Természet: SAJTNÉZŐBEN JÁKON

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Így készül a jáki tarka-barka – Sajtnézőben



A házi sajt egyre nagyobb teret hódít magának. A közelmúlt meglepetése volt számomra, hogy Jákon is készül sajt, ráadásul egy 22 éves egyetemista lány foglalkozik vele. - Sajtot készítettünk a Rácz majorban.

 

A házi sajtnak, ellentétben például a füstölt sonkával vagy a paprikás kolbásszal, hazánkban túl nagy hagyománya nincs. Kevesen sírják vissza a nagymama füstölt sajtját, pedig pár évtizeddel ezelőtt az alapanyag, a jó házi tej minden falusi háztartásban evidencia volt.

 

Talán az oltóanyag, talán a készítés kultúrája hiányzott… Manapság viszont, az egészséges életmód és a helyi ízek keresése jegyében a házi sajt egyre nagyobb teret hódít magának, piacokon és vásárokon egyre több helyen kínálják az adalékanyagoktól mentes, kézműves tejtermékeket. A közelmúlt meglepetése volt számomra, hogy Jákon is készül sajt. Az pedig külön érdekessé teszi a dolgot, hogy egy 22 éves lány az egyetemi tanulmányai mellett foglalkozik vele. Így csöppentem a Rácz majorba.

 

 

A jáki főutat elhagyva, a lőtér után a határ felé vezető nyílegyenes betonút visz a gazdaságba. Az út mellett jobbra egy óriási betonteknő, egy tábla hirdeti, EU-s pénzből épült a korszerű trágyatároló. Jelzi, nem kevés állat állomásozhat a közelgő farmon. Feltűnik a Rácz major, az egykor volt határőrlaktanya.

 

Bálákból összerakott figura köszönt, a nemzeti színűre festett kerítés mögött komondorok ugatnak. Egy telefon, Rácz Adél szól, egy kapuval arrébb, a gazdasági épületeknél parkoljak le.

 

Hosszú fehér köpenyben és gumicsizmában vár, befont hajjal. Muszáj a munkaruha - magyarázza, míg a parányi üzembe belépünk - a higiénia miatt. A sajtkészítés legnehezebb része így is maga a takarítás.

 

Meglessük, miként készül az ízesített sajt


Utunk egy parányi helyiségbe vezet, ide – figyelmeztet Adél – akárki nem léphet be, nagyon vigyáznak a tisztaságára. Ez egyszer kivételt tesz.

 

 

Oldalt egy 150 literes, fűthető falú fémtartály áll, benne a meleg tejalvadék. (A szerkentyű sajt és túró készítésére egyaránt alkalmas.) Ebbe öntik a friss tejet, hozzá sót és oltóanyagot tesznek – magyarázza Adél, aztán ebből lesz a sajt alapanyaga, az alvadék. Kizárt a növényi (pálma) olaj hozzáadása, a házi sajthoz semmilyen tartósítószer vagy adalékanyag nem szükséges. Miután kész az alvadék, a savót leengedik róla. (Ezt a majorban a disznóknak adják.)

 

Hobbi szinten űzi a mesterséget

 

Adél maga járt utána a fogásoknak, és a családdal közösen fejlesztette ki a technológiáját. Édesanyjával ketten viszik a „boltot”, mivel ő egyetemista (a Budapesti Gazdasági Főiskola mesterképzésén turizmus-vendéglátást tanul), csak a szünetekben és hétvégén jut ideje segíteni. De az ötlet az övé volt, a sajtkészítés, a piacozás, és az is, hogy vásárokon népszerűsítsék a terméket.

 

Mivel a házi sajtkészítésnek hagyománya a környezetében nem volt, a szakirodalomból próbált utána olvasni. Egyetlen értékelhető könyvet sikerült magyar nyelven felkutatnia, az is magánkiadásban jelent meg, és véletlenül bukkant rá. „Amúgy is mindenki más technológiát és más oltót használ, így minden sajt más.”- teszi hozzá. A sajtokat maga kísérletezte ki. Az elsőket még otthon a konyhában, a család örömére. Tavasztól kezdték kialakítani a háztáji sajtüzemet.

 

Egy kerek sajtban több mint 12 liter tej van

 

Előttünk a sajtprés, amely egyszerre tizenkét kerek sajt előállítására alkalmas. (A gépet egy mesteremberrel készíttették.) 150 liter tejből 12 darab lesz, így számításaink szerint egy közepes sajtban több mint 12 liter tej van.

 

 

Míg beszélgetünk, Adél vödrökbe meri az alvadékot (túrószerű, fehér anyag), hogy ízesítse a préselés előtt. A család 11 féle sajtot készít, például snidlingeset, fokhagymásat, erőspistásat, kolbászosat, diósat, olívabogyósat, füstöltet, sonkásat és kaprosat. A legnépszerűbb – meséli - a snidlinges, de a fokhagymásat is sokan kedvelik. Neki az erőspistás a kedvence. Az ízesítéshez is természetes alapanyagokat használnak, maguk is szárítanak snidlinget és kaprot, az erőspistát a faluból veszik, a farmon nevelt disznóból készül a kolbász és a sajtba kerülő sonka is.

 

Saját tejet dolgoznak fel

 

A Rácz major családi gazdaságként működik –meséli Adél. Kisgyermek volt még, amikor 1993-ban a család kiköltözött Szombathelyről. Négy tehénnel kezdtek gazdálkodni a szülei, most 50-60 fejőstehenük van. A munkából ők, gyerekek is kiveszik a részüket. Adél bátyja (édesapjához hasonlóan) agártudományi egyetemet végzett, és már a gazdaságban dolgozik. Adél is, ha teheti, bedolgozik. Megosztják a munkát édesanyjával, jár a piacra, és népszerűsíti a tejterméket. Tartott tőle, mi lesz ha Pesten a főiskolán elmeséli hogy itthon mivel foglalatoskodik, de a társai pozitívan álltak hozzá.

 

 

A sajtpréselés

 

Adél közben a beízesített alvadékot belemeri a formákba, majd miután az összes megtelik, indulhat a préselés. Alul a csövön közben folyik egy vödörbe a savó. A végeredményre még öt-hat órát várni kell, addigra készül el a friss típusú, félkemény sajt. (Ami, mint később magunk is megtapasztaljuk, könnyen reszelhető, nem folyik szét, mert nincs tele növényi zsírral, így rántani is kiválóan lehet. Állítólag hetekig gond nélkül eláll. Hűtőben, szellősen, nem becsomagolva kell tartani.)

 

Megjegyzés: én már többször vásároltam itt, fenséges finom sajtokat árulnak.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu