Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
greenfo/MTI
Gyapottal számolná fel az éhezést egy texasi kutatócsoport. A növény génmódosított változatát már emberek is fogyaszthatják, liszt, fehérjeszelet vagy sós rágcsálnivaló is készíthető belőle.
Engedélyezte az amerikai mezőgazdasági minisztérium a génmódosított, emberi fogyasztásra alkalmassá tett gyapot termesztését, ami a texasi egyetem kutatói szerint új élelmiszerforrást jelenthet a gyapottermesztő országokban, ahol a népesség nagy része alultáplált. A kutatók szerint a gyapot magja többféleképpen is elkészíthető, fehérjében gazdag táplálékforrás, de egyelőre nem lehet emberi vagy állati élelmiszer készítésére felhasználni, mivel az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA) még nem engedélyezte.
A gyapotot világszerte számos országban termesztik, a növény magházát burkoló szőrzet a pamut alapanyaga, így eddig ez volt a fő felhasználási terület. A növény magját eddig is használták takarmányként, de csak olyan állatok esetében, amelyeknek kétüregű a gyomra – a gyapotmagnak ugyanis magas a gosszipoltartalma. A gosszipol egy polifenolos aldehid, amely mérgező.
A texasi egyetem kutatói ezért RNS-interferencia alkalmazásával kiiktatták a gyapot egyik génjének aktivitását, ezáltal pedig teljesen eltüntették a mérgező gosszipolt a magokból, amelyeket így már emberek is fogyaszthatnak.
Nekem olyan, mintha csicseriborsót ennék, és könnyen felhasználható ízletes humus készítésére – mondta Keerti Rathore, az új gyapotféle egyik kifejlesztője. A főzéshez már eddig is használt gyapotmagolaj sajtolása után a növény megmaradt részét többféleképpen fel lehet használni: liszt készíthető belőle kenyérsütéshez és más pékárukhoz, fehérjeszeletnek is feldolgozható, míg a gyapotmagszemek pörkölve, vagy sózottan fogyaszthatók, vagy mogyoróvajhoz hasonló típusú paszta készíthető belőle.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!