Természet: Gyógynövények A-Z - A cékla

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Cékla Cékla (Beta vulgaris convar. crassa provar. conditiva)
A cékla népies neve:

Céklarépa, vörösrépa

Cékla leírása:

Piros húsú, piros héjú, gumós növény, melynek szik alatti szárgumóját fogyasztjuk. A cékla egyik alfaja a spenótra emlékeztető mángold. A második évben virágzik, bugavirágzattal.

 

Cékla elterjedése:

A Földközi-tenger vidékéről származó közkedvelt saláta növény, mely a XVII. században terjedt el Magyarországon, azonban étkezésre csupán a XIX-XX. században kezdték el fogyasztani.

Hogyan gyűjtsük a cékla gyógynövényt?

A föld alatti szárgumót gyűjtik.

Cékla hatóanyagai:

Drogja az első évben betakarított szik alatti szárgumó friss présnedve.

Milyen vegyületeket tartalmaz a Cékla?

Hatóanyagai között rengeteg vitamin, ásványi anyag, antioxidáns található.  Betalainok, betanin, betacián, betaxantin valamint szaponin, allantoin nitrát és oxalát. Rendkívül összetett, magas vitamintartalmú növény.

Cékla felhasználása:

A népi gyógyászat több területten felhasználja mint például általános immunerősítőkén vagy vérszegénység ellen. Kivonatát a tumoros kezelések kiegészítőjeként alkalmazzák magas antioxidáns és vitamintartalma miatt, a szabad gyökök lekötésében hatékony segítség.

Magas nitrát és oxalát tartalma miatt fogysztását mérsékelten ajánlják.

 

Cékla konyhai felhasználása:

Konyhai felhasználásban a cékla igen közkedvelt növény, mind a bio mind a vegetáriánus konyha előszeretettel használja. Levesek, saláták elkészítéséhez, levét frissítőként is iszzák. Kedvelt savanyúság zöldség.

Jó tudni a cékláról!

 

Érdekesség a cékláról.

 

Cékla az alábbi gyógynövény kategóriába tartózik:

Zöld vagy nem feltünő virágok, kétszikűek.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Rádiné Zsuzsa üzente 12 éve

Kornélia és Babi ! Egészséges Életmód címszó alatt a Cikkek rovatban is várom otthoni gyógyászati receptjeiteket !!!

Válasz

Wolf Kornélia üzente 12 éve

Babikám! Ez idáig precíz, alapos embernek tartottam magam, de a Te maximalizmusod látva, jobban tenném, ha föld alá bújnék a precizitásommal! :-) :-) :-)
Még hogy szószt a maradék pűréből!!! Igaz, az én gyerekiem meg sem ennék.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Kornélia!
A recepted kiváló,hasonlót,évek óta fogyasztunk.!
Ez az én receptem,ami 1 napi szükséglet:
6db alma,(lehetőleg zöld alma,vagy mutsu)
6db S répa
6db paradicsom
1db.kb 25dkg cékla
1db kb 25dkg zeller
Tisztítás után,gyömölcscentrifugával kinyerem a levét,és napközben elkortyolgatom.A fennmaradó pürét,szósznak készítem el: 1 ev. kanál tökmagolajon,1 evőkanál lisztet megpirítok ,2dl húslével felengedem,és kevés méz, tejszín hozzáadásával,kiváló szózs kászíthető:Mivel,nem mindennap kell szósz,így a maradék pürét,felfőzöm,és lehűtés után befagyasztom, vagy befőtes üvegekbe (kicsi 2dl-es)töltöm,és két celofán közé szalicilt,vagy más tartósító szert reakva,szárazdunsztba teszem.

Válasz

Wolf Kornélia üzente 12 éve

Marika! Nagyon finom a Te recepted is, ismerem. Csupán az a gondom vele, hogy a jelentős mennyiségű nyers rost miatt keveset tudok fogyasztani belőle, mert egyébként megterheli a gyomromat.

Válasz

Both Mária üzente 12 éve

Én ugyanezt szoktam késziteni és enni rendszeresen savanyúság helyett is,mivel nem vagyok nagy savanyúság kedvelő.Én reszelek, almát,céklát,zellert,répát,tormát,méz és citromlé keveréke.Nagyon szeretem és üditő.

Válasz

Wolf Kornélia üzente 12 éve

Elnézést kérek, de valami fontosat kifelejtettem bombabiztos receptem ismertetésénél:

Az elkészített vitaminbomba italt okvetlenül ÜVEGEDÉNYBE töltjük, és hűtőben tároljuk!

Válasz

Wolf Kornélia üzente 12 éve

Van egy fantasztikus immunerősítő és vérképjavító (szerb) italreceptem!
Garantáltan hatékony, én is kipróbáltam, családom tagjai szintén. Mi több, testvérem esetében laborteszt is alátámasztja állításom igazát, ráadásul, élvezeti értéke is megfelelő, legalábbis nekem ízlett.

Tehát:

1kg alma leve,
1kg sérgarépa leve,
1 kg cékla leve,
4 db cirtom leve és
250 g méz kell az ital elkészítéséhez.

Naponta 3 x 1 dl-t ajánlott elfogyasztani belőle.

Ebben az italban optimális arányban vannak jelen azok a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok, melyek az egész szervezet erősítéséhez szükségesek.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu