Természet: Visszahozni a paradicsom régi zamatát

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.


TUDOMÁNY
MTI,  

A tömegtermelésben előállított bolti paradicsomok íztelenek, de ez megváltoztatató.

Fotó: Profimedia

A kutatók először egy tesztet végeztettek el a résztvevőkkel, ahol az ízélmény egészét és az íz intenzitást kellett értékelniük

A Kínai Mezőgazdaság-tudományi Akadémia (CAAS) és a Floridai Egyetem szakemberei 170 fogyasztót kértek fel 101 paradicsomfajta tesztelésére. A Science című amerikai tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerint a fogyasztóktól érkezett visszajelzések, valamint egy statisztikai modell alapján a kutatók végül 33 olyan ízösszetevőt azonosítottak, amelyek összefüggésben voltak azzal, hogy az alanyoknak összességében mennyire ízlett egy adott fajta.

Az eredmények szerint a modernkori paradicsomok azért nem olyan ízletesek, mint a régebbi fajták - amelyek magjai akár évszázadokon át öröklődnek egy családon belül -, mert az említett ízösszetevők közül 13 jelentősen lecsökkent a modern fajtákban, továbbá kiderült, hogy a termés méretének növekedése is az íz rovására megy.

A kapott eredményeket figyelembe véve a kutatók 398 modern, régebbi és vadon termő paradicsomfajta teljes genomját szekvenálták és megállapították, hogy öt gén megváltozása felelős nagyrészt az elmúlt évtizedek során végbement ízvesztésért. A tömegtermeléssel előállított paradicsomok íztelenek, de amerikai és kínai kutatók azt állítják, visszaadják a zöldségek hajdani zamatát, és akár már három éven belül az élelmiszer-áruházak polcaira kerülhetnek az ízletesebb paradicsomok.

„Helyrehozzuk, ami meghibásodott az elmúlt fél évszázad alatt, hogy visszahozzuk az egy évszázaddal ezelőtti paradicsom zamatát" - hangsúlyozták közleményükben a szakemberek, akik szerint a mostani eredményeket felhasználva a jövőben más termések ízén is lehet változtatni.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu