Természet: Az almaecet

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

AZ ALMAECET



Мiloš Srejović: Put zdravlja i vitalnosti

( Az egészséghez és vitalitáshoz vezető út)

 című könyve  nyomán

 

 



 „Táplálékod legyen egyetlen orvosságod!” (Hippokratész)


Tudományosan bizonyított tény, hogy a szőlő mellett az alma a legegészségesebb, legsokoldalúbb gyógyhatással rendelkező gyümölcsünk, mivel könnyen emészthető gyümölcscukrokat, szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat és vitaminokat, enzimeket, szerves savakat, pektint, cellulózt és egyéb védőhatású összetevőket tartalmaz.


Ásványi anyagai közül kálium-, foszfor-, klór-, nátrium-, magnézium-, kálcium-, kén-, vas-, fluor-, szilícium- és nyomelemtartalma jelentős, szerves savait tekintve pedig almasavtartalma a legszámottevőbb.

Az alma legnagyobb értéke talán mégis abban rejlik, hogy almaecet készíthető belőle, melynek rendszeres fogyasztása jelentősen hozzájárulhat egészségünk és vitalitásunk megőrzéséhez.

 

network.hu

 

 

 

Az almaecet világméreteket öltő felhasználása dr. DeForest Clinton Jarvis vermonti (USA) orvos érdeme, aki orvosi munkája során megfigyelte, hogy Vermontban és környékén nagyon sok  egészséges, öregkori szenilitástól mentes, idős ember él, akiknek közös jellemzője, hogy olyan háztartásban élnek, ahol rendszeresen készítenek és fogyasztanak almaecetet. Megfigyeléseiről, tapasztalatairól az almaecet gyógyhatásával és tápértékével kapcsolatosan az 1958-ban megjelent, számos nyelvre lefordított, nagy sikerű Folk Medicine című könyvében írt.


Az almaecet az alma összes tápláló összetevőjét tartalmazza a gyümölcscukor kivételével, amelyből a fermentáció során ecetsav keletkezik, tehát az almaecet elsősorban táplálék. Olyan táplálék, amely gyógyhatású, s e tulajdonságának köszönhetően  különleges jelentőséggel bír a mindennapi táplálkozásban.

 

 

"Az életünket kétféleképpen élhetjük: vagy abban hiszünk, hogy csodák nincsenek,vagy abban, hogy csoda minden." (Albert Einstein)

 


Szakmai ismeretek hiányában nem vállalkozhatok a címnél említett mű hiteles fordítására, ezt mindenképpen szakemberre bíznám. Annyit azért megemlítek, hogy a szerző  részben antibakteriális és fertőtlenítő hatásának tulajdonítja az almaecet számos betegségre kifejtett gyógyító hatását. Leszögezi, hogy eredményesen alkalmazható meghülés, torok- és színuszgyulladás, húgyúti fertőzések, vese-, húgyhólyag-, prosztata- és bőrfertőzések, pattanások és ekcéma kezelésére, csökkenti a vér koleszterinszintjét, ritkítja a vért, kedvezően hat a vénákra és artériákra, javítja a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást, jó hatással van a szívre és az agy vérellátására. További alkalmazási területei: meddőség, elhízás, krónikus fáradság, gyomornyálakahártya gyulladás, gyomorfekély, vastagbélgyulladás, hasmenés, ételmérgezés, fejfájás, szédülés, bőrviszketés, reuma, ízületi gyulladás és égési sérülések, továbbá, növeli a szervezet általános ellenállóképességét, valamint szellemi és fizikai teherbírását.


Adagolását tekintve általánosságban elmondható, biztosan nem hibázunk, de sokat teszünk egészségünkért, ha naponta háromszor elfogyasztunk egy kanálnyi almaecet és egy teáskanálnyi méz keverékét 2 dl vízben feloldva.


Nem ismerem a boltban árusított, ipari körülmények közt gyártott almaecet minőségét, ezért véleményt sem alkothatok róla. Annyi bizonyos, hogy a növényvédőszer nélkül termesztett almából, vagy vadalmából házilag készített almaecet ízletesebb és természetesebb a boltinál.

Megosztom a családomban kipróbált és jól bevált házilag készülő almaecet receptjét.


network.hu

 

 


 

ALMAECET KÉSZÍTÉSE


Hozzávalók kb. 2 liter almaecethez:

1 kg alma,

2 liter víz,

1 teáskanál cukor és

2 dl erős pálinka.


A hámozatlan almát, melyről csupán a szárát és az esetlegesen romlott, vagy kukacos részeket távolítottuk el, vízsugár alatt alaposan megmossuk, és almareszelőn lereszeljük, pontosan olyan módon, mint ahogyan  almáslepényhez szoktuk előkészíteni.


A reszelt almát a többi hozzávalóval együtt megfelelő méretű edénybe tesszük, és többszörörös gézréteggel lefedve, amely megakadályozza a rovarok és egyéb szennyeződések belejutását, 4 héten át meleg helyen tároljuk, hetente egyszer alaposan megkeverve. Amennyiben  nem tudunk kellőképpen langyos környezetet biztosítani, a forrási folyamat 5-6 hétig is elhúzódhat.  Itt megjegyezném, a forrás során a massza felszínén hólyag - és habképződés tapasztalható, miközben a hozzáadott alkohol teljesen eltűnik.


4 hét elteltével az elkészült almaecetet többszörös gézrétegen keresztül átszűrjük, és üvegpalackokba töltjük. Arra mindenképpen számítsunk, hogy kezdetben a házilag készített almaecet nem lesz kristálytiszta, inkább rostos almalére fog emlékeztetni az állaga, viszont, tárolás közben szépen letisztul, a palack fenekén néhány centiméter vastag  üledéket képezve.


A házilag készült almaecet hosszabb tárolása során a felszínén nyálkás képződmény keletkezhet, ami semmi esetre sem jelent minőségromlást. Amennyiben ezt a jelenséget tapasztaljuk, az élvezeti érték megőrzése céljából ismételten átszűrjük.

     

                                                                                                        Wolf Kornélia  

 

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu