Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
11 éve | Miclausné Király Erzsébet | 3 hozzászólás
Amikor betévedünk egy-egy szupermarketbe, vagy akár kisüzletbe is – ami egyre ritkább alkalom –, nemcsak a legszükségesebbeket vásároljuk, ugyanis gyakran a kosárba kerül olyan élelmiszer is, amire, legalábbis pillanatnyilag, nincs szükségünk. A Whirlpool Románia által idézett uniós statisztika szerint minden román polgár évi 100 kiló élelmet dob a szemétre.
A megdöbbentő az, hogy mi takarékosoknak tűnünk azzal szemben, ami az EU-ban történik, az átlagos évi 180 kg/fő, vagyis 89 millió tonnányi kidobott élelmiszer. A toplistán 27 ország közül Románia a 10. helyet foglalja el az Eurostat szerint. Ez a meggondolatlan élelmiszerpazarlás korunk egyik legégetőbb problémája, és legalább 60 százalékkal csökkenthetnénk neveléssel vagy a technológia segítségével. Így 2014-et az Európai Unió az élelmiszerpazarlás elleni harc évének nevezte ki, és 2025-ig 50 százalékkal szeretnék csökkenteni az élelmiszer-pazarlást.
– Az élelmiszer-pazarlás Romániában a nyugati országok szintje alatt van, de sajnos megfigyelhető a jelenség növekedése – mondta Mioara Bolozan, a Whirlpool Románia marketingigazgatója a Capital című gazdasági hetilapnak. Bolozan szerint a pazarlás növekedése a fogyasztói szokások megváltozásának tulajdonítható.
Az élelmiszer-pazarlás 42%-a uniós szinten a magán háztartásokból eredeztethető. A veszteségek egyik fő oka a hibás tervezés: a populáció bizonyos rétegei túlbecsülik a szükségleteiket, és túlságosan sok élelmiszert vásárolnak, elsősorban akkor, amikor valamilyen családi ünnepségre készülnek, és nem tárolják megfelelő módon az élelmiszereket.
Ahhoz, hogy az élelmiszerek megfelelő ideig fogyasztható állapotban maradhassanak a hűtőkben, mélyhűtőkben, be kell tartani néhány szabályt. A legelső az, hogy a hűtő nem lehet túlzsúfolt, hogy akadályozza a légmozgást, mert ez esetben nem tud hatékonyan hűteni és az élelmiszer hamarabb bomlásnak indul.
Az élelmiszerek akkor maradnak hosszabb ideig fogyasztható állapotban, ha a hűtőben állandó 4°C a hőmérséklet, 70-85%-os páratartalom mellett. Az utolsó előtti vásárlásból származó termékeket ne feledjük a polcok hátsó részében!
Ne tegyük a frissen elkészült ételt melegen vagy forrón a hűtőbe, mert a hirtelen hőmérséklet-változás megváltoztatja az étel ízét, de kicsapódik a gőz is a hűtőben, az edény melege kisugárzik, és megromolhatnak, penészednek az élelmiszerek.
A mélyhűtő ugyancsak fontos szerepet játszik az életünkben és az élelmiszereink tárolásában. Vegyük figyelembe, hogy csak a frissen vásárolt élelmiszert érdemes mélyhűteni. A folyamat során az élelmiszerek természetes víztartalma jégkristályokká alakul, így elkerülhető a baktériumok elterjedése.
És hogy miért kell minderre figyelnünk? Az amerikai Natural Resources Defense Council, amelyik alaposan beleásta magát a témába, úgy látja, az élelmiszer-nyersanyagok mintegy 30-50 százaléka nem kerül fogyasztásra, miközben a szegény országokban közel egymilliárdan éheznek. És ez csak a háztartásokban elpocsékolt élelmiszer, az élelmiszerboltokban, raktárakban vagy a piacokon naponta romló gyümölcsökről és zöldségekről még nem is beszéltünk.
Székely Hírmondó
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!