Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
néphagyomány 2012.09.24. | 19:56 A Kis-Küküllő térség névjegyei
A Kis-Küküllő térség termékeinek népszerűsítése volt a célja a hétvégén Erdőszentgyörgyön megszervezett LEADER-kiállításnak.
A helyi termelők
legjellegzetesebb termékeiket hozták el, olyanokat, amelyek nemcsak
itthon, hanem idegenben is elismertségnek örvendenek és öregbítik a
térség nevét.
Az Európai Unió által támogatott LEADER program keretén belül a
Balavásár – Gyulakuta – Székelyvécke – Havad – Erdőszentgyörgy –
Makfalva – Kibéd – Sóvárad térség civil szervezetei, vállalkozói és
önkormányzatai összefogtak, hogy a helyi közösség érdekeit előtérbe
helyezve egy olyan vidékfejlesztési stratégiát dolgozzanak ki, amely
finanszírozására helyi forrásokból nem volt lehetőség.
Borbély Emma, a Kis-Küküllő Balavásár–Sóvárad Egyesület helyi
akciócsoportjának vezetője elmondta, már 2002-ben, amikor a kistérségi
társulást létrehozták, az volt a cél, hogy megmutassák a világnak,
milyen jellegzetes termékeket állítanak elő a térségben. Aztán, amikor
elindult a LEADER-program, amelynek 26 partnere van a Balavásár–Sóvárad
térségben – önkormányzatok, civil szervezetek és vállalkozók –,
született az ötlet, hogy a LEADER-program támogassa a kiállítás
megszervezését, hogy ezáltal is felhívják a gazdálkodók figyelmét arra,
hogy a LEADER őket szolgálja.
– 2 millió 285 ezer euró uniós, illetve kormánypénzt hívtunk le, amire
pályázatokat lehet benyújtani gazdálkodóknak, önkormányzatoknak, civil
szervezeteknek a térség fejlesztése érdekében. Ezt úgy kell érteni, hogy
lehetőség van a saját vállalkozás fejlesztésére is, valaki benyújthat
pályázatot például mezőgazdasági gépek vásárlására, állatvásárlásra,
farm vagy vállalkozás fejlesztésére. Fontos, hogy ezáltal a térség is
fejlődik, mert megteremtődik a feltétele annak, hogy a vállalkozás az új
technológiának, gépeknek köszönhetően versenyképessé válik, ezzel
munkahelyeket teremt, több versenyképes terméket tud a piacra dobni,
mindezt vissza nem térítendő támogatásból – sorolta a helyi gazdák
számára kínálkozó lehetőségeket Borbély Emma.
Jellegzetes erdélyi ízek
A hét végén a térségből több tíz gazda, illetve kézműves tette
közszemlére termékeit. Olyan termékeket, amelyeket a nevük hallatán –
nemcsak itthon, hanem a megye határain kívül, de esetenként külföldön is
– társítanak a településsel, ahonnan származnak. Az egyik legjobb példa
erre a szentsimoni Csipán pálinka, amelynek sikerült betörni a piacra.
Helyi érték, a helyi gyümölcsöt dolgozza fel, vegyszermentes, és
legalább hat-hét féle ízesítésben kapható.
Természetesen nem hiányzott a hagyományos házi kenyér sem, az egrestői
Eldi, a kibédi, valamint az erdőszentgyörgyi pékségek ízlésesen tálalt
kenyerekkel, péksüteményekkel rukkoltak elő. És jelen voltak a gyerekek
nagy kedvencei, az erdőszentgyörgyi Rozi Ropi pászkák is, valamint a
közismert Dósa felvágottak.
A kibédi Farkas Dénes mézkészítményeit és borait, az erdőszentgyörgyi Joó András és József, apa és fia, szintén finomabbnál finomabb, saját készítésű mézeiket kínálták a látogatóknak.
Galiţ Ioan erdőszentgyörgyi fafaragász kézügyességét és fantáziáját
dicsérték a gyümölcsös-, süteményestálak, de a látogatók megcsodálhatták
a neves gyulakutai csipkekötők, a bözödi szalmafonók, valamint a kendi
csuhéfonók keze munkáit is.
Hattyúcsalád papírból
Szinte nem volt látogató, aki ne időzött volna el a kibédi Szabó Zsuzsa
asztalánál, aki tökéletes pontossággal kidolgozott tárgyakat,
elefántokat, sárkányokat, szebbnél szebb hattyúkat hajtogatott papírból.
Ugyanekkora érdeklődésnek örvendtek Jakab Erzsébet erdőszentgyörgyi
óvónő munkái is, aki szépen kidolgozott lopótök szobrait sorakoztatta
fel. És mivel az elképzelés az volt, hogy a tudást a mesterek tudják
átadni a közönségnek, a gyerekeknek lehetőségük nyílt kipróbálni a
kézműves-technikákat, természetesen értő kezek irányítása alatt.
„Virágköltemények” kukoricaháncsból
Egyedi, színpompás fali- és asztali díszeket állított ki a kendi Nagy
Margit, aki kukoricaháncsból készíti a szárazvirág-költeményekhez
hasonló különlegességeket. – A Jóisten egy nagy bánat idején áldott meg
engem ezzel az elképzeléssel, és amióta nekifogtam, nem győzöm
készíteni, az ország különböző részeire hívnak kiállításokra, és ahová
elviszem, mindenhol megvásárolják a díszeket – mondja a kézműves, aki
tizenhat éve űzi ezt a „mesterséget”, ez idő alatt hatszáz különböző
modell dicséri kézügyességét. Amikor a technikáról faggatjuk, Nagy
Margit elárulja: ilyenkor ősszel összeszedik a kukoricaháncsot,
hazaviszik, tisztítás végett kifüstölik kénporral és úgy tárolják.
Mielőtt nekilátna a „virágkötésnek”, a háncsot beáztatja vízbe, majd
kicsavarja, mivel úgy, vizesen lehet formálni a darabokat. Régebb
natúrszínűek voltak a készítmények, de az utóbbi időben Nagy Margit,
élelmiszerfestéket felhasználva, színpompássá varázsolja őket.
Menyhárt Borbála
e-nepujsag.ro
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!