Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Vajon miért futnak versenyt az idővel a londoni Kew-i Királyi Botanikus Kertek szakemberei?
Betakarításra váró Coffea arabica kávészemek Kenyában.
Fotó: Profimedia
A melegedő klímának ellenálló, új kávébabot kell találniuk, mielőtt a világ kávékészletei kifogynak.
Bár a kávénak számos fajtáját ismerik a világon, a termelők jelenleg elsődlegesen egyetlen fajtát, az arab kávét (Coffea arabica) termesztik. Ez azonban nem képes megmaradni magas hőmérsékleten, és a növénykutatók attól félnek, ha a globális felmelegedésre vonatkozó előrejelzések beigazolódnak, akkor 2080-ra eltűnhet a mostani termőterületekről az arab kávé.
„A kőolaj után a kávé a második legfontosabb globális
árucikk. Százhuszonöt faja található a Földön, de mi csak egyet
fogyasztunk ezek közül. Az arab kávé Etiópiából származik, ám nem bírja a
túl nagy forróságot, ilyen feltételek közt kipusztul" – mondta Kathy
Willis a botanikus kert tudományos igazgatója a következő öt évre
meghirdetett projektjük elindításakor.
A kutatók most a 124 további
kávéfaj vizsgálatába kezdtek annak reményében, hogy azok nem csupán
ellenállóbbak a melegebb hőmérséklettel szemben, hanem az ízük is van
olyan jó, mint az arab változatnak.
A világon egyre több kévét
fogyasztunk mára a világ a legkedveltebb ital: becslések szerint évente
500 milliárd csésze készül belőle világszerte. Nagy-Britanniában a
fogyasztók nagyjából 70 millió csészényivel isznak naponta.
Az
elmúlt években gyenge volt a termés Etiópiában és más országokban is, ha
hiány alakul ki a kávépiacon, az árak az égbe szökhetnek – ez a tény is
alátámasztja a kutatás jelentőségét.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!