Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A gyimesi csángók életének részei az erdei nyári szállások, a kalibák.
A
gyimesi csángók a legeltetési időszakban a hegyekben, ezekben a
kalibákban dolgozzál fel a tejet, itt készítik a sajtot, az ordát és a
zsendicét. Ez az évszázados gazdálkodási forma egykor a megélhetést
jelentette, ma pedig már több ennél: a természeti értékek őrzése. Ami a
csángóknak hétköznapi munka, az a városi embernek maga a harmónia.
A gyimesfelsőloki Antal Tibor elmondása szerint ő már gyermekkorában, a
kalibáknál is készített hagyományos sajtot, mostanra azonban már más
sajtok készítését is megtanulta.
A fiatal csángó gazda, aki a Székely Sajtkészítők Kézműves Egyesületének
alelnöke, ugyanis azt vallotta: „nem létezik, hogy a mi tejünkből más
tudjon jó sajtot készíteni, mi pedig nem.”
Antal Tibor néhány éve részt vett egy képzésen, az ott tanultak pedig
megváltoztatták sajtkészítési szokásait. Azóta a család nem csak a
friss, a gomolyának nevezett sajtot tudja értékesíteni, a pincéből
érlelő lett, a polcokon pedig már a Hargita sajt is ott van, amit a
kézműves sajtkészítők által levédett recept alapján készítenek az
egyesület tagjai. Ez a sajt a magashegyi legelők füvén élő tehenek
tejéből készül.
Az Antal család nyáron az 1200 méter magasban levő kalibánál tartja az
állatokat, Tibor édesanyja hóolvadástól egészen késő őszig van kint az
állatokkal a kalibánál, tavaly is 231 napot töltött itt.
A gyimesi csángók nyári szállásai a patakvölgyek fölé emelkedő hegyekben
vannak. A havasi kaszálók és legelők a gyimesi csángók életformájának
és állattartási formájának köszönhetően maradnak fenn.
dunatv.hu
gazdaság 2014.07.29. | 14:19 Gazdálkodás és hagyományőrzés a gyimesi nyári szállásokon
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!