Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
kisrégió 2012.10.11. | 18:59 Ösvény a biofalu felé
Csak
ösvény, mert útnak még nem nevezhető az, amelyen elindulni látszanak
falvaink. Szédületes gyorsasággal változó világunkban, amikor a piacon
keresgélő vásárló is a bioterméket fürkészi, kétségbevonhatatlan egy
biofalu létjogosultsága, különösen ott, ahol erre majdnem minden adott.
Ne lepődjék hát meg senki, ha azt mondjuk: a hegyek között rejtőzködő
Zalánpatak egyike azon településeknek, amelyek a térség biofalujává
változhatnának.
Ökofaluból több is van már, például a szomszédos Magyarországon, de
biofalu még nagyon kevés – olvassuk a Biokultúra című folyóiratban.
Máriahalmon – Komárom-Esztergom megyében – a település határában
biofalu létesült. Az ötlet elindítója a fővárosból kitelepült
közgazdász, Lakatos Géza, aki már tábort is szervezett, hogy minél
többen tudomást szerezzenek arról, milyen egy biofalu, mitől lehet
biofaluvá varázsolni egy olyan települést, ahol léteznek az adottságok.
Van tehát olyan természetes táj, természeti kincsekkel megáldott hely,
ahol a ma embere, ha nem is egy gombnyomásra, de fokozatosan, szinte
észrevétlenül biofalut tud teremteni.
Ezek után bizonyára már nem is meglepetés az olvasó számára, ha
elmondjuk, hogy egyik ilyen adottságokkal megáldott településünk éppen a
hegyek közé rejtett Zalánpatak, miképpen az sem, hogy az ötlet egyik
felkarolója a település szülötte, Kasléder József, Málnás község
polgármestere. Nem célunk a biofalu ismérveit felsorolni, de taglalni
fogjuk azokat az adottságokat és lehetőségeket, melyek ösvénye az
elképzelés felé vezet.
Zalánpatak
természetes környezete sok mindennel kecsegtet. Szélvédett mikroklíma,
tiszta levegő és víz, apró, de még a szennyezettséget nem ismerő
borvízforrások, az ózondús levegőt szolgáltató lombhullató erdőkeret, a
majdnem érintetlen „zöldülékeny világ”, az erdő, a mező, az alkotott
örökség, mind-mind a biofalu irányába mutat. A történelmi múltból és
jelenből most talán az is elgondolásunkat igazolja, hogy ez az a hely, a
XVII. századi Egyedmezeje, ahol a gróf Kálnoky család üveghutát
létesített, s ahol lakályos fészket alakíttatott ki magának nemcsak
Károly angol herceg, hanem maga a hutaalapító Kálnoky leszármazottja,
gróf Kálnoky Tibor is. Bizonyára nekik tulajdonítható az is, hogy egy
idelátogató angol szakembercsoport értékelése alapján Zalánpatak a 7.
helyet mondhatja magáénak! Nem fér kétség ahhoz, hogy valós értéket
rejtenek magukban az ásványvízforrások, még nagyobbat a föld mélyéből
feltörő mofettagáz, de egyáltalán a tiszta édesvíz is, a hegyi patakok
hideg vizében kiváló élőhelyre lelő pisztrángról nem is beszélve.
Előbbiekről csak annyit, hogy az Ánáspatak völgyében hallható, amint
felszínre tör a szén-dioxid, a Tanista nevű helyen pedig langyos
(mezotermális) vízről beszélnek a hely ismerői, sőt, némelyek szentül
hiszik, hogy az a víz a jövő strandfürdőjének alapja lehet.
Ifj. Karácsony Zoltán néhány helybeli fiatal segítségében bízva
felvállalta a környék borvízforrásainak újrafoglalását, lefedését. A
fedelek, a cementkarikák, a források nevét és összetételét tartalmazó
táblák már elkészültek. „Ránk számíthat!” – jegyezte meg kérdésünkre
Farkas Levente, és elmondta, hogy a zalánpataki fiataloknak meg kell
találniuk a helyben maradás lehetőségeit, s ezek közül az egyik az
intenzív állattartás.
Személygépkocsival rövid idő alatt a Baróti-hegységen át közelítettük meg a falut, s mindent, amivel találkoztunk, a biofalu szemszögéből vizsgáltunk. Naponta 1000 liter kiváló minőségű tejet ad a település állatállománya, amit két tejfeldolgozónak szállítanak, de a háztáji gazdaságok lakói is kiválóan értenek a tejtermékek előállításához, bioeledelek elkészítéséhez, gombák, erdei gyümölcsök értékesítéséhez
. Túl az annyira fontos tejpénzen a polgármester, aki maga is tejtermelő, azzal a gondolattal barátkozik, hogy olyan befektetőt keressen, aki helyben hozna létre feldolgozóüzemet, s ezzel munkahelyeket is teremtene. Nem riad vissza merészebb álmoktól sem: azt is el tudná képzelni, hogy miként egy Győr környéki településen, kis üveghutát létesíttessen a faluban, felélesztve az ipartörténeti hagyományt, s ez egyedi vendégforgalmi attrakciónak is számítana. Elképzelhető, hogy ebben kapna majd helyet a megye kis hutatermék bemutatója, ahol megismerhetné a látogató nemcsak a helyben készült, hanem a többi kis háromszéki üvegipari manufaktúra termékeit is, borvizet kóstolhatna hutapohárból. Jó helye lenne a faluban egy vadhúsfeldolgozó üzemnek is. Karácsony Zoltán a zalánpataki almacefre sajátosságait is elmagyarázta: az édes fajták levébe kerül a kevésbé édes, péppé zúzott almaőrlemény, amelyből páratlan helyi zalánpataki almapálinka-különlegesség ered.
Ezeket
a lehetőségeket latolgattuk Karácsony Csabával, aki a Málnás községi
tanács egyik fiatal tagja, szülőfaluját képviseli a községvezetésben,
újabban pedig élelmiszerüzletet nyitott Zalánpatakon. A faféleségek
értékesítése is szóba került, s elmondták, hogy a zalánpataki származású
Préda Levente kiváló fafaragó, Préda Jenő a csak aprítékra alkalmas,
veszendő faágakból könnyű és kényelmes nyári bútorokat készít. Idős kora
ellenére kedve van még zenélni. Nemrég sikeres szüreti mulatságot
szerveztek a helybeliek, Jenő bátyánk pedig azokat a táncokat tanította
be a fiataloknak, amelyeket a hajdani szüreti táncmulatságok megnyitóján
táncoltak. Unokája, Préda Barna a helyi régiségek gyűjtésének
megszállottja, gyűjteményében régi pénzek, érmék, kitüntetések,
perefernum-levelek, világháborús emlékek láthatók.
Zalánpatak élő falu, mint megtudtuk, közel húsz fiatal és fiatal házas
él itt. Korszerűsítették kultúrházát, új iskolájába központi fűtést
szereltek, jó körülmények között tanulnak a gyerekek. Zsuzsanna óvó
néni hat kisgyereket oktat-nevel, Gecse Sándor szakképzett tanító pedig
ugyanannyi elemistát.
Kisgyörgy Zoltán
Fotók: Albert Levente
3szek.ro
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!