Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A legújabb kutatások szerint az életünk a saját kezünkben van, ugyanis akár 10–15 évvel is tovább élhetünk, ha tudatosan élünk, étkezünk.
Életmódunkból és táplálkozásunkból adódóan szervezetünket egyre több olyan nemkívánatos környezeti terhelés éri, amelynek az egészségünk láthatja kárát. És akkor még nem beszéltünk a szervezet elhasználódásával, vagyis a korosodással járó ilyen-olyan egészségügyi problémákról, amelyeknek egy részét megfelelő életvitellel, táplálkozással el lehetne kerülni, vagy még – legalábbis egy időre – el lehetne odázni. Ehhez persze az kell, hogy tudjuk, mivel ártunk és mivel használunk magunknak.
Az immunrendszerünk működését megzavarhatja, illetve az egyes szerveinket akár súlyosan megbetegítheti a szabad gyökök túlzott jelenléte.
Ma már biokémiai vizsgálatokkal igazolt tény: több tucatnyira tehető az olyan betegségek száma, melyeknek kialakulása összefüggésbe hozható a szabad gyökök aktivizálódása miatt beinduló oxidációs folyamatokkal. Ezek között a leggyakoribbak: az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbaj, a daganatos megbetegedések, a súlyos, a szemet és az idegrendszert érintő elváltozások. A jelenleg is folyó kutatások szerint nem kizárt, hogy az Alzheimer- és a Parkinson-kór kialakulásában is szerepük lehet a szabad gyökök „elszaporodásának”. Ugyancsak ennek, a szervezet kiegyensúlyozott működését felborító folyamatnak a számlájára írható az öregedés felgyorsulása, az időskori fizikai teljesítőképesség és szellemi teljesítmény csökkenése.
Tudd, mi fortyog a szervezeted boszorkánykonyhájában!
A szervezetünket érő, túlzott mértékű szabadgyök-termelődésben fontos szerepe van a nem megfelelő, vagyis a vitamin- és az ásványianyag-hiányos táplálkozásnak, a tartósított, adalékanyagokkal készült élelmiszerek fogyasztásának, az inaktív, azaz mozgásszegény életmódnak, a stresszes életvitelnek, de a légszennyezésnek, az elektromos eszközök által kibocsátott elektroszmognak, a vegyszerek, háztartási vegyi anyagok rendszeres használatának, sőt bizonyos gyógyszerek tartós szedésének is.
Mivel a sejtjeink is termelnek a kórokozók elpusztításához szükséges mennyiségű szabad gyököket és olyan vegyületeket is, amelyek a váralvadást és a vérnyomást is szabályozzák, addig nincs baj – vagyis az egészségünk nincs veszélyben –, amíg a fent említett külső hatások következtében ez az egyensúly fel nem borul…
Sajnos azonban a mai ember szervezete rengeteg ún. civilizációs ártalomnak van kitéve. Így, ha csak nem teszünk valamit ellenük, a szabad gyökök hada ellenünk fordul. Velük szemben az antioxidánsok jelentik a legfőbb védelmet.
Bár valamennyit ezekből az egészségvédő anyagokból a saját szervezetünk is termel, ha a szabad gyökök kerülnek túlsúlyba, akkor „kívülről” is be kell vinnünk, pótolnunk kell a szervezet oxidációját, vagyis „rozsdásodását”, korrodálódását, meghibásodását meggátló vagy lefékező anyagokat. Folyamatosan gondoskodunk kell tehát az olyan tápanyagok beviteléről, amelyek antioxidánsként viselkednek a szervezetünkben. A legalapvetőbb antioxidánsok az A-, E- és C-vitamin, illetve a karotinoidok (a bétakarotin, a lutein és a lipokin), a flavonoidok közül a bioflavonoidok, valamint a szelén, amely az antioxidánsok termelődését segíti elő.
Állítsd fel a saját életreceptedet!
Valójában az egészségvédelem alappillérei: a megfelelő táplálkozás s általában az életmód. Ezek szem előtt és persze betartásával megállíthatjuk vagy lassíthatjuk az olyan, nemkívánatos folyamatokat, mint a különféle – gyakran súlyos és élethosszig tartó – betegségek kialakulása, illetve az idő előtti fizikai, szellemi leépülés.
Sajnos minél idősebbek vagyunk, annál hajlamosabbak leszünk az oxidációra, vagyis ha csak nem teszünk ellene, a testünk, a szellemünk is „rozsdásodni” kezd.
Nem véletlenül hangsúlyozzák az élettani kutatások ismeretében az orvosok, hogy az idősödési folyamat lelassításában, így a kor előrehaladtával megjelenő, élethosszig tartó vagy gyorsan lezajló súlyos betegségek kialakulásának megelőzésében is nagy szerepük van az antioxidánsoknak, azaz a különféle létfontosságú vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek jelenlétének.
Bár ezeket elsősorban a táplálékainkkal juttatjuk be a szervezetünkbe, előfordulhat, hogy a természetes alapú étrendekkel bevitt mikrotápanyagok kevésnek bizonyulnak a szabad gyökökkel szemben.
A fittség „ötparancsolata”!
Étrended legyen változatos, táplálkozásod kiegyensúlyozott. Télen is fogyassz sok gyümölcsöt; idényjellegű zöldség, de gabonák, magvak, különböző húsok és halak is szerepeljenek az étrendben.
Mozogj naponta legalább fél órát.
A mozgással töltött idővel egyenes arányban nő az energiaszinted, minden mozgással töltött perc 25 százalékkal több oxigénhez juttatja a szíved és tüdőd.
Nem eléggé köztudott, hogy a rendszeres testmozgás is segíti a vitaminok, ásványi anyagok hasznosulását, illetve hogy a testmozgás hatására is nagy mennyiségű antioxidáns termelődik a szervezetünkben.
Aludj eleget. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nemcsak a hangulatodat, hanem a szellemi teljesítőképességedet, a testi erőnlétedet is javítja.
Ne feszítsd túl a húrt, azaz kerüld, illetve tanuld meg kezelni a stresszhelyzeteket. A túlpörgetett életmód emésztési zavarokat okozhat, így az értékes tápanyagok is nehezebben hasznosulnak szervezetben.
Télen is fogyassz legalább 1,5-2 liter folyadékot.
A folyadékhiány, a kevés mozgás is hozzájárulhat az immunrendszer legyengüléséhez.
Lehetőleg kerüld az ízesített üdítőitalok, az energiaitalok fogyasztását, a napi többszöri kávézást, és csak mértékkel fogyassz alkoholt. (A napi egy deci vörösbor kifejezetten ajánlott, mert a vörösbor ismert antioxidáns).
http://www.otvenentul.hu/
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!