Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A világ egyik felén hatalmas élelmiszerpazarlás zajlik, ennek megfékezésére egyre több szó esik arról, mit tehetünk azért, hogy kevesebb ennivaló kerüljön kukába.
Fotó: Thikstock
Az Élelmiszerbank küldetése, hogy visszaszorítsa az élelmiszerpazarlást, és segítsen a nélkülözőknek. A szervezet 2017-ben 5000 tonna élelmiszert mentett meg és jutatott el 250 000 rászorulóhoz.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO felmérése szerint a világon 1,3 milliárd tonna élelmiszer megy évente kárba. Európában az élelmiszerhulladékok 42 százalékát a háztartások termelik, 39 százalékát a gyárak és csupán 14 százalékát az éttermek. Az Élelmiszerbank fő célja, hogy csökkentse az élelmiszerpazarlást, és az általuk szervezett élelmiszermentéssel visszaszorítsa a nélkülözők számát Magyarországon, ahol az élelmiszerfelesleg éves mennyisége 1,8 millió tonna.
Az Egyesület az élelmiszeripari gyártóktól veszi át nagy mennyiségben a szezonalitás miatt már nem eladható, vagy csomagoláshibás, közeli lejáratú termékeket. Vannak azonban olyan termékek, amelyek nem kerülnek az Élelmiszerbank raktárába, hanem az Egyesület partnerszervezetei segítségével egyenesen a nélkülözőkhöz jutnak el, ilyenek az áruházak polcairól lekerülő közeli lejáratú termékek. Az Élelmiszerbank által mentett 5000 tonna élelmiszer közel 2/3-át ezek alkotják. Ha ezt a mennyiségű mentett élelmiszert kamionokra tennénk, 3 kilométer hosszan állna a sor.
„Az Élelmiszerbank az élelmiszerek begyűjtésével zöld és segélycélokat is szolgál. Folyamatosan nő azon vállalatok köre, akik felajánlják a felesleges élelmiszereket, csökkentve az élelmiszerkidobást és segítve a nélkülözők ellátását. Szeretnénk, ha az általunk kibocsájtott Élelmiszerbank Partner logó a jövőben még több vállalatot ösztönözne a felelős élelmiszerfelesleg kezelésre.” – mondta Sczígel Andrea, az Egyesület munkatársa.
A felelős vállalatokon túl a fogyasztók is tehetnek az élelmiszerpazarlás ellen. A legtöbben bele sem gondolnak abba, hogy az élelmiszer kidobásának káros hatásai vannak a környezetre. Ezeket a hatásokat nemcsak maga a kidobásra került élelem okozza, hanem a hulladékká vált élelmiszer gyártásához felhasznált erőforrásokat (energia, anyagok, víz) feleslegesen használták föl.
Néhány hasznos tipp mindannyiunkat segíthet, hogy kevesebb élelmiszer landoljon a kukában:
Mérje meg, mennyi élelmiszert dob ki, lehet, hogy csodálkozni fog!
Tervezzen, gondolkodjon előre: milyen étkezések lesznek, hányan lesznek, (tényleg) lesz-e ideje főzni, mit szeret a család.
Csak azt vegye meg, ami biztosan elfogy!
Fagyasszon le minden olyan romlandó élelmiszert, amit nem tud időben felhasználni!
Rendszeresen vizsgálja át a kamrát és a hűtőt! Használja fel a rövid lejáratú termékeket!
Tegye el és használja fel a maradékokat, varázsoljon belőlük új ételt!
Ha van lehetősége komposztáljon!
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!