Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Akár
kerítést is fonhatott volna Sepsiszentgyörgy belvárosában
kolbászból-káposztából a hét végi gasztronómiai fesztiválra benevező,
több mint félszáz csapat. A tizenegyedik kolbász- parádé, illetve a
második töltöttkáposzta-fesztivál népszerűsé- géhez nem csupán a
versenyzők elszántsága, kitartása járult hozzá, de a szervezők
hagyományteremtő kezdeményezése is: a szabadtérivé előléptetett,
hangulatos rendezvényen több százan fordultak meg és kóstoltak
ételkülönlegességeket.
Háromszéki és magyarországi, köztük számos visszatérő, új társaságok is,
összesen harmincnyolc négyfős vállalta fel a legízletesebb kolbász
elkészítését célzó nemes feladatot szombaton. Aki már egyszer benevezett
egy ilyen versenyre, azt minden bizonnyal megfertőzte a páratlan
hangulat, s megtapasztalta, milyen ösztönző tud lenni a legjobb kolbász
elkészítését jelentő kihívás. A nagymama sublótjából előkerülő receptek
igazán érdekessé varázsolják a vetélkedőt, arról nem beszélve, hogy
ilyenkor hány recept, praktika kerül egymás közt átadásra – fejtette ki
lapunknak a gasztronómiai fesztivál zsűrijének elnöke. A Magyar
Gasztronómiai Szövetséget képviselő Németh József a versenyt
megelőzően, értékeléskor is útmutatókkal, tanáccsal szolgált a
megméretkezőknek, s hangsúlyozta, a jó kolbászhoz, akárcsak a káposztába
kerülő töltelékhez, legtöbb öt fűszer elegendő, az ízek harmóniája a
megfelelő adagolásban rejlik.
Idén úgy tűnt, a kolbásztöltőknek sikerült a zsűrit megbabonázniuk, s bár a bíráknak nehéz dolguk volt, úgy értékelték, ehetetlen kolbász nem született a parádén, a csapatok higiénikusan dolgoztak, sőt, a vendégekért is megtettek mindent. Így még mielőtt elkészült, kisült a közel negyvenfajta kolbász, zsíros kenyérrel, tepertővel, szalonnával, házi húskészítményekkel, túróval, különleges savanyúságokkal, édes és sós harapnivalóval, no meg tisztességes mennyiségű pálinkával, borral traktálták a zsűrit, látogatókat a csapatok.
A
délutánba hajló eredményhirdetést a szurkolótáborral kiegészült
társaságok igencsak derűsen, táncolva várták. A támogatók jóvoltából
minden kolbásztöltő társaságot megjutalmaztak, mások mellett a
legifjabb, cukorbeteg gyermekek csapata is különdíjat kapott,
H-Irkatöltők néven versenybe szálló kollégáink munkáját a TopInfo
ismerte el különdíjával. A Békéscsabai Kolbászszövetség mellett az
Inkubátor II. csapat is az első helyezettek közt végzett. A
hagyományőrzésért, kétkezi kultúra ápolásáért kapott elismerése mellett a
Négyesfogat csapata a békéscsabai kolbászfesztiválon is elkészítheti
díjnyertes kolbászát. Ez egyébként hamarosan a kereskedelemben is
megvásárolható lesz, a Bertis csoport tulajdonosa ugyanis a díjazáson
jelentette be, átveszik receptjüket. Az idei kolbászparádén első ízben
útjára indított vándorserleget a Szockolbászok csapata őrzi a következő
egy évben, hogy megvédhessék, jövőre ismét versenybe kell szállniuk.
A SVESZ tavalyi kezdeményezése folytatásaként vasárnap délelőtt a hús
mellett a káposzta is fő szerephez jutott, István Ildikó és barátai
muzsikaszóval biztatták a tizennégy társaságot a legfinomabb töltött
káposzta elkészítésére. Bográcsban, méretes lábosokban a hagyományos
savanyított mellett paradicsomos, vegetáriánus változat is szabadtűzön
főtt a népszerű fogásból. Vendégváró falattal ezúttal is készültek a
versenyzők, a mikóújfalusiak például népszerű és látványos édességüket, a
rakott ágat nyújtották, szalagozták, sütötték a helyszínen.
A különféle receptre alapozó töltelékeket a közönség is megkóstolhatta,
miközben a bírák szakmai szempontok alapján rangsorolták a
káposztagöngyölegeket. Harmadik díjas lett a Szabadtűzi Lovagrend által
készített töltött káposzta, Mikóújfalu és a Sepsi Rádió közös
csapatának főztje a második helyen végzett. A legfinomabb töltött
káposztát a kézdivásárhelyi Székely vendéglő csapata készítette,
legtöbben az ő főztjüket kóstolták egyébként, összesen 152 adagnyi
fogyott az első díjjal jutalmazott étekből.
Demeter Virág Katalin
Fotók: Albert Levente
Háromszék
kisrégió 2013.10.14. | 08:05 Szabadtéri ízmustra Sepsiszentgyörgyön a Korzón
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!