Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Annak ellenére, hogy ez az egyik legelterjedtebb édesség a világon, néhány érdekesség biztosan új lesz számodra
Szerző:Gregus Judit Alexandra
Rengeteg fagyi- és jégkrémkreációból tudsz már válogatni, a hagyományos cukrászdák kínálta fagylalttól kezdve a bolti jégkrémeken és a kézműves fagylaltokon át a boltokban kapható fagyiporig. Mindezeken túl pedig sokezernyi receptet olvashatsz internetes oldalakon arról, hogyan készíts otthon fagylaltot vagy jégkrémet.
A nyári hőségben bármely – tejes vagy vizes alapú – változata üdítő lehet. A sokszínűséghez az is hozzátartozik, hogy a speciális igényeket is igyekeznek kielégíteni a fagyik piacán: készülnek laktóz- és cukormentes termékek is.
A fagylaltot cukrászati speciális fagyasztással és keveréssel állítják elő, pasztőrözéssel vagy hideg eljárással. Készíthetik tejjel vagy tejszínnel, sűrítményből vagy pasztából.
A jégkrém pedig a fagyival ellentétben teljesen zárt rendszerben készül homogénezéssel és érleléssel. A gyártás során a legfontosabb elem a mélyhűtés, melynek során mínusz 40 fokra hűtik, így aztán már jobban bírja a tárolást, és tovább áll el.
Egészséges is lehet
Ha igazán egészséges fagyit szeretnél, készítsd el magadnak otthon! A házilag készített fagyi finomabb és egészségesebb is, hiszen nem raksz bele sem szintetikus színezéket, sem tartósítószert, sem aromákat, és figyelhetsz a zsír- és a cukortartalomra is.
A fagyit még Hippokratész is orvosságként ajánlotta a maga idejében, gondolván, hogy az élettel tölti meg a testnedveket. Nagy Sándor pedig élénkítőként használta az akkor elterjedt italszerű fagylaltját, mely mézből, gyümölcsökből és borból készült.
A kínaiaknál eredetileg jégből vagy hóból készült, gyümölcspürével és -lével, melyhez mézet adtak. A mai fagylaltokban a zsírtartalmat a tej és tejszín adja, mely a krémességért felelős. Ha egészségesebb kiadásra vágysz, használhatsz joghurtot, görög joghurtot is, illetve a jégkrémekhez pusztán csak vizet. Ami az édesítést illeti, ebben is törekedhetsz az egészségességre: használhatsz mézet, fruktózt, juharszirupot vagy agaveszirupot is. Az igazán jó része az otthoni fagyi- vagy jégkrémkészítésnek a hozzávalók kiválasztása: te döntöd el, milyen csoki vagy milyen gyümölcs legyen benne!
A fagyi készítésének és fogyasztásának eszközei
Az ókori Egyiptomban még jóval bonyolultabban lehetett fagyit készíteni: egy lukas tetejű cserépedény felett legyezőkkel hűtötték. Manapság egy fagyigép is megoldja helyetted a feladatot. A fagylaltgépben készített fagyi a keverésnek köszönhetően krémesebb. A gép két része a motor és az edény, melybe az alapot teheted. Ez duplafalú, a falak közti folyadék pedig segíti a fagyást.
Az sem volt mindig egyértelmű, hogy a fagyit ostyás tölcsérből eheted. A korábbi üveg- és fémkelyheket ugyanis a nagy fogyasztási igény miatt 1904-ben váltotta fel a tésztába töltés ötlete a Saint Louis-i világkiállításon.
Ehhez hasonlóan a fagylaltoskanalat is fel kellett találni a jobb és szebb felszolgálhatóság érdekében. Szintén a századforduló tájékán, 1894-ben jelent meg Amerikában, amikor Clemant Baugham szabadalmaztatta. A lényege azóta sem változott: vízbe kell mártani, és a félgömb alakú kanálban mozgó fém segítségével kiejteni az adagot.
Sóra szükséged lehet!
Meglepő lehet, de a fagylalt elkészítéséhez szükség lehet sóra. Na, nem feltétlenül az ízesítéshez, hanem a fagyasztáshoz! Ha ugyanis sót adnak a jéghez, az elősegíti az olvadást azáltal, hogy a jég hőmérséklete – a saját energiáját felhasználva – jóval 0 fok alá süllyed, mégis tovább olvad addig, amíg a só és a jég egyensúlyba nem kerül. De ekkor már a keverék kb. mínusz 10 fokos. Ha így rakod a fagylaltalapot a jeges edénybe, az hőt ad le, és ennek hatására újabb jégdarabok olvadnak meg. Ez lehűti a fagyit, melyben keverés hatására megindul a kristályosodás.
Meglepő ízek
A sok-sok fagyi- és jégkrém-variáció és a különféle elkészítési módok lehetőséget adnak a kísérletezésre. Ugyanakkor még találhatsz országspecifikus változatokat is, ilyen pl. a thai fagyitekercs, a rizsporból készült japán mochi, vagy a nyúlós török fagyiféle.
A felnőttek számára készülhetnek alkoholos formák is: használható akár likőr, konyak, de még bor és sör is az elkészítéskor!
Ennél meglepőbbek a sós, illetve a különböző zöldséges változatok. Készülhetnek akár parmezánból, kecskesajtból, kéksajtból, de bármely olyan alapanyagból, amire nem is gondolnál. Egyes éttermekben már kísérleteztek libamájas-kaviáros, szalonnás, pattogatott kukoricás, uborkás, spárgás és vajas fagylaltokkal is. Japánban még bizarrabb a helyzet, ott ugyanis előfordulhat, hogy halas vagy polipos fagyi kerül a tányérodra.
Készülhetnek különleges fűszerekkel is, mint például a bazsalikom, a rozmaring, a tárkony. Vagy pikánsabb társaikkal: például curryvel, mustárral vagy borssal.
Ha kipróbálnál egy zöldséges változatot:
Fűszeres paradicsomfagylalt
Hozzávalók:
30 dkg paradicsom
3 dkg cukor
2 pohár tejszín
1 kk. ételízesítő
fél ek. zöldpetrezselyem
só
Elkészítés:
A paradicsomot fél percre mártsd forró vízbe, hámozd meg, a húsát pedig vágd apróra. A magoktól igyekezz megszabadulni. Kis lángon meg kell főzni a cukorral, megsózni, hozzáadni az ételízesítőt, majd pépesíteni és átszűrni. Miközben hűl, keverd bele a petrezselymet. Hagyd kihűlni, és rakd bele a kemény habbá vert tejszínt, majd rakd a fagyasztóba. 4-6 óra alatt már kész is a fagyi!
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!