Természet: Gyapottal az éhezés ellen?

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 726 fő
  • Képek - 17289 db
  • Videók - 6453 db
  • Blogbejegyzések - 14636 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,
Rádiné Zsuzsa
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 726 fő
  • Képek - 17289 db
  • Videók - 6453 db
  • Blogbejegyzések - 14636 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,
Rádiné Zsuzsa
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 726 fő
  • Képek - 17289 db
  • Videók - 6453 db
  • Blogbejegyzések - 14636 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,
Rádiné Zsuzsa
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 726 fő
  • Képek - 17289 db
  • Videók - 6453 db
  • Blogbejegyzések - 14636 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,
Rádiné Zsuzsa
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.


greenfo/MTI


Gyapottal számolná fel az éhezést egy texasi kutatócsoport. A növény génmódosított változatát már emberek is fogyaszthatják, liszt, fehérjeszelet vagy sós rágcsálnivaló is készíthető belőle.
Gyapottal az éhezés ellen?

Engedélyezte az amerikai mezőgazdasági minisztérium a génmódosított, emberi fogyasztásra alkalmassá tett gyapot termesztését, ami a texasi egyetem kutatói szerint új élelmiszerforrást jelenthet a gyapottermesztő országokban, ahol a népesség nagy része alultáplált. A kutatók szerint a gyapot magja többféleképpen is elkészíthető, fehérjében gazdag táplálékforrás, de egyelőre nem lehet emberi vagy állati élelmiszer készítésére felhasználni, mivel az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA) még nem engedélyezte.

A gyapotot világszerte számos országban termesztik, a növény magházát burkoló szőrzet a pamut alapanyaga, így eddig ez volt a fő felhasználási terület. A növény magját eddig is használták takarmányként, de csak olyan állatok esetében, amelyeknek kétüregű a gyomra – a gyapotmagnak ugyanis magas a gosszipoltartalma. A gosszipol egy polifenolos aldehid, amely mérgező.

A texasi egyetem kutatói ezért RNS-interferencia alkalmazásával kiiktatták a gyapot egyik génjének aktivitását, ezáltal pedig teljesen eltüntették a mérgező gosszipolt a magokból, amelyeket így már emberek is fogyaszthatnak.

Nekem olyan, mintha csicseriborsót ennék, és könnyen felhasználható ízletes humus készítésére – mondta Keerti Rathore, az új gyapotféle egyik kifejlesztője. A főzéshez már eddig is használt gyapotmagolaj sajtolása után a növény megmaradt részét többféleképpen fel lehet használni: liszt készíthető belőle kenyérsütéshez és más pékárukhoz, fehérjeszeletnek is feldolgozható, míg a gyapotmagszemek pörkölve, vagy sózottan fogyaszthatók, vagy mogyoróvajhoz hasonló típusú paszta készíthető belőle.

 

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Rádiné Zsuzsa írta 1 órája a(z) Időjárás és ember kapcsolata – HUMÁNMETEOROLÓGIA fórumtémában:

NOVEMBER 16. MOST EGY HÉTIG FÁJHAT A LÁBA! ...

Rádiné Zsuzsa írta 1 órája a(z) Komáromi János: ŐSZI KÉP képhez:

Komaromi_janos_oszi_kep_2083979_1128_s

levélrozsdákat érlel az ősz elfogyasztja a nyári zöldeket ...

Rádiné Zsuzsa 1 órája új képet töltött fel:

Komaromi_janos_oszi_kep_2083979_1128_s

Rádiné Zsuzsa 8 órája új blogbejegyzést írt: Hold–Szaturnusz együttállás

Miclausné Király Erzsébet írta 9 órája a(z) SZÉP VERSEK fórumtémában:

Czóbel Minka: ERDŐK Nem erdő, melynek nincs dala, ...

Rádiné Zsuzsa 9 órája új blogbejegyzést írt: Hiúzlábnyom vagy buldózer?

Rádiné Zsuzsa 9 órája új blogbejegyzést írt: Łukasz Dudek is kimászta a Coronát (XI-)

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu