Természet: EGÉSZSÉGÜNK érdekében...Immunerősítés savanyú káposztával - Érvek a savanyú káposzta mellett

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 738 fő
  • Képek - 17348 db
  • Videók - 6884 db
  • Blogbejegyzések - 16336 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,
Rádiné Zsuzsa
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 738 fő
  • Képek - 17348 db
  • Videók - 6884 db
  • Blogbejegyzések - 16336 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,
Rádiné Zsuzsa
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 738 fő
  • Képek - 17348 db
  • Videók - 6884 db
  • Blogbejegyzések - 16336 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,
Rádiné Zsuzsa
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 738 fő
  • Képek - 17348 db
  • Videók - 6884 db
  • Blogbejegyzések - 16336 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,
Rádiné Zsuzsa
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Valóban igaz lenne, hogy télen kevés vitaminhoz lehet hozzájutni? Gyakori a megfázásos betegség és a fáradtság? Azért, mert kevés C-vitamin tartalmú táplálékhoz juthatunk hozzá? Hiszen ehetünk narancsot, kivit, fekete retket és – savanyú káposztát! Hát akkor együk ezeket, hogy egészségesek és frissek maradjunk!

 

Cook kapitány és a skorbut ellenszere

 

 

A 18. században James Cook kapitány, aki elsőként térképezte fel Új-Zélandot és az Antarktiszt, hajóútjain gyümölcslevet és savanyú káposztát adott tengerészeinek, hogy a több hónapig tartó utazáson elkerüljék a skorbutot. 

 

A skorbut C-vitamin hiány következtében létrejövő betegség, amelynek áldozatai akkoriban főleg tengerészek voltak. Kimerültség, izomgyengeség, ingerlékenység, vérzékenység és gyulladások kísérik, egészségtelen táplálkozás esetén halálhoz vezet.

 

Készítési módja

 

 

Te is készítettél iskolás korodban, házi feladatként savanyú káposztát? Akkor talán emlékszel még, hogy fejes káposztát kellett otthon csíkokra vágni, alaposan megsózni, és félretenni néhány napra, amíg levet eresztett és megsavanyodott. Az „igazi” is így készül, csak tesznek még bele feketeborsot, köménymagot, csemegeuborkát és kápia paprikát is. 

 

Az erjesztéshez a són kívül használnak még sós vizet vagy kovászt is. A káposzta 10-90 nap alatt erjed meg. Szobahőmérsékleten gyorsabban végbemegy az erjedési folyamat, hidegebb helyen lassabban. Magad is készíthetsz savanyú káposztát, de igazán finomat a piacon találsz.

 

Bolti vagy házi?

 

A boltban kapható savanyú káposzták nem a hagyományos módszerrel készülnek. Savanyításukhoz gyorsított eljárást alkalmaznak: ecetet, citromsavat, édesítőszert adnak hozzájuk, utólag pedig tartósítószerrel növelik az eltarthatóságukat. 

 

A káposzta friss állapotát, ropogósságát borkénnel tartják fenn. Mesterséges anyagokban tehát bővelkedik, viszont a C-vitamin tartalma alacsonyabb, mint a házi készítésű savanyú káposztáé, amelyet a piacon, termelőktől lehet vásárolni. Tehát a válasz házi.

 

Miért együk?

 

Az ember már ősidők óta tudja, hogy az erjesztett ételek nemcsak finomak, hanem sokáig elállnak, és megvédik a betegségektől. Ilyen étel a savanyú káposzta is. A káposzta magas C-vitamin tartalma a savanyítás után is megmarad. 

 

Egészséges, mert gátolja a rákkeltő anyagok felszívódását a szervezetünkben, rostanyagai révén gyorsítja az emésztésünket és a méreganyagok távozását. Erjedéskor a lactobacillus nevű erjesztő baktérium tejsavat szabadít fel, ami kedvezően hat a bélflórára. Tisztító ereje miatt a savanyú káposzta segíti a fogyást, ráadásul alig tartalmaz kalóriát.

 

És egy nagyon finom savanyú káposztás étel

 

A székelykáposzta az egyik legfinomabb étel, amely savanyú káposztából készül. Tejföllel és magvas rozskenyérrel fogyaszd!

 

 

Székelykáposzta csirkemellel

 

Hozzávalók (4 személyre)

 

2 evőkanál olívaolaj

kevés füstölt szalonna (kimaradhat)

2 fej vöröshagyma

kevés füstölt kolbász vagy szalámi

őrölt paprika

1 kg savanyú káposzta

1 paradicsom

víz

ételízesítő

bors

50 dkg csirkemellfilé

2 dl tejföl

 

Elkészítés

 

Hevítsd fel főzőedényben az olívaolajat, majd párold benne üvegesre a szalonnát és a hagymát. Rakd bele a savanyú káposztát, továbbá a vékonyra vágott kolbászkarikákat, az őrölt paprikát és a kis kockákra vágott paradicsomot. Ízesítsd ételízesítővel, sóval és borssal. Önts hozzá annyi vizet, amennyi ellepi, majd főzd 45 percig. Ezután add hozzá a felkockázott csirkemellet is, és főzd még 45 percig.

Tejföllel kínáld. Jó étvágyat!

 

 

 

 

http://www.bien.hu/

 

 

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Rádiné Zsuzsa 54 perce új blogbejegyzést írt: ZRINYI MIKLÓS HALÁLÁRÓL

Rádiné Zsuzsa 54 perce új blogbejegyzést írt: SZÉKELY ZOLTÁN - RÉGÉSZ, TANÁR

Rádiné Zsuzsa írta 18 órája a(z) Időjárás és ember kapcsolata – HUMÁNMETEOROLÓGIA fórumtémában:

STRESSZES ÉS NYUGTALAN? AZ IDŐJÁRÁS OKOZZA! ...

Rádiné Zsuzsa írta 18 órája a(z) MAI NAPI KALENDÁRIUM fórumtémában:

NOVEMBER 17. - Megszületett CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY...

Rádiné Zsuzsa írta 18 órája a(z) Csokonai Vitéz Mihály : AZ ŐSZ képhez:

Csokonai_vitez_mihaly__az_osz-002_2109421_7274_s

Ősszel minden plánták, a víg kikeletnek Díszei, sárgúlva ...

Rádiné Zsuzsa 18 órája új képet töltött fel:

Csokonai_vitez_mihaly__az_osz-002_2109421_7274_s

Miclausné Király Erzsébet írta 18 órája a(z) IDÉZETEK fórumtémában:

"Az örömöt éppúgy állandóan, aktívan termelni...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu