Természet: Mézek mustrája

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.


A zöldbe játszó sárgásfehértől a borostyánszínen át a jóformán átlátszatlan feketéig: a sárga csaknem valamennyi árnyalatát fölvonultatják a hazánkban kapható mézek.

 

Fotó: NG


Ám a nagyrészt egyféle növény nektárjából származó úgynevezett fajtamézek nem csak színükben, összetételükben is különböznek, mivel a pollenen kívül cukrokat, antioxidánsokat és ásványi anyagokat is más-más arányban tartalmaznak

 

„Általánosságban elmondható, hogy a világos méz tartalmát tekintve csekélyebb értékű; azaz minél sötétebb a méz, összetétele annál értékesebb. Biológiailag aktív, szervezetünk számára fontos anyagokból az akácmézben van a legkevesebb. A hársméznek sokan tulajdonítanak gyógyhatást, ősszel-télen, megfázás kezelésére is fogyasztják. A hazai mézek közül összetételében az igen markáns ízű, csaknem fekete pohánka- és a kevert mézek közé tartozó erdei méz a legértékesebb” – osztja meg a mézek belvilágára vonatkozó tudnivalókat Czipa Nikolett, a Debreceni Egyetem munkatársa.

 

Az erdei méz abban is eltér a virágmézektől, hogy a méhek nem nektárból, hanem az erdei fák levelén kiváló, illetve élősködő rovarok által kiválasztott folyadékcseppekből, úgynevezett édesharmatból készítik.

 

A mézek származási helyéről is sokat elárul, hogy milyen kémiai elemeket tartalmaznak. „A méz nagyszerű környezeti indikátor: akár a nehézfém is kimutatható benne, ha szennyezett vidékről való” – mutat rá az adjunktus.

Az idő múlásával a mézek megsötétednek, illetve (glükóz-fruktóz arányuk függvényében) kristályos cukor is kiválhat belőlük. A repceméz esetében szinte azonnal megindul a cukor kristályosodása, az akácméz viszont évekig folyékony maradhat. „A kristályosodás nem annak a jele, hogy a méz megromlott. Elég, ha megmelegítjük, és máris föloldódnak a cukorkristályok” – mondja Czipa Nikolett. Túlhevíteni azonban nem tanácsos a mézet, mert magasabb hőmérsékleten az értékes enzimek is elbomlanak benne.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu