Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
10 éve | Rádiné Zsuzsa | 0 hozzászólás
A hagyományok szerint évszázadok óta a disznótorok jártak élen a
vigadalomban ezen a tájon. Vannak, akik a szüretre esküsznek, de sokak
szerint a disznóvágások felülmúlják azt, mivel télvíz idején – nem lévén
egyéb elfoglaltságuk a gazdáknak – jobban ki tudták élni a torok minden
élvezetét. Ilyenkor ráértek és volt idejük megadni a módját e nagy
családi szertartásnak. A gazdák leginkább csak saját nevelésű disznót
vágtak, olykor kettőt-hármat is egy télen, mert nagy volt a család, na
meg a vendégjárás is, így fogyott is rendesen minden húsétek a háznál. A
hízót nagy odafigyeléssel nevelték nyaranta. A jó házi disznó korpán,
tengerin, ételmaradékkal, apró krumplival sűrített moslékon hízott.
Általában karácsony előtt vágták le a legnagyobbikat, mivel a két
ünnepet is el kellett lássa hússal, hurkával, kocsonyával és minden
embernek valóval, amit csak ki lehetett hozni a vágott jószágból. Mert
az Érmelléken akkurátusan dolgozták ám fel a disznót. Mind a húsnak való
báznait, mind a jó kövér mangalicafajtát.
Itt a disznó, hol a disznó?
Manapság is élnek a disznótoros szokások, bár a hagyományoknak nem úgy
adóznak már, mint a múlt század elején-közepén tették. Visszafogottabbak
lettek az emberek és hiányoznak a jó vaskos tréfák is, mint amilyen
például a hatvanas években esett meg a mihályfalvi Kis utcán. A kopogó
decemberi fagyban a tréfás kedvű utcabéli szomszédok eldugták a
csutkakúpba a már leölt disznót, míg az öreg Kovács gazda a disznófogó
cimborákkal a tornácon iszogatott. De kellett is ám az a kis szíverősítő
a nagy hőstettre, na meg az elkövetkező derekas munkára is, amelynek
stratégiája felett éppen tanácsot tartottak. S míg körbejárt a cifra
üvegű „tiszta egiszsíg”, szőrén-szálán eltűnt a mázsás disznó a szalma
alól.
A csúfos infámiát Vajda szomszéd fedezte fel, amikor kárba veszett a
félbálányi szalma, ami csak úgy elégett haszontalanul, anélkül, hogy
alatta lett volna Misu, a disznó. Volt is nagy riadalom. Még az
asszonynép is kezét csapkodva csődült ki a konyhából, ahol már javában
forralták a vizet, meg sütötték a früstökre való hagymás, darabos vért,
amely a toroskáposzta után az Érmellék legkedveltebb „ítekje” volt
disznóvágás idején. Az volt a legjobb benne, hogy hamar elkészült. Jó
sok durvára vágott hagymát két-három kanál zsírral üvegesre pároltak,
majd a megalvadt, feldarabolt disznóvért rátették. Sózták, fűszerezték.
Az érmelléki férfiember esküdött rá, és esküszik is mind a mai napig,
hogy erre csúszik legjobban a bor.
Nos, visszatérve az elveszett jószághoz, a szomszédban lakó Lídia néni
látni vélte a Megyeriék kertje felé szaladni. Jani bácsi azonban erősen
pislogott a kalapja alatt, mintha tudott volna valamit, mire Kovács
gazda, észre térve és tréfát nem ismerve, igen szépen elkerítette a
mondandóját, ami nem hangzott valami keresztényi alázattal. Erre aztán
előkerült Misu is a csutkakúpból, amire még Pethe Pista bácsi is úgy
hahotázott az utca túloldalán, hogy majd kiesett fogai közül a
hosszúszárú kiszívott pipája. Na, erre aztán megint csak körbejárt a
pohár, sőt az asszonynép se kérette magát a nagy ijedtségre.
A mennyei toroskáposzta
Közben már pirult a disznó bőre, kaparták-vakarták, fehéredett is
szépen. A gémeskút is nyikorgott szüntelen, a „fatekenők” pedig már kint
várták a belsőségeket, hogy azokat a fürge asszonykezek megtisztítsák.
Főtt az abáló is, sok kéz sokat ér – tartja a mondás. Etelka néni a Kis
utca végéről már mosta is az apró hordós káposztát, amiből a mennyei
toros készült, amelyet a disznó mindenféle húsából készítettek. Ezeket
apró darabokra vágták, bő zsíros lében megpárolták, majd zsírjára
sütötték. Ezután került rá a kicsavart aprókáposzta, amelyet még jó
félórányit pároltak, sütöttek a hússal együtt, sűrűn kavargatva. Ez az
érmelléki étel az egyik legfinomabb disznótoros eledel, amelyet semmi
pénzért ki nem hagynának ezen a vidéken még manapság sem. Volt úgy, hogy
hájas kifli is készült, dióval, lekvárral töltve. Általában ennyi volt a
disznótoros ebéd, mivelhogy a fő hangsúly a vacsorára esett.
Disznósajt és kocsonya
Míg a férfiember a kolbász- meg a hurkatöltés előkészületeivel volt
elfoglalva, az asszonyok igyekeztek jól fűszerezni ezek alapanyagait,
sőt a rizses hurkához valók is mind kéznél voltak már, mely utóbbi
készítése szintén csak erre a vidékre volt jellemző. Az abáló illata
pedig betöltötte az udvart, amelyben a disznósajthoz való fej, nyelv,
vese, egyéb bőrdarabok főttek. A beleket is kitisztították már, sőt
fújópróbát is tartottak valamennyivel, nem lyukadtak-e ki a késsel
történő kapargatásnál. Lassan előkerültek a húsdarálók, hurkatöltők,
tölcsérek, dudák is, majd nagy szakértelemmel elkezdték töltögetni a
felvágottnak valókat. Az asszonynép a kocsonyára is gondolt, így
félretették a másik közkedvelt, helyi sajátosságú eledelnek valót is,
amely inkább az állat farkrészéből, a feldarabolt körmökből, csülökből,
fülekből állott. Ezt napokra rá főzték meg, amikor már egyéb munka nem
akadt. A kocsonya úgy készült és készül ma is, hogy a felsoroltakat egy
nagyobb fazékba rakták úgy, hogy a víz éppen csak ellepje a
hozzávalókat. Sóval, borssal, hagymával, fokhagymával ízesítették, és
lassú tűzön addig főzték, míg teljesen puha nem lett és elvált a
csonttól. Ekkor tányérokra helyezték és rászűrték a levet, amely
hamarosan dermedni kezdett. Pirospaprikával is megszórták.
Megülték a tort
Késő délután már rotyogott a nagy csikóspóron a hatalmas fazék töltött
káposzta is, a kemencében pedig sült a hús, a hurka, a kolbász. A
muzsikusok már ott toporogtak az utcaajtóban, nagyon viszketett már a
markuk, hogy rárántsanak egy jó nótára, na meg a hasuk is korgott már. A
jó illatok még a gyengén öltözött, „egyszálbélű” Gombos Jóskát is
odacsalták a nagybőgővel, aki kedvéért az asszonyok beinvitálták
valamennyit a tornácra, na meg a nyári konyha melegébe. Ott aztán
ráértek hangolni, mert láb alatt se voltak, nem is fáztak, egy kis déli
maradék meg akadt nekik bőven vacsoráig.
Estére felkerültek az asztalra a porcelán húsos, káposztás tálak, a
kancsó borok, a szilvalekvárral, dióval töltött leveles-hájas kiflik, a
hurka, a kolbász. Így ülték meg a disznó felett a tort, ami néha
hajnalba nyúló eszem-iszommal végződött. Akkorra már a nagybőgős meg a
hegedűs is megette-megitta a magáét, a kontrás pedig már javában aludt a
kemencepatkán.
Hajnal felé járt már, mire a csizmasarkak hazakopogtak, szatyrokban a
kóstolókkal, amelyet Maris csomagolt a rokonoknak, jószomszédoknak. A
muzsikusok is megkapták a maguk járandóságát, és ők is hazabotorkáltak a
hideg vasárnapi éjszakában.
Jövő szombaton Bíró Imrénél fogják biztatni egymást az utcabeliek: „A
fülét fogjad, ne a farkát!” Így a szegény muzsikusok is jól élnek
legalább.
Sütő Éva
reggeliujsag.ro
néphagyomány 2013.12.26. | 18:43 A fülét fogjad, ne a farkát! – Régi disznótorok ízei az Érmelléken
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!