Természet: EGÉSZSÉGÜNK érdekében...Hogyan védjük szemünk egészségét?

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 

 

 

 

 

Gyakran mondjuk, hogy úgy vigyázunk valamire, mint a "szemünk világára", amely egyik legfőbb kincsünk. De vajon mindent megteszünk-e látásunk megóvására, szemünk erősítésére, vagy csak belenyugszunk, hogy korunkkal gyengül a látásunk?

 

Bonyolult műszer

Hihetetlen, de testünk érzékelő idegvégződéseinek (receptorainak) 70%-a a szemben található, a retinán. Itt képződik az általunk látott világ képe, ezen az ideghártyán keresztül jutnak a vizuális jelek számtalan ideg közvetítésével az agyba. A retinán 7 millió "csap" felelős azért, hogy a színeknek hétmillió árnyalatát tudjuk megkülönböztetni. A szem gyors, korrekt működéséhez a hajszálerek szállítják az energiát, a szem vitaminjait (A-, C- és E-vitamint), juttatják el a nyomelemeket (közismerten szelént, rezet és cinket) a lokális enzimrendszer alkotóelemeiként.

 

Lutein - természetes védelem

A makula az éleslátás helye a szemben. Természetes védőanyaga a lutein és a zeaxantin. A káros fényeket, sugarakat elnyelő elsődleges hatásukon túl erős antioxidáns tulajdonsággal is rendelkeznek. A retina működéséhez szükséges magas oxigénellátás könnyen eredményez sejtkárosító oxidatív szabad gyököket, a lutein és a zeaxantin ezeket semlegesíti, ami által védi a retina épségét.

Szervezetünk nem képes ezeket az anyagokat előállítani, ráadásul mindennap veszítünk is a "készletből". A kiegyensúlyozott táplálkozással, spenótból, káposztafélékből és egyes gyümölcsökből átlagosan 2 mg-ot tudunk fogyasztani, ami azonban csak a szükséglet harmadát fedezi. Segítségül szolgálnak a luteintartalmú étrend-kiegészítők. A lutein és zeaxantin fontos a szem egészségének hosszútávú megőrzéséhez.

 

A makula elváltozása vaksághoz is vezethet

Az időskori makulaelváltozás (degeneráció) jelentős látásromlással, az olvasóképesség fokozatos elveszítésével fenyeget. Ezt a szemrendellenességet a retinához jutó véráramlás elégtelensége váltja ki. A személy periférikus látása megmarad, ám képtelen közelre fókuszálni.

 

Gyógyíthatósága egyénenként változó. A betegség kialakulásának legfontosabb - és sajnos befolyásolhatatlan- rizikófaktora az életkor. A betegség bekövetkezésének valószínűsége 50 év felett csaknem exponenciálisan nő. Legsúlyosabb befolyásoló kockázati tényezője a dohányzás. A vonatkozó tanulmányok egyértelműen bizonyítják, hogy a dohányzás a betegség kialakulásának kockázatát többszörösére növeli. A dohányzás időben történő abbahagyásával a kockázat jelentősen csökkenthető.

 

A makula elváltozásának bizonyítottan hatásos kezelési módja nem ismert, de az amerikai National Eye Institute által indított tanulmány (AREDS) eredményei szerint a betegség bizonyos stádiumainak progressziója emelt dózisú vitamin (C, E, béta-karotin) és nyomelem (cink) szupplementációval akár 28%-kal is csökkenthető. Újabb kutatások felvetették, hogy a lutein és a zeaxantin, illetve omega-3 zsírsavak bevitele kedvezően lassíthatja a makula elváltozását.

 

Kevésbé fárad el a szem

Éleslátásunkat érthetően veszélyezteti, ha a hajszálerek elöregednek, mivel a mikrocirkuláció lelassul és a szem energia- és tápanyagellátása gyengül. Jelentős segítséget nyújthat a szemerek egészségének védelmében az a régi megfigyelés, hogy magas hegyek lakói, akik sok színes erdei bogyót fogyasztanak, még idős korukban is éles látással rendelkeznek.

Különösen a fekete áfonyáról terjedt el, hogy a látást javítja. A brit pilóták például a második világháborúban bevetés előtt feketeáfonya-lekvárt ettek, hogy pontosabban lássanak.

Azóta bizonyítást nyert, hogy a fekete áfonya antocianin antioxidánsai erősítik a szemet tápláló hajszálereket, óvják épségüket, fokozzák a szem vérkeringését, energia-ellátottságát.

Ezzel függ össze az a megfigyelés, hogy kompjúteren dolgozók tapasztalata szerint szemük kevésbé fárad el munka közben, ha a kiemelkedően magas mennyiségű feketeáfonya-kivonatot tartalmazó készítményt fogyasztanak. A magyarázat az lehet, hogy a feketeáfonya antocianinjai gyorsítják a szem fényre reverzibilisen módosuló rodopszinjainak visszaalakulását, és ezáltal a szem hamarabb kész a következő kép fogadására, felismerésére.

 

A szem fontos építőeleme a DHA

A legújabb kutatások felfedezték, hogy a szem számára nélkülözhetetlen egy omega-3 zsírsav, a DHA (dokozahexaénsav), amely a retinába épül be és a fotoreceptorok fontos komponense. A retina-membrán fizikai tulajdonságainak (permeabilitás, rugalmasság, vastagság) szabályozásában játszik fontos szerepet, ami által a látás mechanizmusát, végső soron a látás minőségét érinti.

Többek között meghatározza a színek árnyalatainak a felismerését, a finom részletek meglátását. Klinikai vizsgálatok szerint a DHA fogyasztása csökkenti az időskori makula-degeneráció előrehaladásának veszélyét. Az emberi szervezet a DHA-t sem képes előállítani, így étkezéssel (pl. rendszeres halfogyasztással) kell szinten tartanunk, vagy étrend-kiegészítőkkel, vagy gyógyszerekkel kell pótolnunk a szem megfelelő működéséhez.

 

A szem egészségének, az éleslátás megőrzésének titka: a szem vitaminjainak, nyomelemeinek és a luteinnek a mindennapi pótlása.

 

Ne felejtsük: könnyebb a szem egészségét megőrizni, mint károsodását korrigálni!

/forrás:Házipatika .hu/

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu