Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A zöldbe játszó sárgásfehértől a borostyánszínen át a jóformán átlátszatlan feketéig: a sárga csaknem valamennyi árnyalatát fölvonultatják a hazánkban kapható mézek.
Fotó: NG
Ám a nagyrészt egyféle növény nektárjából származó úgynevezett fajtamézek nem csak színükben, összetételükben is különböznek, mivel a pollenen kívül cukrokat, antioxidánsokat és ásványi anyagokat is más-más arányban tartalmaznak
„Általánosságban elmondható, hogy a világos méz tartalmát tekintve csekélyebb értékű; azaz minél sötétebb a méz, összetétele annál értékesebb. Biológiailag aktív, szervezetünk számára fontos anyagokból az akácmézben van a legkevesebb. A hársméznek sokan tulajdonítanak gyógyhatást, ősszel-télen, megfázás kezelésére is fogyasztják. A hazai mézek közül összetételében az igen markáns ízű, csaknem fekete pohánka- és a kevert mézek közé tartozó erdei méz a legértékesebb” – osztja meg a mézek belvilágára vonatkozó tudnivalókat Czipa Nikolett, a Debreceni Egyetem munkatársa.
Az erdei méz abban is eltér a virágmézektől, hogy a méhek nem nektárból, hanem az erdei fák levelén kiváló, illetve élősködő rovarok által kiválasztott folyadékcseppekből, úgynevezett édesharmatból készítik.
A mézek származási helyéről is sokat elárul, hogy milyen kémiai elemeket tartalmaznak. „A méz nagyszerű környezeti indikátor: akár a nehézfém is kimutatható benne, ha szennyezett vidékről való” – mutat rá az adjunktus.
Az idő múlásával a mézek megsötétednek, illetve (glükóz-fruktóz arányuk függvényében) kristályos cukor is kiválhat belőlük. A repceméz esetében szinte azonnal megindul a cukor kristályosodása, az akácméz viszont évekig folyékony maradhat. „A kristályosodás nem annak a jele, hogy a méz megromlott. Elég, ha megmelegítjük, és máris föloldódnak a cukorkristályok” – mondja Czipa Nikolett. Túlhevíteni azonban nem tanácsos a mézet, mert magasabb hőmérsékleten az értékes enzimek is elbomlanak benne.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!