Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az ősz színeiben mindenki gyönyörködik.
De tudja Ön, hogy mitől lesznek sárgák, illetve mitől lesznek pirosak a levelek?
Most megtudhatja összeállításunkból.
Forrás: Wikimedia Commons / Derek Ramsey / GNU-FDL 1.2
A hét végére jó időt jósolnak a meteorológusok; aki úgy dönt, hogy a szabadban tölti a hétvégét, megcsodálhatja, hogy a fák őszi színekbe öltöztek. A zöld levelek megsárgulnak vagy megpirosodnak. Azt talán mindenki tudja, hogy mitől zöldek a fák levelei. De azt is tudja, hogy mitől lesznek ősszel sárgák vagy pirosak? – A The Guardian összeállítása alapján most eláruljuk olvasóinknak az ősz titkait.
A növények fotoszintézissel állítják elő a szerves anyagot, amely táplálékul szolgál, illetve biztosítja a növekedésüket.
A fotoszintézis során szén-dioxidból és vízből a Nap energiájának segítségével állítanak elő szerves anyagokat - és nagy szerencsénkre, a folyamat melléktermékeként oxigént.
A Nap energiájának a felhasználásban van szerepe a klorofillnak, amely a növényi sejtek zöld színtestjeiben található. A klorofill az az anyag, amelytől a levelek zöldek. Ezt a növények szintén saját maguk számára állítják elő. Erre szükség is van egész nyáron, ugyanis az erős napfény károsítja ezt az anyagot. A klorofill előállításához melegre és fényre van szükség.
Ha egy növény nem jut napfényhez, a levelei megsárgulnak.
Jó példát láthatunk erre, amikor sátorozunk: ha több napig áll a sátrunk, alatta megsárgul a fű.
Télen, amikor kevesebb a napfény, nem termelődik klorofill; ez az egyik oka annak, hogy a levél megsárgul (ti. hogy nem zöld).
A másik - fontosabb - ok pedig a karotin nevű pigment, ami sárgás színű anyag, és nemcsak a sárgarépában található meg, hanem jelen van a növények leveleiben is. Amíg azonban termelődik a levelekben a klorofill, addig a karotin nem látszik, csak akkor válik láthatóvá, amikor a zöld színanyag termelése lassulni kezd. És ahogyan halványul, szűnik meg a levél zöldessége, úgy válik egyre inkább láthatóvá a karotin, és a lesz a levél egyre sárgább.
Az alacsony hőmérséklet szintén károsítja a karotint, így a hideg őszi éjszakák is felgyorsítják a levelek megsárgulásának folyamatát.
Miért válnak pirosakká a levelek?
Ahogyan a fák felkészülnek a levelik lehullajtására a tél közeledtével, egy sejtréteg keletkezik a levélnyélnél; ez megakadályozza a cukroknak a fa törzse felé való áramlását.
A levélben nagyobb koncentrációban jelen levő cukrok pedig reakcióba lépnek az ott jelen lévő fehérjékkel, amelynek hatására antocianin keletkezik. Ez egy vöröses pigmentanyag, ami megtalálható az alma héjában, illetve a piros szőlőben is. Az antocianin termelését még a napfény is fokozza, így a levél elszárad.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!