Természet: Téli erőnlétünk – Fehér, félbarna, korpás...

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

Mindennapi táplálékunk része – még a szerényebb életkörülmények között élőknél is – a kenyér. A szervezetünk számára fontos szénhidrátok közül a burgonyával együtt a leggyakrabban fogyasztott alaptáplálékunk.

 

Ha az ugyancsak gyakran asztalunkra kerülő babot, borsót, rizst is hozzájuk vesszük, különösebb számítások nélkül is meggyőző a feltevésünk: igazán ellátottak vagyunk azokból a növényekből, amelyek vegyi átalakulásukkal a legfontosabb energiaforrásaink.

 

De mi történik ezekkel az életünket fenntartó finomságokkal szervezetünk laboratóriumában?

 

Keményítőként, mint vízben nem oldódó szerves anyag (poliszacharid), már a szájban keveredik az egyszerűbb szénhidrátokra lebontó enzimekkel, amelyek azonban a gyomor sósavas közegében megsemmisülnek. Ezután a vékonybélben a hasnyálmirigy enzimjei előbb kettős cukrokra (szőlőcukor, malátacukor), végül a maltóz a most már hasznosítható glükózra bontja, változatlanul hagyva az ember számára emészthetetlen cellulózt, pektint. Azonban ezek is fontosak ballasztanyagként. A bél mozgását serkentő anyagok.

 

Napi 120–150 (maximum 200) gramm szénhidrát elegendő, biztosítja a szükségletet, a többlet bonyolult (energiaigényes) folyamat során a májban zsírokká alakul és raktározódik, növelve a vér triglicerid szintjét. Napi táplálékunk 50–70 százalékát teszik ki a szénhidrátok. A gabonaalapú ételeinkben 75, a burgonyában 65 százalék a keményítő. Napi 1600–1800 kcal elég szervezetünk rendes életfolyamatának a fenntartására (ebből 60 százalék hőszabályozásra, 40 százalék egyéb szervek működtetésére használódik el), amely kevesebb vagy (inkább) több lehet életkor, nem (nőknél 10 százalékkal kevesebb), testtömeg, magasság, valamint fizikai munka, sport függvényében.

 

Az összehasonlítás kedvéért megadunk néhány értéket 100 gramm anyagra vonatkoztatva. (A számok sorrendben: kcal–fehérje–zsír–keményítő–rost.) Fehér kenyér: 251–9,8–1,4–53,1–1,1. Búzakorpás kenyér: 197–23–0,5–22–1,5. Kukoricaliszt és dara: 347–9,6–3,1–70,2–1,5. Rizs (hántolt, fényezett): 345–8–0,3–77,5–0,5. Négy­tojásos száraz tészta: 382–15–3,4–72,9–0,5. Száraz bab: 313–21,9–1–54,1–3. Sör: 38–0,03–0–90–0.

 

A glikémiás index (GI) besorolja 0-tól 100-ig a különböző élelmiszereket aszerint, hogy a vércukorszintre milyen hatást gyakorolnak. Ebből a szempontból a nagyobb számmal jelöltek a „veszélyesebbek”. Nézzünk néhány példát mindkét értékszintre.

 

Alacsony (30 alatt): bab, lencse, mogyoró, korpás müzli, cékla, retek, paprika, paradicsom. Magas (90–100): burgonyapüré, főtt burgonya, méz, pelyhesített gabonák, minden cukros ital. Viszonylag magas (70–90): kenyér, keksz, sós sütemény, főtt tészta, tejberizs, kalács, szőlő, puding. Érdemes ismernünk a GI-t, ha túlsúllyal, cukorbajjal küzdünk.

 

Puskás Attila

Háromszék

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Rádiné Zsuzsa üzente 10 éve

Erzsike a kenyér félék téli erőnlétünkbe betöltött szerepéről hozott ismertetőt nekünk...
Köszönjük szépen.

Válasz

Both Mária üzente 10 éve

Mindenből csak módjával és akkor semmi baj!

Válasz

Rádiné Zsuzsa üzente 10 éve

Erzsike tanácsát érdemes megfogadni, én a kenyeret nagyon szeretem, mindennap eszek belőle...
Köszönjük szépen a figyelem felhívást rá!

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu