Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,
Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A tömegtermelésben előállított bolti paradicsomok íztelenek, de ez megváltoztatató.
Fotó: Profimedia
A kutatók először egy tesztet végeztettek el a résztvevőkkel, ahol az ízélmény egészét és az íz intenzitást kellett értékelniük
A Kínai Mezőgazdaság-tudományi Akadémia (CAAS) és a Floridai Egyetem szakemberei 170 fogyasztót kértek fel 101 paradicsomfajta tesztelésére. A Science című amerikai tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerint a fogyasztóktól érkezett visszajelzések, valamint egy statisztikai modell alapján a kutatók végül 33 olyan ízösszetevőt azonosítottak, amelyek összefüggésben voltak azzal, hogy az alanyoknak összességében mennyire ízlett egy adott fajta.
Az eredmények szerint a modernkori paradicsomok azért nem olyan ízletesek, mint a régebbi fajták - amelyek magjai akár évszázadokon át öröklődnek egy családon belül -, mert az említett ízösszetevők közül 13 jelentősen lecsökkent a modern fajtákban, továbbá kiderült, hogy a termés méretének növekedése is az íz rovására megy.
A kapott eredményeket figyelembe véve a kutatók 398 modern, régebbi és vadon termő paradicsomfajta teljes genomját szekvenálták és megállapították, hogy öt gén megváltozása felelős nagyrészt az elmúlt évtizedek során végbement ízvesztésért. A tömegtermeléssel előállított paradicsomok íztelenek, de amerikai és kínai kutatók azt állítják, visszaadják a zöldségek hajdani zamatát, és akár már három éven belül az élelmiszer-áruházak polcaira kerülhetnek az ízletesebb paradicsomok.
„Helyrehozzuk, ami meghibásodott az elmúlt fél évszázad alatt, hogy visszahozzuk az egy évszázaddal ezelőtti paradicsom zamatát" - hangsúlyozták közleményükben a szakemberek, akik szerint a mostani eredményeket felhasználva a jövőben más termések ízén is lehet változtatni.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!