Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
5 éve | Miclausné Király Erzsébet | 0 hozzászólás
A mályvafélék családjába tartozó erdei mályvával (Malva sylvestris) elsősorban parlagokon, meleg és száraz területeken, például napos útszéleken vagy erdőszéleken találkozhatunk. Az erdei mályva első pillantásra belophatja magát a szívünkbe, mert nagyon szép külleme van. A növény szirmai halványlilák és a sziromlevelek sötét erezetűek. A levelei fogazottak, fűrészesek, míg az apró porzószálak csőszerűen nőttek össze. Népies elnevezései: fűdző rózsa, nagy papsajt vagy csúszóka.
A gyógynövényként is funkcionáló gyógynövényt már az ókorban is fogyasztották, mégpedig zöldségként. A növény fiatal leveleit főzték meg, pontosabban főzeléket készítettek belőle. Gyógyító hatását is élvezték, a levelekből borogatást készítettek, ha skorpiócsípést szenvedtek.
Gyógyító célokra az erdei mályva leveleit és virágait is fel lehet használni, hiszen mindkettő meglehetősen gazdag nyálkaanyagokban, flavonoidokban és cseranyagokban. A nyálkaanyagok a gyulladt nyálkahártyán bevonatot képeznek, így bátran lehet alkalmazni hurutos légúti megbetegedéseknél, köhögésnél, de még a gyulladt gyomor- és bélnyálkahártya kellemetlen tüneteit is enyhíteni tudja. Mindezeken kívül sok A-vitamint, kalciumot és vasat is tartalmaz. A gyógynövény virágzata júniustól egészen szeptemberig gyűjthető, de a leveleket már virágzás előtt lehet szedni.
A virágból és a levélből – bár ezt ritkábban alkalmazzák – főzetet lehet készíteni, amely enyhíti a görcsös vastagbél-gyulladás és a székrekedés kellemetlen tüneteit, de köhögést is lehet a segítségével csillapítani.
A levelekből borogatást is lehet készíteni, amely a különféle bőrbetegségnél a viszketést csillapítja hatékonyan.
A főzettel történő öblögetés a szájüregi betegségeket gyógyítja, pontosabban fájdalmat csillapít és nyugtatja a nyálkahártyát.
A virágokat előszeretettel használják teakeverékek készítésénél, mivel a benne lévő színezőanyagok pirosas színt kölcsönöznek ezeknek a termékeknek.
A gyógynövénnyel kapcsolatos, állatokkal végzett vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a gyógynövényben található poliszacharidok serkentő hatással vannak az immunrendszerre.
A gyógynövényből kétféleképpen készíthetünk teát. Az első verzió szerint öntsön egy csészébe egy teáskanálnyi virágzatot, majd öntse le 2 dl forró vízzel. Hagyja 10 percig állni, majd szűrje le. A másik változat szerint egy nagyobb teásbögrébe tegyen 2-3 teáskanálnyi virágot, majd öntsön rá hideg vizet. Hagyja állni 3-4 órán keresztül, szűrje le, majd melegítse meg, és már fogyaszthatja is.
Forrás:gyogyszernelkul.com
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
Karácsonyra hangolódva gyógynövényekkel és fűszerekkel
Százféle betegség gyógyítója: pénzlevelű lizinka
A lápos, nedves területek úrnője: őszi vérfű
Nem csak édes, hasznos is: édesgyökér