Természet: Téli erőnlétünk – Szabad gyökök – antioxidánsok

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mielőtt vitaminokról, ásványi sókról, ezekről az élelmiszerekbe rejtett fontos anyagokról ejtenénk szót, tisztáznunk kell a napjainkban sokat emlegetett szabad gyökök és antioxidánsok mibenlétét és jelentőségét.

 

Bonyolult vegyi folyamatokról kell írnunk, amire viszont rendkívüli fontosságuk kötelez: közvetlen kapcsolatban állnak ugyanis életvitelünkkel, táplálkozásunkkal.

 

Szervezetünk is állít elő szabad gyököket, ezek a mikroorganizmusok megkötésében, leküzdésében jelentősek. A baj akkor következik be, ha a szükséges sokszorosa jelenik meg.

 

De mit nevezünk szabad gyöknek (elhagyva a megértést semmivel sem könnyítő kémiai szakkifejezéseket)? Leegy­sze­rűsítve a jelenséget, oxidációs folyamatnak képzeljük el. A keletkezett szabad (pár nélküli) elektron (a gyök része) elektronszerzés céljából erőteljesen egyesülni kíván szervezetünk sejtjeit alkotó vegyületekkel, sőt, génjeinkkel is. Az így megkötött – szervezetünk számára építő vagy energiahordozó – ve­gyületek testidegenné, „haszon­talanná”, kártékonnyá válnak.

 

Ilyen oxidációs folyamatok jól ismertek mindenki számára: a vaj, a zsír avasodása, a többször használt, égetett étolaj jellegzetes szaga intő figyelmeztetés. Ilyen oxidációs folyamat jellemzi a romlott vagy régóta őrzött, fel nem használt ételt. Ezek fogyasztása ártalmas az egészségünkre. Kissé másképpen, de hasonló folyamat játszódik le nap mint nap szervezetünkben is. Kö­vet­kezménye számos betegség (ér- és szívbetegségek, emésztési zavarok, infarktus, agyvérzés, ízületi és daganatos betegségek), valamint a sejtek rendellenesen gyors pusztulása, ami idő előtti öregedést eredményez.

 

Nem vitás: védekeznünk kell a szabad gyökök elszaporodása ellen. Ez általában szándékunktól függetlenül, a szervezet öngyógyító képessége révén megtörténik, de mi magunk is segíthetjük – tudatosan – e védekező reakciójában szervezetünket az antioxidánsokkal: oxidációellenes táplálékokkal, esetleg táplálékkiegészítőkkel, egészséges életmóddal (szeszes ital, dohányzás mérséklése, mozgás – szabadban is – naponta, stresszhelyzetek, túl sok E adalékanyagú étel elkerülése).

 

Antioxidáns a gyümölcsök közül a kínai goji (ejtsd: gozsi, gyógynövényüzletekben vásárolható), gránátalma, kakaó, kivi, zöld tea (polifenoljai gátolják a sejtpusztító hatást), aszalt szilva, mazsola, fekete áfonya, tőzegáfonya, földieper, szeder, málna, piros szőlő (és vörös bor), cseresznye. 

 

Zöld­ségfélék: kelkáposzta, fokhagyma, spenót, brokkoli, cékla, vöröshagyma, karfiol, zöld borsó, kelbimbó. A fűszerek közül a kurkuma és a szegfűszeg jeleskedik anti­oxidánsként. (Figyelmükbe ajánlom a gojit – rendszeres fogyasztója vagyok –, amelyben az antioxidáns C-vitaminból a narancsnál ötszázszor több található.) Egyébként a vitaminok közül még az A és E, emellett a szelén jelentős anti­oxidáns.

 

Puskás Attila

Háromszék

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Rádiné Zsuzsa üzente 10 éve

Erzsike hasznos tanácsokat adó cikket hozott, milyen gyümölcsök, zöldségek és fűszerek azok, amiket ajánlatos ilyenkor télen i fogyasztani egészségünk megőrzése érdekében !
Köszönjük szépen !

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu