Természet: PADLIZSÁN, TOJÁSCSUCSOR vagy TÖRÖKPARADICSOM

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

 

 

network.hu

 

  Csucsorfélék (Solanaceae) családjába tartozó, melegigényes évelő növényfaj, a burgonya közeli rokona. Délkelet-Ázsiában őshonos, de egynyári növényként a mérsékelt égövön is régóta termesztik ehető terméséért.

 

Egyenesen álló, bokrosodó szárán lehet néhány tövis; karéjos levelei és kb. 5 cm átmérőjű tölcsér alakú, magános lila virágai vannak.

Tojás alakú, nagy, húsos termésének színe a sötétlilától a vörösön át a sárgásig vagy a fehérig változik (a növény a fehér termés színéről és alakjáról kapta a tojásgyümölcs nevet), olykor csíkozott, külseje fényes.

 

Az ízletes, tápláló termést akkor kell leszedni, ha elérte a fajtára jellemző méretet és színt; túléretten ráncosodik, és húsa megpuhul, megkeseredik.

Nyugat-Európában és az USA-ban, de főleg Indiában, a Balkánon és a Mediterráneumban fogyasztják sütve, főzve vagy párolva. Készítenek belőle előételt, körítést, főzeléket vagy salátát, levesbe főzik más zöldségfélékkel, felkarikázva kirántják, párolva mártással leöntve, ill. megtöltve egytálételként fogyasztják.

 

 

A padlizsán gyógyhatása

 Európában a XVI. században terjedt el, Magyaországon a törökök honosították meg. Népies enevezése éppen ezért törökparadicsom. 

Az érett, friss padlizsán csillogó, kemény, sima héjú, éléknzöld kocsányú.

 

A még éretlen padlizsán tartalmaz egy úgynevezett szolanin nevű vegyületet, mely keserű ízű, zöld színű és mérgező.

Szobahőmérsékleten lehet érlelni. Fogyasztása kifejezetten jótékony hatással van cukorbetegeknél, illetve máj- és vesebetegeknél. Vérképző hatású, vizelethajtó, bélgyulladás gátló. Fokozza az emésztést.

 

Segíti a C-vitamin hasznosulását, csökkenti a koleszterinszintet és növeli a HDL-koleszterin (jó) szintet. Rákbetegek kezelésében is hasznos lehet, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Mindezeket a hatásokat az antocianin nevű vegyületnek köszönheti, mely az agyműködési funkciókra is hatással van. 

 

Értékes C-vitamin-, folsav-, niacin- és pantoténsav-forrás. Ásványianyag-tartalma kiemelkedően jelentős, sok káliumot, foszfort, magnéziumot és kálcium tartalmaz. Nátriumtartalma kicsi.

A felsoroltakon kívül antioxidáns hatású ubikinon is található benne, aminek fontos szerepe van a sejtanyagcserében és a sejtekre káros szabadgyökök megkötésében.

 

 

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu