Természet: NÉPHAGYOMÁNY - Túróspuliszka-fesztivál Gyimesben, születésnappal egybekötve

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A hétvégén, augusztus 30-31. között tartották meg a IX. Csángó Túrós Puliszka Fesztivált Hidegségben


 A Csángó és Fatányéros panziók évről-évre színvonalas rendezvénnyel viszik tovább a térség jó hírnevét a hidegségi emberekkel közösen, amelyet Hargita Megye Tanácsa társtámogatott az idei évben is.

A mostani alkalom azért volt különleges, mert a hétvégén itt ünnepelte fennállásának 45. évfordulóját a Román Televízió Bukaresti Magyar Adása. A vasárnap kiemelkedő rendezvénye a puliszka főző verseny volt, ahol több mint tíz csapat mérte össze tudását. Az eseményen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki fontosnak tartja az ilyen és ehhez hasonló fesztiválok megszervezését és támogatását, hisz jó alkalom arra, hogy az ősi hagyományos recepteket, főzési szokásainkat felelevenítsük, ugyanakkor lehetőséget ad azok továbbadására is.

– Ősidők óta a székely emberek a pityókát, a fát és a fűrészárut elcserélték kukoricára és egyik alap élelmiszerük volt a puliszka, főleg itt a Gyimesekben. Az itt élők körében kialakult egy olyan értékes tudás, amit tovább kell adni a jövő nemzedékének is. A tudást nem csak recepteskönyvekben lehet továbbadni, hanem azáltal is, hogy megkóstoljuk azokat, ellessük, hogyan is készítik – fogalmazott a megyeitanács-elnök. Sokszor egy ilyen hétvége lehetőséget ad arra, hogy őszintén örvendezzünk, észre vegyük saját értékeinket, és e tekintetben ez a fesztivál egy komoly tényező.

– A csíkszeredai Pityókafesztivál és a parajdi Töltöttkáposzta fesztivál mellett a hidegségi Túros puliszka fesztivál is kivívta magának az elismerést a térségben – hangsúlyozta Borboly Csaba tanácselnök.

Az idei megmérettetésen több mint tíz csapat versenyzett, harmadik helyezést ért el a TV-s szakácsok csapata, második helyezést érdemelt a Harmopan csapata, míg a legjobbnak a hidegségi hagyományőrző néptánccsoport bizonyult. Az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének csapata különdíjban részesült, a zsűri a legfűszeresebb puliszka díját adta nekik.

Az előző évekhez hasonlóan idén sem maradhatott el a rekordméretű puliszka elkészítése, amit a jelenlévők jóízűen elfogyasztottak.

Közlemény

 

néphagyomány  2014.08.31. | 18:18 Túróspuliszka-fesztivál Gyimesben, születésnappal egybekötve


Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Rádiné Zsuzsa üzente 10 éve

Nagyon finom és egészséges étel a puliszka, köszönöm Erzsike a receptet, jó étvágyat kívánok hozzá, aki megfőzi !!

Válasz

ERDÉLYI PULISZKA:

Hozzávalók:
1/4 kg kukoricadara
20 dkg juhtúró vagy gomolya
25 dkg húsos szalonna
3 dl tej
Elkészítés:
A tejet felforraljuk, beleszórjuk a kukoricadarát és folyamatosan kevergetjük, hogy ne maradjon csomós. A szalonnát süssük üvegesre. Ha ez kész, akkor még forrón öntsünk egy ujjnyi réteget a kásából (főtt kukoricadara) egy tűzálló (átlátszó) tálba.
Erre a rétegre reszeljünk egy vékonyabb réteg juhtúrót, majd szórjunk rá szalonnadarabkákat.
Erre jöhet még egy réteg kása, majd a maradék juhtúró, és végül ismét szalonna.
Ha vékonyabban tesszük a rétegeket, akkor akár 3 rétegű is lehet. Kihűlve, szeletekre vágva tálaljuk.
/lekvárral ,gyümölcsizzel is finom!/

Megjegyzés:
Tej hiányában vízben is meg lehet főzni a búzadarát, de tejben finomabb, lágyabb íze van. Vigyázat, mert hamar megköt, és akkor már csak szeletelni lehet. Igazi erdélyi étek. Régebben ezt juhtúró nélkük főzték, kocka alakú edényben hűtötték, és kenyér helyett, vékony cérnával szeletelve fogyasztották mindenféle ételhez.


Zsuzsikám,köszönöm szépen a hiradást :-) talán nem haszontalan ,hogy ide leirtam a puliszka receptjét :-) hátha valaki nem ismeri....
Nagyon finom ,próbáljátok ki!
JÓ ÉTVÁGYAT!
üdv Erzsike

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu