került be először napi italaink közé. Frissítő hatású és a mindennapi társasági élet közkedvelt része. Reggel élénkítő hatása miatt érdemes inni, amit teofillin és koffein tartalmával ér el.

A legnagyobb karriert Kína és Japán után, Európát tekintve Angliában futotta be, ahol valósággal társadalmi eseménnyé nőtte ki magát az ötórai teadélutánjaival. Számos kultúrában a nap egyik központi eseménye egy csésze elfogyasztása. Mi sem maradunk le a sorból, hisz nálunk is nagy népszerűségnek örvend a tea. Saját bevallásuk szerint tízből nyolcan különösen szívesen fogyasztják ezt az italt.

A tea elkészítése különféle kultúrákban más és más. „Vizet forralni + beleönteni csészébe + tea filtert áztatni = kész” A képlet fővonalakban helyes, de tény, hogy van néhány szabály, hogy utána csak kényelmesen hátradőlve kortyolgassuk kedvenc teánkat.

 

1. szabály: A víz minősége

Használjunk lágy vizet. De nyilván lakóhelyünk víz minőségét és keménységét nem tudjuk befolyásolni, ezért ha nagyon kemény víz folyik a csapból, forraljuk néhány percig. Másik megoldás vízszűrő kancsó használata, ami így nemcsak tiszta és klórmentes lesz, hanem megszűri a csapvízben található különböző szennyezőanyagokat is.

 

2. szabály: Teáskanna

Szép és mutatós így tálalni a teát. Használhatunk porcelánkannát, máztalan vörös, többször kiégetett agyagkannát. Csak vízzel mosd el belülről! Erre azért van szükség, mivel csak tea készül benne, és még alapos öblítés ellenére is előfordulhat, hogy maradnak kisebb mennyiségben mosogatószer maradványok a kannában, ami befolyásolja a tea ízét.

 

3. szabály: A megfelelő íz és hatás

Minden teafajta eltérő kezelést igényel. Még egy fajtán belül is lehetnek eltérések attól függően, milyen hatást szeretnénk elérni. Fekete tea esetében, ha élénkítő hatásáért isszuk, akkor elég 1-2 percnyi áztatás. Ha nyugtató hatását szeretnénk élvezni, akkor 4-5 percig áztassuk. Gyógynövény-és gyümölcsteákat attól függően áztassuk 5-10 percig, hogy mennyire erősen szeretnénk inni. A zöld teával vigyázzunk, mert íze keserű lesz, ha három percnél tovább hagyjuk állni. Viszont másodszor is le lehet forrázni, ekkor egészen más anyagok oldódnak ki belőle, ekkor már tovább lehet hagyni, 5-8 percig is ázhat.

Az áztatáson kívül a víz hőmérséklete is fontos szerepet játszik. Fekete, gyógynövény-és gyümölcsteákat érdemes közvetlen fortyogó, forralt vízzel felönteni. Ebben különbözik a zöld tea, mert az ilyen hősokk hatására elveszíti aromáját. Így zöld teánál a forralt vizet vissza kell hűteni, 60 és 90 fok között ideális.

 

4. szabály: Mennyiség

Alapszabály: egy csészéhez egy teáskanál teafű vagy egy tea filter.

 

 

A tea jótékony hatása

A gyógynövény teák közül a leginkább ismert és legtöbbet használt a kamilla tea. Ha betegek vagyunk, a kamilla tea jó torokfájás ellen, mivel olyan anyagokat tartalmaz, ami megöli a baktériumokat és nyugtatja a nyálkahártyát. Emellett enyhíti a gyomor-és bélrendszeri panaszokat és a menstruációs görcsöket. Ha gargalizálunk langyos kamilla teával, az segít a szájban lévő gyulladás enyhítésére, a kamillás gőzölés enyhíti a köhögést és a légúti fertőzések tüneteit.

 

A fekete tea a legkommerszebb ital a teák között, mivel a világ teatermelésének 76%-át fekete tea teszi ki. Csakúgy, mint a kávé koffeint tartalmaz, hatásuk azonban különböző. Ennek oka, hogy más kémiai kötésekben van jelen a teában és a kávéban. A kávéban található koffein már a gyomorban elkezd felszívódni, a tea koffeintartalma csak a bélrendszerben. Így kávéfogyasztáskor gyors, lökésszerű a hatás, tea esetében ez lassú és elnyújtott.

 

A zöld tea a fekete teával ellentétben nem erjesztett, mert nem sokkal a szüret után szárítják vagy gőzölik. A zöld teának számos jó hatása ismert, ennek köszönhető egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fekete teával szemben. Véd a fogszuvasodás, a rák, az érelmeszesedés és más betegségek ellen. Immunerősítő, csökkenti a koleszterinszintet is. Ezen felül nem elhanyagolható tény, hogy fogyasztásának nincs ismert kedvezőtlen hatása.

 

A fehér tea íze kevéssé karakteres, mint a fekete vagy a zöld teáé. Kellemes, bársonyos, édeskés íze rendkívül ízletes. Szervezetünkre a fehér tea van a legjobb hatással. Rendkívül magas az antioxidáns tartalma, így gátolja a sejtek öregedését. Csonterősítő, zsírégető hatású, javítja a koncentráció-képességet.

 

 

Tea hideg napokra

Ha növelnénk szervezetünk ellenálló képességét, készítsünk csipkebogyó teát. De nem a filteres változatot. A csipkebogyóból hideg eljárással készített tea nagyon sok C-vitamint tartalmaz, ha a forró vizet visszahűtve öntjük a csipkebogyóra, akár egész éjszaka is benne hagyhatjuk, mielőtt leszűrjük.

Hozzávalók:

  • 1 púpozott teáskanál csipkebogyó
  • 150 ml víz

A csipkebogyóra öntsük rá a forró vizet, hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu