Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Nézem,
ahogy Marika néni (nem nekem néni, hisz tán nála is idősebb vagyok) 12
tojásból meg egy kiló lisztből gyúrja a tarhonya nyersanyagát, s azon
morfondírozom: vajon hány mostani háztartásban veszi rá magát a
háziasszony egy ilyenfajta munkára. De tudja-e egy mai fiatalasszony,
egyáltalán hogyan készül a tarhonya, s hajlandó-e, mondjuk, egy órát,
félórát rászánni a műveletre, amikor a boltból egy mozdulattal leemeli a
polcról a „cus-cust”, hogy a pörkölt mellé feltálalja?
A választ legfeljebb sejtem. De hogy a házi tarhonya és a bolti egymástól nagyságrendekkel eltér, abban biztos vagyok.
Tornyán, Tóth Piroska és Suttyák András portáján, immáron harmadízben
megrendezték a tájházak tornyai találkozóját. Ami lényegében nem egyebet
szolgál, mint a népi hagyományok ébrentartását, megismertetését, azt,
hogy a mai nemzedéknek is átadják a nagyanyák, nagyapák, dédszülők
hagyományát – ha nem is feltétlenül azok követése miatt (ki vetne ma
már, például, az egykori, manapság primitívnek számító kukoricaültető
eszközökkel, amikor erre nagy teljesítményű berendezéseink vannak), de
azért, hogy tudják: honnan jöttünk, hogyan éltek és dolgoztak elődeink.
A nép, amely nem ismeri, nem tiszteli múltját, annak jövője sem lehet, fogalmazták meg, teljes joggal, bölcs emberek.
Tornyán azonban a hagyományos tarhonyakészítés bemutatása természetesen
csak egy volt a „napirendi pontok” között (tavaly a szappanfőzés volt a
téma), a legfontosabb az volt, hogy a résztvevők képet alkossanak arról,
hogy az övékhez hasonló, a népi hagyományok felmutatására, a
köztudatban való bevitelére és rögzítésére vonatkozó erőfeszítések nem
(nagyon) elszigeteltek, s hogy e törekvésükben nincsenek egyedül.
Egy tájház létrehozása (ha nem kereskedelmi célokat szolgál) bizony nem
kevés szellemi és anyagi erőfeszítést (és időt) igényel a vállalkozó
számára. Tornyán, például, semmilyen anyagi haszonnal nem járt (anyagi
erőfeszítéssel azonban igen) a tájház létrehozása, berendezésének
(fotóinak, dokumentumainak, népviseleteinek, a fedett tető alatt őrzött
egykori mezőgazdasági eszközöket – a mai felfogás szerint – kezdetleges
gépeket bemutató kiállítás stb. létrehozásának) előteremtése. Mindez
azonban a múlt: a jelen az, hogy aki betér ebbe a (többnyire, tavasztól
őszig nyitott kapujú) házba, az egy kicsit a múltba nyit be, és
megérinti a történelem szele.
A szombat délutáni rendezvényt a tornyai és nagyvarjasi (Jaksity Farkas
Florentina által vezetett) egyesített asszonykórus dalai nyitották meg,
majd a pécskai, Engi Márta vezette Búzavirág együttes előadása követte.
Tóth Piroska, a ház asszonya üdvözölte a helybeli, a magyarországi
szarvasi, kisperegi, dombegyházi, battonyai vendégeket – Faragó Péter
Arad megyei RMDSZ-elnököt, Király Árpád helybeli plébánost, marosi r.
katolikus főesperest, Bognár Levente aradi alpolgármestert –, kiemelve a
néphagyományok őrzésének és megélésének szükségességét. Dr. Colta
Rodica múzeológus, az Arad Megyei Múzeum munkatársa érdekes előadást
tartott az Arad–Nagylak autósztráda menti, illetve a Mócvidéket is
belefoglaló román és magyar települések régebbi és újabb kori
kapcsolatainak, egymásra hatásának történetéről (amelyet egy közös
román–magyar, Arad és Békés megyei kutatás keretében végeztek). A
hozzászólások, kiegészítések, kérdések után a vendégek az Enache Viruca
asszony által Horvat Sava közreműködésével készített (nagyon ízletes,
940 darab) töltött káposztából verhették el éhüket, hazaindulás előtt.
Azzal a meggyőződéssel, hogy tettek valamit a népi hagyományok megőrzése érdekében.
Jámbor Gyula
nyugatijelen.com
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!