Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Több történet van róla a neten, egyik szerint magyar találmány, a másik szerint nem...... de szerintem nem ez a fontos, finom legyen és szép, habár mi már csak a fa alá teszünk.... nos dőljetek hátra s jön az enekdóta :
HELVETIA-HUNGARIA TÁRSASÁG
Északnyugat-Svájc
A szaloncukor históriája
A karácsonyfa története évezredekre nyúlik vissza. Már az ókori rómaiak is felállítottak a Saturnáliák idején
otthonukban díszített fát. Csúcsára Apollónak a napistennek a szobrát erősítették, ágaira pedig tizenkét
gyertyát tettek, amelyek a 12 hónapot testesítették meg. A fa és az örökzöld növények az újjászülető életet
jelképezték. A karácsonyi életfát a régi magyar hagyományok szerint a ház mestergerendájára erősítették.
A karácsonyfa - a kezdetben Christbaumnak (Krisztusfa) nevezett feldíszített fenyőfa - kultusza Németországból
érkezett hozzánk a 19. század elején. Báró Podmaniczky Frigyes, a neves politikus családja vagy József nádor
harmadik felesége, esetlek Brunszvik Teréz volt a kezdeményező? Ezt már nehéz lenne eldönteni. Sokan azt
tartják, hogy a fenyőfa díszítési szokásának honi elteredése Podmaniczkyné, Eliza asszony nevéhez fűződik,
aki egy szász miniszter lánya volt. Kezdetben minden gyerek saját kis karácsonyfát kapott, ezeket az
asztalra állították és papírdíszekkel ékesítették.
Rajzok a múltból című kötetében Vachott Sándorné beszámol arról, hogy Petőfi Sándor 1844-ben náluk
töltötte a karácsonyt. Karácsonyfájukon gyertyákkal megvilágított papírcsillagok ragyogtak, az alatta
heverő parányi ajándékok pedig a híres Kugler cukrász készítményei voltak.
Jókai Mór 1866-ban a Koldusgyermek című elbeszélésében cukorangyalkákkal díszített fáról ír, később
pedig a 'szaloncukkedlit' emlegeti - de a ma ismert szaloncukor akkor még ismeretlen volt. Viszont
egyre terjedt az a szokás, hogy a csillogó díszek, aranyozott diók, almák mellett kis süteményeket,
mintázott kekszeket és cukorkarikákat aggassanak a fenyőfára.
A szaloncukor magyar találmány. Az első említés róla a híres Dobos cukrász 1881-ben megjelent
receptkönyvében olvasható. Hegyes József 1891. évi szakácskönyve már 17 féle szaloncukor elkészítésére
ad receptet! Akkoriban ugyanis elsősorban a háziasszonyok főzték otthon a kölönféle ízesítésű - köztük
pisztáciás, csokoládés, vaníliás - nyalánkságokat. Ezeket vágták-formázták, majd selyempapírba csomagolták.
Az első csokoládéba mártott szaloncukrot Tímár József élelmiszervegyész készítette erzsébetvárosi
cukorkaüzemében. Az ő találmánya a világszerte kedvelt pálcikás nyalóka is.
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban bemutatták azt a vágógépet, amely a szaloncukor
papírját rojtozta. A fényes sztaniolt régen kézzel hajtogatták a kis csomagra.
A cukrászok közül mind többen készítettek megrendelésre különböző ízesítésű és csomagolású szaloncukrot
- átvéve ennek gondját a családoktól. A nagyüzemi gyártás - csaknem száz éve - a Gerbeaud és a Stümmer
kezdte Magyarországon. A 20. században a gyárak már tömegméretekben, művészien megtervezett csomagolásban
kezdték elárasztani a piacot szaloncukorral. Megjelentek a marcipánból, csokoládéból készült különleges
édességek.
A szaloncukor a 'feltalálása' óta eltelt több mint százhúsz esztendő alatt sem terjedt el külföldön,
és fogyasztása olyannyira magyar szokás maradt, hogy a szomszédos országokban sem vált általánossá.
Karácsony előtt néhány távoli vidéken - például Ausztráliában - az oda települt magyar cukrászok
készítenek szaloncukrot az ott élő magyaroknak.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!