Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Honnan is tudjuk, hogy tavasz van?
2012. március 27., kedd 11:16
Végre itt a tavasz. Ezt egyesek a szoknyahosszokon veszik észre, mások a virágosnál megjelenő nárciszokon, van, akit pedig az döbbent rá, hogy medvehagymát lát a zöldségesnél. Március végi piackínálathoz igazított receptözön.
A japánok a retek levelét is megeszik
Mit kapunk márciusban a piacon? Végre itt a tavasz! Már vártuk egy ideje. Többek között azért is, hogy lekerüljön a menüről a répa, a gyökér, a cékla, a sütőtök, a kelkáposzta, és az alma.
Szeretjük ezeket, de több hónapon át fogyasztva őket már valami változatosságra vágyunk. Tavasszal beköszönt a színkavalkád: jönnek az újabb és újabb zöldségek, gyümölcsök és többségüknek csak egy-két hónapig tart a szezonja, így aztán, ha ki akarjuk élvezni, nem érdemes halogatni az új receptek kipróbálását, mert mire kettőt pislogunk, már le is késtük a medvehagymát, és akkor már csak a spárgával vigasztalódhatunk.
Élvezzük hát a vitaminban gazdag, friss, ropogós ízeket, mert egyszer csak felkapjuk a fejünket és azon tűnődünk, hogy került újra cékla és sütőtök a tányérunkra. Egy színes tavaszi csokrot állítottunk össze nektek sok-sok recepttel.
Hónapos retek
Az egyik legnépszerűbb tavaszi zöldség a hónapos retek.
Dundi, rózsaszínes-pirosas gömböcskék csokorba kötve elárasztják a piacokat márciusban. Nemcsak magát a retket, hanem a friss, szép levelét is felhasználhatjuk pástétomok, levesek, saláták készítéséhez. Egy szelet ropogós kenyér, megkenve jó minőségű vajjal, megszórva egy kevés sóval, a retek vékonyan felszeletelve és máris kész az egyszerű, mennyei vacsora rohanós tavaszi hétköznap estéken.
Mi frissen, ropogósan szeretjük a legjobban, de készíthetünk belőle kiváló köretet is, akár a húsvéti sonka, tojás, torma szentháromsága mellé. Néhány recept:Retek kompót
Párolt retek (sonkához, másképp)
Orosz reteksaláta
Reteklevél pesto
Zsenge sült retek
Snidling
A metélőhagyma, alias snidling is gyakori szereplője a tavaszi piacoknak. Termeszthetjük cserépben is, jól tűri a hideget. Tavasztól őszig tudjuk vágni a zöld hosszúkás leveleit, amelyekkel kiválóan ízesíthetünk leveseket, salátákat, pogácsákat.
Halványlila virága júniusban jelenik meg a növényen, amelyet szintén fogyaszthatunk nyersen - feldobhatunk vele bármilyen salátát. Ekkor gyűjthetjük be a virágban rejlő magokat is a következő évi vetés céljából.
Néhány recept:
Túrós tonhalas kence metélőhagymával
Gyors snidlinges-túrós pogácsa
Metélőhagyma krémleves brie sajttal
Pesto kesudióval és snidlinggel
Krumplis palacsinta snidlinges tejföllel
Gabona saláta
Újhagyma
Noha az újhagyma szinte már egész évben kapható, mégis tavasszal fogyasztjuk a legtöbbet, hiszen hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Magas C-vitamin tartalma nagyon jó fáradtságűző. Kiválóan keverhető salátákba tavaszi társaival. Fogyasztható főzve és sütve is.
Néhány recept:
Sárgatúró sósan sonkával, tormával és újhagymával
Medvehagymával, újhagymával és pulykahússal töltött vöröshagyma
Zöldfűszeres kuszkusszal töltött karalábé
Cukkinis-újhagymás csirkés húspogácsák
Tavaszi tekercs
Újhagyma leves medvehagyma olajjal
Spenót
A spenót az egyik legkorábbi friss zöldség. Felhasználása sokrétű, már nemcsak főzelékként népszerű, mint gyerekkorunkban a menzán (akkor még sokan nem szerettük, igaz?). Sokféle készítési módjának köszönhetően talán már korábban meg tudjuk szerettetni a gyerekekkel ezt a vitaminban gazdag zöldséget.
Fogyaszthatjuk levesként, piteként elkészítve, beletehetjük pogácsákba, salátákba, sőt még zöld turmixot is készíthetünk belőle.
Néhány recept:
Bulgur kucsmagombával és spenóttal
Spenótos gorgonzolás canelloni
Spenóttal rétegelt harcsa
Zöld turmix
Spenótos medvehagymás pite
Spenótos medvehagymás sárgaborsó sajtos puffanccsal
Spenótos frittata
Forrásul használtuk: piac, Bálint Gazda, magyar Wikipedia
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!