Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Évezredek óta fermentáljuk a tejet különféle formákban, a hosszabb eltarthatóság érdekében. A tejcukor lebontását azonban csak egészen kevés élesztőgomba képes elvégezni. Ezeknek a mikrobáknak viszont bele is kell kerülniük a tejbe ahhoz, hogy elvégezzék a kívánt feladatot.
A tej erjesztését elvégző élesztő, a Kluyveromyces lactis eredetileg a muslicákon található mikroba volt, felmerül a kérdés, hogy miként vált a kefir és társai készítéséhez elengedhetetlen, háziasított mikrobává? Egy nemrégiben napvilágot látott ír-olasz kutatócsoport derítette fel az evolúciós hátteret, az eredményeket a Current Biology szakfolyóiratban tették közzé.
A K. lactis-nak jelenleg két alfaja ismeretes, az egyik a muslicáké, a másik a tejé. Ezek, és további Kluyveromyces fajok, ezeken belül is különösen a tejben élő közeli rokon K. marxianus élesztő genetikai elemzése és összehasonlítása révén sikerült kinyomozni azokat a folyamatokat, amelyek az élesztő háziasításához vezethettek.
A K. lactis hordozója valószínűleg belepottyant egy tejes edénybe, s bár a muslica elpusztult, a rajta lévő élesztő a tejbe került. Ott azután a közeli rokon élesztőfajjal, a K. marxianus nevűvel közös szaporodásba kezdett. Ennek azért volt jelentősége, mert a K. marxianus rendelkezett a tejcukor lebontásának képességével, a muslica élesztője viszont nem. Azonban a szaporodásuk révén az ehhez szükséges két gén átkerült a K. lactis-ba, amely ezt követően már vígan elélt a tejben, saját tápanyagaként feldolgozva a tejcukrot, s eközben megerjesztve a tejet.
Valószínű, hogy e tevékenysége olyan ízletes eredményt adott, hogy az emberek megtartottak ebből az adag „ős-kefirből” egy további erjesztéshez szükséges mennyiséget, amellyel friss tejet is beoltottak. Hasonló folyamatot képzeljünk el, mint a néhány éve nálunk is divatba jött házi kefirgomba (tibeti vagy kaukázusi néven terjedt) tenyésztése és időnkénti osztogatása.
A tejelő állatokat (kecske, juh, szarvasmarha) már 8-10 ezer éve háziasítottuk, az emberi maradványok fogkő-elemzéseiből tudjuk, hogy erjesztett formában 5,5-6 ezer éve fogyasztunk tejterméket, így valamikor ekkortájt eshetett az a bizonyos muslica is a tejes bödönbe.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!