Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
12 éve | Miclausné Király Erzsébet | 0 hozzászólás
Gyakran mondjuk, hogy úgy vigyázunk valamire, mint a "szemünk világára", amely egyik legfőbb kincsünk. De vajon mindent megteszünk-e látásunk megóvására, szemünk erősítésére, vagy csak belenyugszunk, hogy korunkkal gyengül a látásunk?
Bonyolult műszer
Hihetetlen, de testünk érzékelő idegvégződéseinek (receptorainak) 70%-a a szemben található, a retinán. Itt képződik az általunk látott világ képe, ezen az ideghártyán keresztül jutnak a vizuális jelek számtalan ideg közvetítésével az agyba. A retinán 7 millió "csap" felelős azért, hogy a színeknek hétmillió árnyalatát tudjuk megkülönböztetni. A szem gyors, korrekt működéséhez a hajszálerek szállítják az energiát, a szem vitaminjait (A-, C- és E-vitamint), juttatják el a nyomelemeket (közismerten szelént, rezet és cinket) a lokális enzimrendszer alkotóelemeiként.
Lutein - természetes védelem
A makula az éleslátás helye a szemben. Természetes védőanyaga a lutein és a zeaxantin. A káros fényeket, sugarakat elnyelő elsődleges hatásukon túl erős antioxidáns tulajdonsággal is rendelkeznek. A retina működéséhez szükséges magas oxigénellátás könnyen eredményez sejtkárosító oxidatív szabad gyököket, a lutein és a zeaxantin ezeket semlegesíti, ami által védi a retina épségét.
Szervezetünk nem képes ezeket az anyagokat előállítani, ráadásul mindennap veszítünk is a "készletből". A kiegyensúlyozott táplálkozással, spenótból, káposztafélékből és egyes gyümölcsökből átlagosan 2 mg-ot tudunk fogyasztani, ami azonban csak a szükséglet harmadát fedezi. Segítségül szolgálnak a luteintartalmú étrend-kiegészítők. A lutein és zeaxantin fontos a szem egészségének hosszútávú megőrzéséhez.
A makula elváltozása vaksághoz is vezethet
Az időskori makulaelváltozás (degeneráció) jelentős látásromlással, az olvasóképesség fokozatos elveszítésével fenyeget. Ezt a szemrendellenességet a retinához jutó véráramlás elégtelensége váltja ki. A személy periférikus látása megmarad, ám képtelen közelre fókuszálni.
Gyógyíthatósága egyénenként változó. A betegség kialakulásának legfontosabb - és sajnos befolyásolhatatlan- rizikófaktora az életkor. A betegség bekövetkezésének valószínűsége 50 év felett csaknem exponenciálisan nő. Legsúlyosabb befolyásoló kockázati tényezője a dohányzás. A vonatkozó tanulmányok egyértelműen bizonyítják, hogy a dohányzás a betegség kialakulásának kockázatát többszörösére növeli. A dohányzás időben történő abbahagyásával a kockázat jelentősen csökkenthető.
A makula elváltozásának bizonyítottan hatásos kezelési módja nem ismert, de az amerikai National Eye Institute által indított tanulmány (AREDS) eredményei szerint a betegség bizonyos stádiumainak progressziója emelt dózisú vitamin (C, E, béta-karotin) és nyomelem (cink) szupplementációval akár 28%-kal is csökkenthető. Újabb kutatások felvetették, hogy a lutein és a zeaxantin, illetve omega-3 zsírsavak bevitele kedvezően lassíthatja a makula elváltozását.
Kevésbé fárad el a szem
Éleslátásunkat érthetően veszélyezteti, ha a hajszálerek elöregednek, mivel a mikrocirkuláció lelassul és a szem energia- és tápanyagellátása gyengül. Jelentős segítséget nyújthat a szemerek egészségének védelmében az a régi megfigyelés, hogy magas hegyek lakói, akik sok színes erdei bogyót fogyasztanak, még idős korukban is éles látással rendelkeznek.
Különösen a fekete áfonyáról terjedt el, hogy a látást javítja. A brit pilóták például a második világháborúban bevetés előtt feketeáfonya-lekvárt ettek, hogy pontosabban lássanak.
Azóta bizonyítást nyert, hogy a fekete áfonya antocianin antioxidánsai erősítik a szemet tápláló hajszálereket, óvják épségüket, fokozzák a szem vérkeringését, energia-ellátottságát.
Ezzel függ össze az a megfigyelés, hogy kompjúteren dolgozók tapasztalata szerint szemük kevésbé fárad el munka közben, ha a kiemelkedően magas mennyiségű feketeáfonya-kivonatot tartalmazó készítményt fogyasztanak. A magyarázat az lehet, hogy a feketeáfonya antocianinjai gyorsítják a szem fényre reverzibilisen módosuló rodopszinjainak visszaalakulását, és ezáltal a szem hamarabb kész a következő kép fogadására, felismerésére.
A szem fontos építőeleme a DHA
A legújabb kutatások felfedezték, hogy a szem számára nélkülözhetetlen egy omega-3 zsírsav, a DHA (dokozahexaénsav), amely a retinába épül be és a fotoreceptorok fontos komponense. A retina-membrán fizikai tulajdonságainak (permeabilitás, rugalmasság, vastagság) szabályozásában játszik fontos szerepet, ami által a látás mechanizmusát, végső soron a látás minőségét érinti.
Többek között meghatározza a színek árnyalatainak a felismerését, a finom részletek meglátását. Klinikai vizsgálatok szerint a DHA fogyasztása csökkenti az időskori makula-degeneráció előrehaladásának veszélyét. Az emberi szervezet a DHA-t sem képes előállítani, így étkezéssel (pl. rendszeres halfogyasztással) kell szinten tartanunk, vagy étrend-kiegészítőkkel, vagy gyógyszerekkel kell pótolnunk a szem megfelelő működéséhez.
A szem egészségének, az éleslátás megőrzésének titka: a szem vitaminjainak, nyomelemeinek és a luteinnek a mindennapi pótlása.
Ne felejtsük: könnyebb a szem egészségét megőrizni, mint károsodását korrigálni!
/forrás:Házipatika .hu/
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!