Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Méz
A méz a méhek, (az ember) és még sok más élőlény tápláléka. Virágok nektárjának, növényi nedveknek a méhek által átalakított terméke. Az ember a mézet az ősi időktől fogva gyűjtötte és eleinte mint csemegét, később mint fontos táplálékot, végül mint gyógyterméket használta, illetve használja. Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy-, és fiziológiai hatással bír.
A méz kiváló szénhidrátforrás, mely gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat, s szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket. Találhatók még benne aminosavak, fehérjék és egyéb bioaktív anyagok. 81%-ban főleg monoszacharid cukrot tartalmaz. 22 féle makro-, és mikroelem található benne. Elsősorban C-, és B-vitamin, folsav és nikotinsav a leglényegesebb vitamintartalma. Magas az enzimtartalma is, és ez okozza a jelentős antibiotikus sajátosságát.
A lépes mézben lévő viasz fokozza a méz hatékonyságát nyálkahártya-gyulladások, illetve immungyengeség esetén. Legjelentősebb felhasználási köre: szívbetegségek (szívgyengeség), gyomorhurut, légcsőhurut, endokrin-mirigy bántalmak (elégtelenség), sebek kezelése. Ellenjavallt: cukorbetegség, pajzsmirigy-túltengés, az agyalapi mirigy túlműködése, allergia és gyomorsav-túltengés esetén.
Forrás: wikipedia.org
Egy spanyolországi sziklarajz tanúsága szerint az ember ősidők óta ismeri és fogyasztja a mézet, mely a virágok nektárjának és növényi nedveknek a méhek által átalakított terméke.
Már az Ószövetségben is olvashatunk a méz szüreteléséről, mértékletes fogasztásáról. Állítólag E i n s t e i n mondta, hogy ha a méhek eltűnnek a Föld színéről, az emberi faj ezt csupán négy évvel éli túl. Akár igaz a vélekedés, akár nem vigyáznunk kell arra, hogy ne veszélyeztessük a méhek életét, és munkáját.
Régebben sokkal nagyobb volt a mézfogyasztás nálunk, mint ma, pedig a méz kitűnő édesítőszer, kedvezően hat az izomzat és a szív működésére, s elengedhetetlen a meghűléses betegségek kezelésében. (s bizony sokan hisznek az ízületi bántalmakelleni méhszúrás terápiában is.)
A méz és a méhészeti termékek megismertetését tűzte ki célul az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, amikor 1994-ben április 30-át a méhek napjává
nyilvánította.
Ekkortájt teljesedik ki a kaptárban az élet, növekszik, népesedik a méhcsalád. A természet virágba borul, az erdők, mezők rétek zümmögéstől hangosak. A méhek napján, e szép tavaszi ünnepen országszerte mézkóstolók várják az érdeklődőket.
A jól ismert akác-és vegyes virágmézen kívül megismerkedhetünk a zamatos hárs- vagy a repcemézzel, de a napraforgó, a selyemkóró vagy az aranyvessző mézet is érdemes megízlelni.
A méhészek december 7-én, SZENT AMBRUS neve napján is megemlékeznek méheikről, ekkor rendezik a szintén népszerű Mézes Napokat.
A bölcs szerint a baráti tanácsok olyanok, mint a méh által összegyűjtott virágpor:
édesek lesznek az ember lelkében, mint ahogy a virágpor is mézzé válik a kas rejtekében.
Ha egyedül érezzük magunkat, egy kanálka méz biztosan jobb kedvre derít. És nem csak méhek napján...
(szöveg: Gajdó Á.)
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!