Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
12 éve | Rádiné Zsuzsa | 0 hozzászólás
2012.02.21. | 10:29 Bőségasztal disznóvisítással – Bálványosi Disznótoros Fesztivál –
A
disznóvágás ünnepi jellegét, a sóba, füstre került süldő
bőség-ígéretének örömét akarták hét évvel ezelőtt közkinccsé tenni a
szervezők a Bálványosi Disznótoros Fesztiválon. Sikerrel jártak, a
rendezvény idén minden eddiginél nagyobb tömeget mozgatott meg.
Tizenhét, az ország különböző tájegységeiről, valamint Magyarországról
érkezett csapat mutatta be disznóvágó tudományát, az ősöktől örökölt
hagyományos recepteket, ételkülönlegességeket.
Székelyföldön még köztudott, ha disznót vágunk. akkor ünnep van. Nagy
nap, pohár pálinkákkal sűrűn öntözött finom falatokkal, mészáros
poénokkal az elszalasztott sertésekről, vagy a megperzselt talicskáról.
Az év egyik legmozgalmasabb napja, a családtagok kora reggeltől azon
szorgoskodnak, hogy mielőbb cseberbe, abálólébe, szárítórúdra vagy
füstre kerüljön a megbökött süllenc. Képzeletben ha megszorozzák ezt
hússzal, akkor talán sikerül képet alkotni milyen lehet a hangulat az
ország egyik legnagyobb böllérversenyén, a Bálványoson megszervezett
Disznótoros Fesztiválon. A rendezvényen résztvevő csapatok, és a
kíváncsi közönség muzsikával, tánccal, pálinkával melegítette a didergő
testrészeket, no meg a hangulatot. Sokan érkeztek bemutatni, versenybe
küldeni az otthonuk ízeit, nemcsak az ország különböző tájegységeiről,
hanem Magyarországról is.
A munka lázasan folyt, hiszen a fesztivál versenyszabályzatának
értelmében néhány óra alatt három késztermékkel, nyerésre esélyes házi
különlegességgel kellett a zsűri elé rukkoljanak a résztvevők.
Daragus Attila, Torja polgármestere: ez egy kulturális gasztronómiai –
minden évben. Egyszerre gasztronómiai és kulturális jellegű a fesztivál.
Az egész évben gonddal nevelgetett sertés levágása a legtöbb tájegység
paraszti kultúrájában igazi ünnepnek számít, a bőséges elemózsia a
szerencsés kitelelés, a tavaszi hatékony munkakezdés biztosítéka. Ezt az
ünnepi hangulatot, a disznóvágás örömét szerettük volna közkinccsé
tenni, igazi fesztivállá fokozni. A tömeget, a benevezett csapatok
számát látva mondhatom sikerrel jártunk.
A csapatok daraboltak, daráltak, fűszereztek, hurkákat töltöttek, az
üstök alól felszálló füstbe mennyei illatok keveredtek. Kolbász, májas-
és véreshurkák, disznófősajt, tepertő, hosszúhús, orjos, káposztalében
főtt falatok, és még sok minden más, ami szem-szájnak ingere, sorjázott
az asztalokon. Bizony ott volt a mesebeli kolbászból font kerítés is, de
mégis, talán az esztelneki csapat disznóságokból, Ádámmal és Évával
berendezett Édenkertje, a fáról letekeredő kolbász-kígyója tapintott rá
legjobban a lényegre: húskedvelő ember számára a földi paradicsom öltött
testet a Bálványoson.
Hompoth Loránd
csikitvonline.ro
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!