Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
környezetünk 2012.08.06. | 09:09 Mikor szüreteljünk?
Az
érésnek három jól megkülönböztethető fázisa van: a betakarítási, a
fogyasztási és a biológiai érettség. A búzát például régen, amikor kézi
kaszával arattak, és kévében érlelték a kalászokat, az ún. viaszérettség
állapotában vágták le, majd később a kévéket behordták a szérűre,
asztagba rakták, és – amikor sorra kerültek – kicsépelték az akkor már
biológiai érettség állapotában levő szemeket.
A kertből a zöldborsót és a zöldbabot a fogyasztási érettség idején
szedjük le; ha megvárjuk a biológiai érettséget, akkor kemény állagú, de
vetésre, továbbszaporításra alkalmas magot nyerünk.
A fogyasztási érettség idején szedjük a paprikát, paradicsomot, uborkát,
de néhány napos utóérlelésre szorul a vöröshagyma és a fokhagyma. A
sárgarépát és az egyéb gyökérzöldségeket, a káposzta- és a salátaféléket
a fogyasztási érettség idején takarítjuk be, de a biológiai
érettségüket csak akkor érik el, ha virágszárat fejlesztenek, és magot
érlelnek. A gyümölcsök között megkülönböztetünk utóérő és nem utóérő
gyümölcsöket: a téli alma, a téli körte, a birs, a naspolya utóérő
gyümölcsök, amelyeket a betakarítási érettség idején szedünk le a
fákról, de csak hosszabb (többnyire két-három hónapos) tárolás után érik
el a fogyasztási érettségüket.
A kajszi- és az őszibarackot is a betakarítási érettség állapotákban
szüreteljük, mert utóérők, lévén a szállítást és a néhány napos tárolást
csak így viselik el, illetve a fáról leszedve is tovább érnek. Ezzel
szemben a szőlőfürtök a leszedésük után nem érnek tovább, a félig érett
bogyók később is savanyúak maradnak.
Ellenségek a kosárban
– Zöldség és gyümölcs – némelyik bizony nem viseli el mások társaságát: hamar megpenészesedik, összeaszalódik, elszíneződik.
– Alma: etiléngázt bocsát ki – meggyorsítja a vékony héjú gyümölcsök érését. Tehát: ne tegyünk mellé például kivit.
– Ananász: erős illóolajokat tartalmaz. Az eper hamar megpuhul mellette, a burgonya csírázását ellenben megakadályozza.
– Narancs: sok benne az illóolaj. Ne tegyük körte mellé, mert annak etiléngáz-tartalma áthatol a vastag héjon is.
– Paradicsom: nem szereti hűtőszekrényben az uborka közelségét.
– Hagyma: ellensége a káposzta, a póréhagyma és a retek.
– A fejes saláta hamar megrohasztja a zellert.
Székely Hírmondó
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!