Természet: KÖRNYEZETÜNK 2012. 08. 06. MIKOR SZÜRETELJÜNK ?

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

környezetünk  2012.08.06. | 09:09 Mikor szüreteljünk?


 

 

Az érésnek három jól megkülönböztethető fázisa van: a betakarítási, a fogyasztási és a biológiai érettség. A búzát például régen, amikor kézi kaszával arattak, és kévében érlelték a kalászokat, az ún. viaszérettség állapotában vágták le, majd később a kévéket behordták a szérűre, asztagba rakták, és – amikor sorra kerültek – kicsépelték az akkor már biológiai érettség állapotában levő szemeket.

A kertből a zöldborsót és a zöldbabot a fogyasztási érettség idején szedjük le; ha megvárjuk a biológiai érettséget, akkor kemény állagú, de vetésre, továbbszaporításra alkalmas magot nyerünk.

A fogyasztási érettség idején szedjük a paprikát, paradicsomot, uborkát, de néhány napos utóérlelésre szorul a vöröshagyma és a fokhagyma. A sárgarépát és az egyéb gyökérzöldségeket, a káposzta- és a salátaféléket a fogyasztási érettség idején takarítjuk be, de a biológiai érettségüket csak akkor érik el, ha virágszárat fejlesztenek, és magot érlelnek. A gyümölcsök között megkülönböztetünk utóérő és nem utóérő gyümölcsöket: a téli alma, a téli körte, a birs, a naspolya utóérő gyümölcsök, amelyeket a betakarítási érettség idején szedünk le a fákról, de csak hosszabb (többnyire két-három hónapos) tárolás után érik el a fogyasztási érettségüket.

A kajszi- és az őszibarackot is a betakarítási érettség állapotákban szüreteljük, mert utóérők, lévén a szállítást és a néhány napos tárolást csak így viselik el, illetve a fáról leszedve is tovább érnek. Ezzel szemben a szőlőfürtök a leszedésük után nem érnek tovább, a félig érett bogyók később is savanyúak maradnak.

Ellenségek a kosárban

– Zöldség és gyümölcs – némelyik bizony nem viseli el mások társaságát: hamar megpenészesedik, összeaszalódik, elszíneződik.
– Alma: etiléngázt bocsát ki – meggyorsítja a vékony héjú gyümölcsök érését. Tehát: ne tegyünk mellé például kivit.
– Ananász: erős illóolajokat tartalmaz. Az eper hamar megpuhul mellette, a burgonya csírázását ellenben megakadályozza.
– Narancs: sok benne az illóolaj. Ne tegyük körte mellé, mert annak etiléngáz-tartalma áthatol a vastag héjon is.
– Paradicsom: nem szereti hűtőszekrényben az uborka közelségét.
– Hagyma: ellensége a káposzta, a póréhagyma és a retek.
– A fejes saláta hamar megrohasztja a zellert.

Székely Hírmondó

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu