Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Mielőtt vitaminokról, ásványi sókról, ezekről az élelmiszerekbe rejtett fontos anyagokról ejtenénk szót, tisztáznunk kell a napjainkban sokat emlegetett szabad gyökök és antioxidánsok mibenlétét és jelentőségét.
Bonyolult vegyi folyamatokról kell írnunk, amire viszont rendkívüli fontosságuk kötelez: közvetlen kapcsolatban állnak ugyanis életvitelünkkel, táplálkozásunkkal.
Szervezetünk is állít elő szabad gyököket, ezek a mikroorganizmusok megkötésében, leküzdésében jelentősek. A baj akkor következik be, ha a szükséges sokszorosa jelenik meg.
De mit nevezünk szabad gyöknek (elhagyva a megértést semmivel sem könnyítő kémiai szakkifejezéseket)? Leegyszerűsítve a jelenséget, oxidációs folyamatnak képzeljük el. A keletkezett szabad (pár nélküli) elektron (a gyök része) elektronszerzés céljából erőteljesen egyesülni kíván szervezetünk sejtjeit alkotó vegyületekkel, sőt, génjeinkkel is. Az így megkötött – szervezetünk számára építő vagy energiahordozó – vegyületek testidegenné, „haszontalanná”, kártékonnyá válnak.
Ilyen oxidációs folyamatok jól ismertek mindenki számára: a vaj, a zsír avasodása, a többször használt, égetett étolaj jellegzetes szaga intő figyelmeztetés. Ilyen oxidációs folyamat jellemzi a romlott vagy régóta őrzött, fel nem használt ételt. Ezek fogyasztása ártalmas az egészségünkre. Kissé másképpen, de hasonló folyamat játszódik le nap mint nap szervezetünkben is. Következménye számos betegség (ér- és szívbetegségek, emésztési zavarok, infarktus, agyvérzés, ízületi és daganatos betegségek), valamint a sejtek rendellenesen gyors pusztulása, ami idő előtti öregedést eredményez.
Nem vitás: védekeznünk kell a szabad gyökök elszaporodása ellen. Ez általában szándékunktól függetlenül, a szervezet öngyógyító képessége révén megtörténik, de mi magunk is segíthetjük – tudatosan – e védekező reakciójában szervezetünket az antioxidánsokkal: oxidációellenes táplálékokkal, esetleg táplálékkiegészítőkkel, egészséges életmóddal (szeszes ital, dohányzás mérséklése, mozgás – szabadban is – naponta, stresszhelyzetek, túl sok E adalékanyagú étel elkerülése).
Antioxidáns a gyümölcsök közül a kínai goji (ejtsd: gozsi, gyógynövényüzletekben vásárolható), gránátalma, kakaó, kivi, zöld tea (polifenoljai gátolják a sejtpusztító hatást), aszalt szilva, mazsola, fekete áfonya, tőzegáfonya, földieper, szeder, málna, piros szőlő (és vörös bor), cseresznye.
Zöldségfélék: kelkáposzta, fokhagyma, spenót, brokkoli, cékla, vöröshagyma, karfiol, zöld borsó, kelbimbó. A fűszerek közül a kurkuma és a szegfűszeg jeleskedik antioxidánsként. (Figyelmükbe ajánlom a gojit – rendszeres fogyasztója vagyok –, amelyben az antioxidáns C-vitaminból a narancsnál ötszázszor több található.) Egyébként a vitaminok közül még az A és E, emellett a szelén jelentős antioxidáns.
Puskás Attila
Háromszék
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!