Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Idén a Kárpátaljáról érkezik Baranyába a kovász az idei magyarok kenyeréhez,
a sót pedig Parajdról küldik majd – mondta el Korinek László a magyarok
kenyere pécsi ötletgazdája. Páva Zsolt szerint az idő megmutatta, hogy
nem fér kétség a hagyomány folytatásához.
Ezúttal is hazánk összes megyéjéből és a Kárpát-medence valamennyi
országából várják a szervezők a búzát az idei magyarok kenyere
programhoz, a tavalyihoz hasonlóan idén is mintegy száz tonnányi
alapanyagra számítanak.
A három éve indult sikeres kezdeményezés folytatásaként ebben az évben
is a Baranyába érkező lisztből sütik meg augusztus 20-ra a magyarok
kenyerét és az azt jelképező több ezer cipót. A megőrölt liszt
legnagyobb részét ebben az évben is a Böjte Csaba vezette Dévai Szent
Ferenc Alapítványnak juttatják el, hogy az a szervezet
gyermekotthonaiban alapanyagként hasznosuljon.
Páva Zsolt azt mondta, a program negyedik évébe lépve látszik, hogy a
magyarok között nagy tisztelet és szeretet övezi a kezdeményezést, így a
hagyomány továbbéléséhez nem férhet kétség. Mint mondta, a magyarok
kenyerének üzenete továbbra is az, hogy erősítse a nemzeti
összetartozást, nem mellékesen pedig öregbítse hazánk és a baranyai
megyeszékhely jó hírnevét.
Korinek László beszámolt arról, hogy hamarosan minden hazai település
polgármesterének levelet juttatnak el, hogy felkérjék őket: amennyiben
határon túli magyar lakta vidéken testvértelepülésük van, idén
cseréljenek búzát, lisztet, s süssék meg az összekevert alapanyagból a
maguk ünnepi kenyerét augusztus 20-i ünnepségeikre.
Érdekesség, hogy idén már Dél-Ausztráliából is érkezett búza a
programhoz, hiszen az ottani magyarok is bekapcsolódtak a programba.
A búzát – ahogy eddig minden esztendőben – egyrészt az augusztusi
összeöntés ünnepének helyszínén, a mohácsi Szent Miklós Vízimalomban,
valamint a szigetvári malomban őrlik meg. Ezt követően Pécsváradon sütik
meg a nemzet kenyerét, valamint a jótékony célú értékesítésre szánt
cipókat. Utóbbiakat az augusztus 20-i pécsi Magyarok Kenyere Ünnepen
árulja majd a Pécsi Jótékony Nőegylet; a befolyt összegből a rászoruló
gyermekek étkezését segítő Nekem Nincs Ebédem programot támogatják.
Az első évben még nemzet kenyere elnevezéssel Pécsen elindított
jótékonysági akció keretében magyarországi és határon túli magyarlakta
településekről 10 tonna búza érkezett Baranyába, egy évvel később már
huszonöt tonna, majd a harmadik évben, tavaly már 100 tonna. A 2013-as
komoly mennyiség annak köszönhető, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
77 tonna búza összegyűjtésével járult hozzá a kezdeményezés sikeréhez. A
szervezet idén is hasonló felajánlást helyezett kilátásba.
Korinek László elmondta, a baranyai megyeszékhelyen augusztus 20-án
nagyszabású kulturális programot rendeznek a magyarok kenyere ünnepéhez
kapcsolódóan, s a búza összeöntésekor a mohácsi Szent Miklós
Vízimalomhoz is várnak folklóregyütteseket az országból és a határokon
túlról.
A lisztből sütött kenyeret az első évben Pécsen szegték meg, tavaly és
tavalyelőtt pedig Budapestre is eljutott egy kenyér, amelyet a Szent
Jobb-körmeneten Erdő Péter bíboros áldott meg augusztus 20-án. Szintén
erre az ünnepre készítették el a fővárosban a magyarok tortáját, ehhez
is pécsi lisztet használtak. Korinek László elmondta: várhatóan idén is
hasonló lesz a forgatókönyv.
pecsma.hu
néphagyomány 2014.05.15. | 05:34 Készül a magyarok kenyere
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!