Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A
Fatányéros és Csángó Panzió augusztus 24–25-én nyolcadik alkalommal
szervezte meg a Túróspuliszka-fesztivált, ahol min- den volt, amit egy
ilyen rendezvényen megszoktak és elvárnak a résztvevők, hiszen sörcipelő
verseny, utcabál, tűzijáték, sportren- dezvények és zenés programok
szórakoztatták a helybelieket, valamint az ide látogató turistákat.
A csúcspontot azonban a fesztiválon a vasárnapi túróspuliszka- főző
verseny, valamint a hagyományőrző tánccsoportok fellépése jelentette. És
ha nem is sikerült világrekordot dönteni – azt ugya- nis 2008 óta a
háromszéki torjaiak tartják, akik 400 kilogramm kukoricalisztből és 150
kilogramm juhtúróból készült, 150 méteres óriáspuliszkájukkal bekerültek
a világrekordok könyvébe –, a szervező panzió 250 kg lisztből és 175 kg
túróból elkészített egy 750 kilós túróspuliszkát, amiből 1600 személyt
lehetett megvendégelni.
A versenyre idén 12 csapat nevezett be: a gyergyóremetei Sirülők, a
gyimesközéploki Rozi néni és unokái, a csíkszeredai Harmopan, a
Hidegségi Hagyományőrző Néptánccsoport, a CSIKK (Csángó Ifjak Középloki
Közössége), a gyimesközéploki Vadvirágok, a szintén gyimesközéploki
Önkéntes Tűzoltók, a gyimesi Kulcsár és a magyarok, az Antaloki 3+1, a
Kolozsváriak, a Sóvidékiek, valamint a Csíki Területi RMDSZ csapata.
A zsűri három háziasszonyból és egy hivatásos szakácsnőből állt, de a
férfiakat sem mellőzték a szervezők, hiszen egy-egy tag őket is
képviselte. A túrós puliszkákat négy szempont alapján értékelte a bíráló
bizottság: az íz és a tálalás mellett higiéniai és esztétikai
kritériumokat is figyelembe vett, de fontos volt a sorrend eldöntésében a
hagyományőrzés is. A gyimesközéploki Molnár Emma – aki már többször
szerepelt a főzőverseny zsűrijében – azt emelte ki: idén mindenki
valóban arra koncentrált, hogy a túrós puliszkája kitűnő ízű legyen, és a
csapatok többsége jelesen vizsgázott hagyományőrzésből is.
A díjazottak
A harmadik helyezett Antaloki 3+1 csapatától megtudtuk, hogy három
asszony meg egy lány főzte az üstben a puliszkát, szerre
kavarták-keverték, hogy minél jobb legyen, majd egy érclábasban rakták
le, a tetejét pirított szalonnaszeletekkel díszítették-ízesítették, és
melléje hagyományos túrós bócot is készítettek.
A sátrukban pedig csángó konyhát rendeztek be, mondták-mutatták, falvédőkkel, hagyományos edényekkel. Régi fa- és cserépedényekben helyezték el a túrót, a tejet és a tejfölt, ők maguk pedig csángó népviseletben sürögtek-forogtak az üst és a lábas körül.
A második helyezett Vadvirágok sátrából sem hiányoztak a falvédők. Bármerre visz sorsom útja, / Visszavágyom kis falumba – hirdette például az egyik.
Ők a túrós puliszka pirított vajjal történő leöntését emelték ki a receptjükből, és azt is hangsúlyozták, hogy az asztalukon lapítóra helyezett orda is hívogatta a vendégeket.
A szintén második helyezett CSIKK csapatának a „kapitánya”, Rácz Árpád, önmagukat „hazafiaknak” nevezte, mert náluk aztán minden hazai – mondta –, nagyanyáktól származó szőttes abrosszal terítették meg az asztalt, Antal Tibor helyi sajttermelőtől kapták a túrójukat, Antal Pistitől a vajat és a tejfölt, sőt a meggyes és mentás pálinkájuk is helyi pálinkafőzőtől, Szilágyi Józseftől származik.
A főzőverseny első
helyezettje a Hidegségi Hagyományőrző Néptánccsoport lett. Ők a jóízű,
szalonnapörcös puliszkájuk mellett Timár Viktor hegedűs és Timár János
gardonyos csángó muzsikájával, valamint két táncospár helyi táncával
„vették le a lábáról” a zsűrit.
A Hidegségi Hagyományőrző Néptánccsoport
A díjazást követően a Hidegségi Hagyományőrző Néptánccsoport vezetője,
Prezsmer Fülöp elmondta: nem is gondolták, hogy ők nyerik meg a
versenyt, hiszen annyi szép asztal volt, szebbnél szebb terítékek, míg
az övék szerényebb volt, s a politikum is jelen volt, ezért nem hitték,
hogy a „nagyobb” emberek között ők labdába rúghatnak.
– Egyébként sem a helyezésért neveztünk be – örvendezett –, de
szívvel-lélekkel főztünk. Nem is reméltük, hogy díjazottak leszünk. Az
eredmény kihirdetése előtt odajött hozzám Csilip Árpád, a Csángó és
Fatányéros Panzió tulajdonosa, a fesztivál kezdeményezője és szervezője,
és azt mondta, hogy szedjem össze a táncosokat, hogy mi kezdjük a
műsort, mert helyiek vagyunk. Először a részvételi okleveleket s a
hozzájuk járó puliszkakeverőket osztották ki – folytatta Prezsmer –,
aztán jött a különdíj a több megyéből verbuválódott román–magyar
Kolozsváriak csapatnak, majd a harmadik és második díjak. És egyszer
csak hallottuk, hogy mi vagyunk az elsők. Nagyon megörvendtünk. Az első
díj egy hétvége eltöltése a panzióban, teljes ellátással. Ez nagyon jól
jön a csoportnak.
„Vérünkben van a tánc”
A főzőverseny díjazása után a hagyományőrző tánccsoportok műsora
következett, amit a hidegségiek indítottak. A színpadon 14 pár hidegségi
fiatal és 4 pár gyermek táncos lépett fel.
– Hidegségben a rendszerváltás előtt is volt tánccsoport, utána is –
számolt be Prezsmer Fülöp –, idősek és fiatalok együtt táncoltak, de
aztán az idősek „kiöregedtek”, és az utóbbi években nem működött a
csoport. Mi Prezsmer Zsolttal, a Muhos Panzió tulajdonosával, tavasszal
összegyűjtöttük a fiatalokat és a gyermekeket, valamint a zenészeket.
Azóta minden héten pénteken próbálunk a panzióban. Timár Tóni bácsitól
tanuljuk a hagyományos lépéseket – folytatta –, ő a régi tánccsoportnak
is tagja volt. Mellette a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes két
táncosa, Péter Laci és Bíró Enikő foglalkozik velünk. Azóta már többször
felléptünk. Mondta is nekem Laci – tette hozzá Prezsmer –, hogy ilyent
nem látott, hogy milyen hamar tanuljuk a lépéseket. Azt feleltem neki,
hogy a tánc a vérünkben is benne van.
A hidegségiek után vasárnap délután fellépett a Zsigora és az Ordasok
Tánccsoport mellett a felsőloki, a csíkszentkirályi és a
csíkcsobotfalvi, valamint az Ördögborda Tánccsoport.
Csilip Árpád, a Csángó és Fatányéros Panzió tulajdonosa, a rendezvény
szervezője elmondta: a gyimesi hagyományos termékek, valamint a népzene
és -tánc népszerűsítése volt a fesztivál fő célja, és úgy gondolja, hogy
ezt a célt sikerült elérniük.
Ambrus Ágnes
morfondir.ro
néphagyomány 2013.08.31. | 15:08 Idén is puliszkát főztek a csángók
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!