Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
5 éve | Miclausné Király Erzsébet | 0 hozzászólás
Mindenki tisztában van a zöldségek egészségre gyakorolt pozitív hatásaival. Nem minden zöldség rendelkezik ugyanolyan tápanyagtartalommal, azonban elmondhatjuk, hogy a zöldségek nagy része egyenesen csodazöldségnek számít, mint például a keresztesvirágúak családjába tartozók is. Ide sorolható a brokkoli, a kelbimbó, a karfiol, a káposzta, a kelkáposzta, a fehérrépa, a rukkola vagy a retek.
Mi teszi olyan különlegessé ezeket a zöldségeket? A szulforafán nevű vegyület. Ez a vegyület rengetegféle betegségtől képes megóvni bennünket, hiszen kiemelkedő például a rákellenes hatása. De természetesen sok más betegségtől is képes lehet ez a vegyület védelmet biztosítani számunkra.
Mint említettem, a szulforafán egy rákellenes vegyület, amely nemcsak antioxidáns, hanem gyulladásgátló hatással is rendelkezik. Ezzel a vegyülettel kapcsolatban még ma is folynak a tudományos kutatások. A szulforafánnak nem csupán a rákmegelőző, hanem a rákbetegséget gyógyító hatását is vizsgálják. Eddig különösen pozitív eredményeket értek el a gyomor, a hólyag, a bőr, az emlő, a prosztata, a tüdő és a vastagbél rákos megbetegedéseit vizsgálva. A szulforafán- és a szelénkezelés során megállapították, hogy ez a két anyag jelentős védelmet nyújt az oxidatív stressz által okozott sejthalállal szemben.
A keresztesvirágúakban fellelhető szulforafán vegyületnek enyhe antidepresszáns és szorongáscsökkentő hatása is van. A gyulladás is kapcsolódik a depresszió kialakulásához, viszont a brokkolicsíráról megállapították, hogy gyulladásgátló és -csökkentő hatásokkal rendelkezik.
A szulforafán a fájdalmat is tudja csillapítani, kezelni. Ezzel kapcsolatban vizsgálatot is végeztek. Fibromyalgiában szenvedő nőbetegeknek több héten keresztül brokkoliport kellett fogyasztaniuk. A hölgyek jelentős hányada számolt be állapot- és életminőség-javulásról.
Szív- és érrendszeri problémáktól rengetegen szenvednek szerte a világon. A szulforafán azonban az artériák falán jelentkező gyulladásokat is képes csökkenteni, gátolja az elhízást, jó hatással van a magas vérnyomásra, így pedig csökken az egyes szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának a kockázata.
Köztudott, hogy a keresztesvirágúak – különösen a brokkoli – kiváló forrása az antioxidánsoknak. Kutatást végeztek fiatal, férfi dohányosokkal, akiknek tíz napon keresztül 250 gramm brokkolit kellett elfogyasztaniuk. A kezelés végén megállapításra került, hogy a brokkoli csökkenti a CRP (C-reaktív fehérje) -koncentrációt. Ez azért jelentős, mert a CRP mutatja a szervezetben kialakuló gyulladást és közvetve az oxidatív stresszes állapotot, amelyek komoly betegségek kialakulására utalhatnak. A brokkolicsíra az oxidatív stresszt is csökkenti.
A szulforafán vegyületek védelmet nyújtanak szervezetünknek a méreganyagokkal szemben. Még az emberi szervezetet is meg tudják tisztítani a növényvédő szer maradványaitól, illetve más toxikus anyagoktól.
Forrás:gyogyszernelkul.com
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
Karácsonyra hangolódva gyógynövényekkel és fűszerekkel
Százféle betegség gyógyítója: pénzlevelű lizinka
A lápos, nedves területek úrnője: őszi vérfű
Nem csak édes, hasznos is: édesgyökér