Természet: NÉPHAGYOMÁNY - disznóölés (Ha nem vág a kés…...)

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A kihullott könny megbosszulja magát azon, aki okozta. (Jókai Mór)
néphagyomány  

2012.01.05 | 07:38 Ha nem vág a kés…


 

Ahány ujjas... Incze Szabolcs Orbaiteleken készült felvétele

Incze Dezsőt és fiát disznóölő emberekként ismerik Cófalván és környékén. Foglaljuk össze mindazt, amit fontosnak tartanak elmondani erről a valóban nem mindennapi, a legtöbb alkalommal ellesett mesterségről.

S hiába már a fia „viszi a prímet", a tapasztalatról az apát kérdeztük. Nemes família tagjai a cófalvi Inczék, a család ősi, műemlék kúriája is ott áll a település szívében, a kálvinista templom szomszédságában.

Disznóölés idején

– Az én nagyapám volt az egyik disznóölő itt, a faluban a Csau-időben. Incze Ferenc volt, ott lakott a Veress–Incze-kúriában. Ő örökkétig vitt magával. Amikor bejött a disznóvágás ideje, mindennap részegen jött haza. Itt a disznóvágás a pálinkával kezdődik. Amikor az ember bemegy a kapun, már töltik: köményest, az a menő, de ha van, kisüstit. Nem többet, csak egy-két pohárral, ha megszúrták már a disznót, megismétlik. Az első pohár a disznóölőé, utána jönnek a disznófogók. A töltés a háziasszony kötelessége. Ő hozza a vérestálat is. Az isteni jó disznóölő idő az, amikor hideg van, hó van.

– Hány disznófogó kell?
– Attól függ, hogy mekkora az állat. Ha eléri a 150 kg-ot, akkor már három kell, a negyedik fogja a tálat.
– Te a nagyapád szerszámait használod?
– Nem. Nekem nem maradt abból. Mindent én csináltam, a saját kezemmel. 16 esztendős voltam, amikor az első disznót öltem. A gyárban, ahol dolgoztam, volt acél mechanikus fűrész, az pont annak való volt. Acélfenőt hozattam Németországból. Itt a gyűjteményem: ez a szúrókés, ez a pucoló-, ez a felszedőkés, ez a rövid láblevevő, s ez a szalonnapucoló. Ezt a bárdot is én csináltam. Egy régi fejsze fokára ráhegesztettem az acélrugó lemezt, s a CFR-nél kiverettem a kováccsal. Még a gőzölt bikkfanyelet is én tettem bele.
– Milyen szalma legjobb a perzselésre?
– A törek nélküli szálas és száraz búza- vagy rozsszalma. Ez adja meg a bőrnek a jó ízét. Sokan nem szeretik a gázzal való perzselést, azt mondják, hogy érzik rajta a gáz íze.
– Hogy esett az első disznóölés?
– Nagyapám kellett volna hogy megszúrja. Esős idő volt, megsikult, elesett, s a lába eltörött. Mi az egyik szomszédommal, György Misi bácsival, aki értett hozza, leszúrtuk. Attól az esztendőtől én már nem hívtam soha az öreget disznóölni. A régiek a disznót két lábánál fogva reakötték egy létrára, legtöbbször elölről szúrták.
– Melyik oldalával kötötték oda?
– Attól függött, hogy aki szúrja, milyen kezes: jobb- vagy balkezes-e. Vannak olyan szúrók, akik a szívre mennek. Én vénára megyek. Elvágom a főütőeret. Az azért jó, mert az állat mind kiadja a vért, s nem marad semmi belőle a mellkasban, nem kell kimerni kanállal.
– Mikor nem a hátán szedik fel a disznót?
– Akkor, amikor eladásra készül féldisznóként, vagy akkor, amikor kivágásra ölik, falunapkor nyári vágásban, amikor flekken készül belőle. Akkor a szalonna rajta marad a jó falusi flekkenen. A téli vágásnál bontjuk a hátán, mert akkor füstölésre ki kell venni az orjost. Van olyan úri háziasszony, aki nem bajlódik a béllel. Az olyan disznóölőt fogad, aki ától zéig mindent elvégez! Meghurolja a belet, feltölti a vérest, májast, besózza a húst, szalonnát, s ha kérik, elviszi, és fel is füstöli az annak valót.

A figura

– Több pálinkát nem töltenek, vagy el-elfelejtik? Kiszárad a disznóölő torka!
– Álljunk meg. Mert amikor kezdem felbontani, a kést nekiakasztom a disznó fületövéhez, kiáltom, hogy: Nem vág a kés! Olyan kemény, olyan acintos a bőre ennek a disznónak, hogy nem akarja vágni. Hát, hogy fented meg? – kérdi a házigazda, és szalad, s mondja, hogy hozom azonnal az én kövemet, más fenőt. Próbálom, s hát akkor sem vág a kés! Ide nem kő kell – mondom –, itt meg kell áztatni a bőrt. Addig fokozzuk a dolgot, amíg a gazda rájön – mert már mosolygunk –, hogy egyéb a baj. Fut, és hozza a pálinkát. De van egy szabály: ahány ujjnyi vastag a szalonna, annyi pohár pálinkát kell tölteni, ha nem értette meg a figurát! A három ujjnyi szalonna az pontosan három pohár pálinka! Olyan régi, faragott pohárral. Régen ezt a figurát tartották hagyományként, de ha megy, akkor miért ne lehetne megtartani ma is a jó hagyományt?!
– Mikor jön a lesihús? Miért lesihús a neve?
– A háziasszony lesi, hogy amikor bontjuk a disznót, szedjünk le sütnivaló húst, hogy amire elvégezzük, lehessen asztalhoz ülni. Az a világ legjobb húsa: friss, csak sózni kell, saját levében, zsírjában megkészül, házikenyérrel, savanyúsággal szoktuk enni.
– Mikor készül a tormás leves?
– Azt itt, Orbaiban, agyaslevesnek vagy káposztalélevesnek szokták nevezni, mert azzal savanyítják. A tormát csak melléje teszik. Ebédre vagy estére szokott elkészülni, amikor a kalákások is asztalhoz ülnek. Van, aki rántással, van, aki tiszta lére készíti.
– Mi jár a disznóölőnek a munkájáért?
– Régen egy darab hús, egy szál ilyen hurka, egy szál olyan hurka, egy szál kolbász járt. Most pénzért dolgozunk. Én is a fiammal. 50 lej a jelenlegi ára!
– A tisztelet, a pálinka s a lesihús is!
– Hát igen – mosolygott hozzá az amúgy komoly tekintetű Incze Dezső.

Kisgyörgy Zoltán
Háromszék

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Rádiné Zsuzsa üzente 12 éve

GYERMEKKOROM DISZNÓÖLÉSEI

Bizony így van, így van így.... ...a gyerekkor világa felejthetetlen, hisz a család meleg fészkében éltünk, mint a fiókák a madárfészekben, körbe véve szeretettel.

Abban az időben mi még a nagyszülőkkel egy fedél alatt. Tudtuk mikor lesz a nagy a nap, nagyapa már készítette az udvart, a szalmát, édesapám fente a késeket. Nagymama édesanyámmal az edényeket fateknőket, fahordót súrolta, a kikeményített fehér vászonkendőt készítették kéz alá.

Reggel még csillagos volt az ég, én is a lábdobogásra ébredtem, a havat verték le a csizmájukról a férfiak, Bandi keresztapám érkezett a gyártelepről Lancsák Jóska bácsival, a hentessel, no meg a szomszédok. Koccant a pohár, egy kis lélek melegítő, s máris csend, amit a disznó éktelen sívitása szelt ketté.... Máris ott könyököltem a konyha ablak párkányon, s néztem amint felcsap a szalma lángja, vöröslően az éjszaka sötétében.

Hozta is már be édesanyám a még gőzölgő vért a fogótálban, Lancsák Jóska bácsinak mindig jó sok hagymával megsül vér volt a reggelije. Szaladtunk ki az udvarra a rokon gyerekekkel, sózott füle és bőr darabkákért.

Aztán felbontották a disznót, s egy tálban már hozták is édesapámék a húst, sütni kellet, s összekeverni a káposztával, ez volt a család reggelije, a toroskáposzta, jó friss kenyérrel.

Öreg mamáim már pucolták a belet, mosták mire kész volt a belevaló. A főtt máj (mindig kuncsorogtunk egy kis darabjáért) a hús és a gőzölgő rizs, keverték, sózták, hát azt is meg kellet kóstolni. Csak úgy kézzel bele-bele kaptunk. De már amikor vérrel vegyítették a véres hurkának, hát akkor szaladtunk be melegedni....

Készült a kolbász, sült a zsír a tepertővel, sózták a húsokat, készítették a másnapi füstölésre. Sajtot töltöttek, súlyozták, a háj a süteménynek,a tüdő a levesnek eltéve....füle, farka, bőre, színhús meg a kocsonyának....

A fáradt család aztán késői ebédre leült a szépen megterített asztalhoz, gőzölt a friss disznó húsból készült húsleves, a spór lerjében megsült hurkák, kolbász tört krumplival....egy tál frissen sült tepertő.....

Fülemben cseng a jóízű beszéd, s a nótázás......... nagyapámnak messze halló csengő szép hangja volt.
Beszorultam a sötét szobába, s az ablakból bámultam a csillagos égből alászálló hópelyheket, s szinte szundikálva a nap fáradalmaitól (no meg a sok finom ételtől) olyan csendes öröm, boldogság ringatott, amit azóta se felejtek..........

Válasz

Both Mária üzente 12 éve

A mocskos tokány a disznó bontása közben kiszedett húsból készűl.Elnézést kérek,de nem tudom melyik részéből,mert én a neve miatt sose ettem szivesen pedig nagyon finom.Azt mondják ezt a húst nem mossák meg,azért "mocskos"a neve,mert úgy frissen ahogy kivágják teszik oda késziteni jó sok hagymával.Ezt eszik reggelire általába puliszkával.Majd Géza ha itt lesz (ma nem)ő pontosan megirja,habár nem annyira fontos melyik részéből a disznónak készűl.Én mindig meglógtam a disznóvágásoktól gyermekkoromban is és itt anyósom mellett is.Sose szerettem.
Nálunk az alföldön csak valami száraz reggeli volt disznóvágáskor.Anyámnak mindig egy idős ismerős néni volt a segitsége.Ketten mosták ki a beleket is.Akkor nem nagyon lehetett készen kapni az üzletben,mint most.Hurkát három félét töltöttek:májas,véres,tüdőset.Csináltak gömböcöt a véres hurka masszájából csak sovány húspkat is tettek bele és torma levesbe szeletelve ették (én nagyon nem szerettem).De volt azért,amit én is szivesen ettem.A hidegmájast(kenőmájas)enyhe füsttel,disznófősajt,tepertő(nálunk igy nevezik),meg a szárazkolbászt.Na,m,eg a hájas tésztát.anyám nagyon finomakat sütött.
A vért felfogni az nálunk is valamelyik férfi dolga volt,mert anyám se ment ki soha. Nagyon ügyes,tapasztalt hentes volt aki disznót vágni járt hozzánk.nem sokat sirt a disznó.Sokszor meg se nyikkant.Legalábbis a házba nem hallatszott be.Jaj,elfelejtettem még a disznótoros káposztát!Azt is nagyon szerettem.Miután eljöttem ide,anyám mindig csomagban küldte a többi "disznósággal"együtt.Télen nem volt go,nd megfagyva érkezett hozzánk.Itt nem úgy készitik a káposztát.Mindig keresem azt az izet,de sose tudom úgy megcsinálni,habár akik esznek belőle dicsérik,de szerintem meg sem közeliti azt,amit anyám csinált.
Én sose éltem meg ünnepként a disznóvágást,mint sokan.

Válasz

Wolf Kornélia üzente 12 éve

Szia Géza!
Ezt az írást nem hozzászólásként, hanem önálló cikként kellene megjelentetni, annyira jó! :-) :-) :-)
Egyszerűen elbűvölt ez az írás, mert mostanában majdnem mindig száraz, érzelemmentes, dokumentáló hangnemben írnak az emberek.

Válasz

Csernus Sándorné üzente 12 éve

Örömmel olvastam beszámolódat a gyerekkori disznóölésekről, kedves Géza.
Mondd meg nekem, légy szíves, mi az a mocskos tokány, és mitől ez az elnevezés?
Bizonyára finom sültről van szó...

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Kedves Géza !Élvezettel olvasom minden sorodat !Nagyon jól,izesen irsz,az ember átérzi nyomában a régi disznóvágások hangulatait és a rokonságot,falut összefogó erőt is.Üdv:Éva

Válasz

Rádiné Zsuzsa üzente 12 éve

Ez az Géza ! Ezt szeretném elérni, hogy emlékezünk a régi szép időkre is, erre várok, ilyen szép tartalmats kommentálásokra ! Öröm volt olvasni téged !!!!
(most loptam az időt, dolgozom.... ) de este én is leírom a gyerekkori élményeim ezzel kaocsolatosan !

Válasz

kedves julian geza üzente 12 éve

Gyermekkorom disznóölései

Nyilván nem csak a régi gyerekkori disznóvágásokról vannak élményeim,de azok voltak a legmeghatározóbbak számomra.Akkor még élt drága édesanyám,és hagyta,hogy gyerek legyek ,ami egészen más világításba helyezi a dolgokat. Reggel korán már pattogott a tűz,és nagy fazékban forrósodott a víz.
A disznófogó emberek már kezdtek gyűlni,édesapám a késeket fente egy acéllal ,édesanyám pedig tálakat,törlőkendőket szerelt elé nagy szorgalommal.
-Na osztán ki fogja meg a tálat?-kérdezte játékosan Péter bácsi,a mészárosnak kinevezett szomszéd
-én aztán nem, tudom istenem-bújok el anyám mögé-
-jóra bízná maga es,a leánka még a filit es béfogja,nehogy hallja a disznyó sírását,eppe ő fogja meg a tálat-véd meg édesanyám a legrosszabb munkától,ami a disznóvágással jár.
Ugyanis a tálat,amiben a vért felfogják valakinek tartania kell,de az a valaki én soha nem tudtam lenni,azért voltak nem annyira jó élményeim ezeken a reggeleken.
Aztán kimennek ,és én amikor hallom a disznó sivítását bemegyek a tisztaszobába,és a fülemet befogva éneklem hangosan a szenttamási csonkatornyot,hogy ne halljam mi történik odakint.
Nem sok idő múlva aztán elcsendesedik minden,már az emberek is jönnek befelé nagy csizmaütögetéssel,hogy a havat leverjék a lábukról.
Édesanyám falnivalót rak az asztalra,édesapám pálinkát tölt és falatozni kezdenek.
-ügyej ki Teri közbe,nehogy úgy járjunk,mint az egykori ember,hogy amíg reggeliztek elfutott a levágott disznyója-viccelődnek az emberek
Majd az asszonyok is kezdenek jövögetni,akik segítenek a finom falatok előállításában.Először Kerekes mámá érkezik(apai nagyanyám),ő a pontosság,és az ész ,(drága édesanyám sokszor sírt titokban miatta),utána Szeles mámá érkezik (anyai nagyanyám) ,mindkettőn fekete hárászkendő van és gomolyog be mögöttük a hideg ahogy bejönnek az ajtón.
Bizony jó az öreg a háznál,mert a piszkos munkát,mint például a béltisztítást is el kell végezze valaki,és a fiatalasszonyok mindig egy kicsit finnyásak voltak ezen a téren:- )Kint már megperzselték a disznót,meg is mosták,szépen megvakargatták a szőrét,olyan patyolatra,amilyen soha nem volt éltében.
A feldolgozással leginkább az asszonyok munkálkodtak,addig a férfiak koccantottak: adjon Isten egészséget az elhasználására. Mocskostokány volt a hagyományos étel ilyenkor puliszkával,melléje savanyú uborkával,és tormával.Attól bizony én sem idegenkedtem,mint a véres táltól.:))
Amikor szép sorjába elkészült a kolbász,véres,májas,meg sok sok finomság ,és amíg készült a vacsora a gyerek dolga volt elhordozni az úgynevezett aprólékot,vagyis kóstolót a szomszédoknak,rokonoknak.Egy tányérra tettek akkora kolbászt,meg vérest,hogy körbeérje,a közepére pedig egy darab szeletnek való húst,ezt letakarták egy fehér szelvéttel.
Azt kimondottan szerette minden gyerek,hiszen kaptunk egy-egy lejt ,és cukorkát a fáradozásunkért.
A vacsora mindig káposztaléleves volt,utána sült kolbász ,hurka meg karaj krumplipürével.Arra már a közeli rokonság is eljött.
Kellemes beszélgetésekre emlékszem,és gyöngyöző kacagásokra

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu