Természet: FARSANGI ÉTELEK, NÉPSZOKÁSOK

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 738 fő
  • Képek - 17342 db
  • Videók - 6877 db
  • Blogbejegyzések - 16309 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,
Rádiné Zsuzsa
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 738 fő
  • Képek - 17342 db
  • Videók - 6877 db
  • Blogbejegyzések - 16309 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,
Rádiné Zsuzsa
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 738 fő
  • Képek - 17342 db
  • Videók - 6877 db
  • Blogbejegyzések - 16309 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,
Rádiné Zsuzsa
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 738 fő
  • Képek - 17342 db
  • Videók - 6877 db
  • Blogbejegyzések - 16309 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,
Rádiné Zsuzsa
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

A farsang

 

 

 

Busójárás

 

A farsang Vízkereszttől a húsvéti böjtig tart,tulajdonképpen egy nagy télbúcsúztató ünnepségsorozat.

Csúcspontja az utolsó három nap.

Ilyenkor rendezik a karneválokat Velencében és Rióban,

itthon a mohácsi busójárás a legnagyobb farsangzáró esemény.

El kell űzni a halált, az ártó erőket, a hideget.

Zajos mulatságokkal kell elkergetni a gonosz szellemeket,akik el akarják gyengíteni a Napot.

 

A farsang ételei

 

Megettük a sonkát, a kolbászt,

a sok káposztát és a pogácsákat.

A kocsonya is tipikus téli/farsangi étel

pálinkával és borral kísérve természetesen.

Fogyott a baromfihús és a kelt tészta is.

Gyakran készítettek rétest is,ha jól nyúlt, szerencsés év várt a családra.

 

A farsangi étkezések alapvető étele a fánk, más néven pampuska.

Mágikus erőt tulajdonítottak neki,amelyik házban fánkot sütöttek,

annak nem vitte le tetejét a vihar.

 

 A töltött káposzta sem kerül böjt alatt az asztalra

 

A töltött káposzta sem kerül böjt alatt az asztalra

 

Farsang farka

 

Farsangvasárnap, Farsanghétfő,Húshagyó Kedd, ezek a napok zárják le a farsangot,és mindegyikhez más-más néphagyomány kötődik,

melyek többségének természetesen vangasztronómiai vonatkozása is.

Farsangvasárnap

 

További elnevezései például:

csonthagyóvasárnap, sonkahagyóvasárnap.

Piroskavasárnapnak is nevezték egy piroska nevű kalács után.

Tipikus étel volt a tyúkhúsleves és a töltött káposzta

és megjelent a cibereleves is,mely már a közelgő böjt előhírnöke.

A legények ilyenkor kalapjukra tűzték a kiválasztott leány bokrétáját.

Rengeteg eljegyzést tartottak ezen a napon,és az esküvők is gyakoriak voltak.

 

Cibere

 

A cibereleves ősi savanyú leves.

Búzakorpát forráznak, és megfûszerezve

3-4 napig kenyér belével megsavanyítanak.

Később kásafélével főzik, majd tojássárgájával és tejföllel habarják,

reszelt tormával tálalják. Ismert még a szilvacibere,

mely aszalt gyümölcsökből készül.

Farsanghétfő, asszonyfarsang

 

Húshagyóhétfőnek, böjtelőhétfőnek is hívják.

Az asszonyfarsang napja is ez,

ilyenkor az asszonyok szórakozhattak a pincékben,

mulathattak féri módra, ihattak korlátlanul.

Egyes helyeken szokás volt, hogy a nők férfiruhába öltöznek,

este pedig zenés-táncos macskabált tartottak,

szigorúan csak nőknek.

Előre elkészített ételeket fogyasztottak: pogácsát, sonkát, fánkot.

Farsanghétfő után tilos volt az esküvő, tánc és vigadalom,

így az asszonyoknak ez az utolsó lehetőségük mulatni.

 Túróval töltött fánk

 

Túróval töltött fánk

 

Húshagyó Kedd, a farsang utolsó napja

 

Madzaghagyó keddnek is hívják,

mert ilyenkor kell elfogyasztani a madzagon lógó étkeket,

a jó sonkákat, kolbászokat. Ilyenkor temetjük a farsangot

és égetjük a szalmabábukat vagy koporsókat,hogy lezárjuk a farsangot és ezzel a telet.

 

Konc király és Cibere vajda

 

Ilyenkor csap össze Konc király és Cibere vajda.

A Cibere vajda a böjti ételt a ciberét jelképezi,

míg Konc király a farsangi időszakban sokat fogyasztott húsos, zsíros ételeket.

Az összecsapás Vízkeresztkor és Húshagyó Kedden történt,előbbin Konc, utóbbin Cibere győzelmével végződött.

Hamvazó Szerda, kezdődik a nagyböjt

 

Névváltozatai:

szárazszerda, böjtfogószerda, böjtfőszerda,

ez a nagyböjt kezdete.

Ilyenkor hamut hintettek a hívők fejére és homlokára,hiszen „porból vagy porból leszel, a porba visszatérsz”.

A mise után a pap szentelt barka hamujával rajzol

keresztet a hívők homlokára.

A néphit szerint, aki hamvazkodik, azt elkerüli a fejfájás.

Tipikus étel a krumplileves bodaggal,mely egy lepényféle, cigánykenyérnek is hívják.Torkos Csütörtök, avagy zabáló csütörtök

 

Tobzódó csütörtöknek is nevezik.

A negyven napos böjtöt már a második napon felfüggesztették erre a napra,hogy megehessék a farsangról megmaradt ételeket, fánkokat.

Húsvétig a kiadós étkezések tiltólistán voltak,

tehát ez volt az utolsó lehetőség a torkoskodásra.

Egy mondás is járta:

"Inkább a has fakaggyon, mintsem az étel megmaraggyon".

 

 Húshagyó Kedden elfogy a kolbász

 

Húshagyó Kedden elfogy a kolbász

 

 

forrás: mindmegette hu

 

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Rádiné Zsuzsa üzente 6 éve

Erzsikénk sok étellel tarkított farsangi népszokásokról írt nekünk.
A fánkot én is nagyon szeretem, lehet bármilyen ízesítéssel.
Köszönöm szépen, hogy megosztottad velünk.

Válasz

Baranyi Györgyné üzente 6 éve

Csábítóan szép képek a finomabbnál-finomabb ételekről! Köszönöm, hogy láthattam.
Jó éjszakát kívánok.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Miclausné Király Erzsébet 7 órája új képet töltött fel:

Kopre_jozsef_libak_libasorban_2109073_2725_s

Miclausné Király Erzsébet 8 órája új blogbejegyzést írt: Tamási Áron: BUJDOSÓ KATONA

Miclausné Király Erzsébet írta 8 órája a(z) IDÉZETEK fórumtémában:

"Mennyi minden van az életünkben, amely...

Miclausné Király Erzsébet írta 8 órája a(z) SZÉP VERSEK fórumtémában:

Zelk Zoltán: Nyár és tél között Nyár és tél között úgy vándorol ...

Rádiné Zsuzsa írta 15 órája a(z) Időjárás és ember kapcsolata – HUMÁNMETEOROLÓGIA fórumtémában:

FAGYHAT AZ ÉJSZAKA – ÍZÜLETI PANASZOKRA ...

Rádiné Zsuzsa írta 15 órája a(z) MAI NAPI KALENDÁRIUM fórumtémában:

NOVEMBER 11. - MÁRTON NAPJA Márton-napon ...

Rádiné Zsuzsa írta 15 órája a(z) SIMON ISTVÁN: KÉSŐ ŐSZ képhez:

Simon_istvan_keso_osz_2109001_1746_s

A fának ködszakálla van, Meglengetik a szelek, s így ...

Rádiné Zsuzsa 15 órája új képet töltött fel:

Simon_istvan_keso_osz_2109001_1746_s

Rádiné Zsuzsa 23 órája új blogbejegyzést írt: TERMÉSZET Egyre szárazabb Amazonas vidéke

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu