Természet: wwf.hu » Hírek » KLÍMA - Fenntartható gasztronómia

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.


Az éttermek kínálata ma már a legkülönfélébb diéták számára is kínálnak lehetőségeket.

 

Fotó: Siposs Viktória

 

Jobb helyeken a vegetáriánus menü már jóval túlmutat a „rántott gomba körettel” opción, sőt szép számmal nyílnak a vegán, gluténmentes, cukormentes és a legkülönfélébb egészségügyi megszorítások próbáit is kiálló éttermek szerte az országban. Mindazok, akiknek a gasztronómia az egészséges táplálkozás fenntartható keretek közötti élvezetét is jelenti, örülni fognak a WWF Magyarország és néhány hazai étterem együttműködésének.

 

A kotta egyszerű: A WWF Magyarország, fenntartható alapanyag használatra vonatkozó szabályzata

 

alapján az étterem egy minimalizált ökolábnyommal rendelkező ’WWF Menüt’ tűz az étlapjára. A finomságok megrendelésével a WWF Magyarország munkáját támogatod, miközben az egészséges falatok a Föld egészségére is vigyáznak.

 

Természetesen a fenntartható étkezéshez nem kell otthonról kimozdulni, hiszen saját meghitt konyhánk szolgáltatja a legjobb lehetőségeket arra, hogy fenntartható egészséges és ínycsiklandó falatokat helyezzünk a családi vacsora asztalra.

 

A szürkemarha szinte biztos, hogy legelőn tartott, hiszen szilajságából adódóan nem lehet istállóban tartani, mert nem tűri. Ráadásul a nemesített húsmarhák számára kínált tápláléktól nem hízik elég gyorsan, és a más háziállatok tartásánál szokásos, preventív gyógyszeres kezelésekre sem érdemes költeni az ő esetében, hiszen nincs rájuk szükség. Cserébe, gyógyszermaradványoktól mentes a húsa.

 

Az őshonos magyar gyümölcsfajtákat is érdemes számba venni. Nagy folyóink ártereiben, vagy az Őrségben, az Ormánságban és sok más vidéken is, 5-600 fajta alma és körte létezik. A régi időkben szinte minden családnak megvolt a maga fajtája. A megszállottabb gyümölcskertészek fajtagyűjteménybe rendszerezték őket, csemetekertekben oltják-szaporítják, és az országot járva ismertetik meg velünk ezt a sokszínű palettát.

 

Gyümölcseik sokkal ízletesebbek és egészségesebbek, mint a növénynemesítők keze alól kikerült fajtákéi, hisz itt az íz a legelső szempont, nem pedig a hosszú szavatossági idő. Keressük ezeket a gyümölcsöket, szörpjeiket és pálinkáikat a piacokon, a termelőknél, és aki teheti, ültessen csemetéikből!

 

A fenntartható házi ételkészítés és alapanyag választás legfontosabb kritériumai, amelyeket az éttermek WWF menüi is betartanak:

 

  • Helyben (10-20-30 km-en belül) termesztett, évszaknak megfelelő, szezonális zöldségek és gyümölcsök használata.
  • Ez ősszel-télen a befőttek, kompótok, savanyúságok illetve a jól tárolható gyökérzöldségek, száraz hüvelyesek gazdag használatát jelenti.
  • Zöldségeket is lehet hőkezeléssel (dunsztolás) tartósítani télire.
  • Előnyben vannak a zöldségekből készített ételek, de nem feltétel a vegetarianizmus. Az előny az ökológiai lábnyom mértékéből származik, ugyanis 1 kg hús nagyobb földterület-használat során termelődik, mint 1kg bármilyen zöldség (érdekes viszonyszám még, hogy kb. 10 kg kukorica kell 1 kg csirkehús előállításához).
  • Húsféleségek közül a szabadon tartott őshonos magyar háziállat fajtákat fogyasszuk, azoknak is a hagyományos legeltetéses formában tartott példányait. A legeltetett háziállatok (szürkemarha, bivaly, racka) természetvédelmi értéket is képviselnek, hiszen különleges fajösszetételű gyepterületeink megőrzésének kulcsszereplői.
  • A halételekhez szintén használjunk helyileg előforduló halfajokat.
  • A tonhalat kerüljük! Az élelmiszerekben leggyakrabban használt fajt, a kékuszonyú tonhalat a túlhalászás miatt a kihalás veszélyezteti, így ha csak tehetjük, kerüljük a tonhalból készített ételeket.
  • A kacsa és a liba sajnos nem tartozik a fenntartható konyha ékei közé, mivel a tartásuk ökológiai lábnyoma sokkal nagyobb, mint a fentieké. Kivéve talán, ha háznál, kis létszámban tartott állatok közül vásárolunk.

Fotó: Pipacsos Porta

  • Házi tej, kisgazdasági kecskesajt, kézműves sajtok mind nagyon jók ebből a szempontból.
  • Kézműves hústermékek (kolbászok, különlegesen vagy régi recept szerint érlelt házi sonkák, pástétomok stb.) ugyancsak ajánlottak és feltehetően sokkal finomabbak a boltokban kaphatóaknál.
  • A hazai kézműves sörök kismanufaktúrákban készülnek, lokális alapanyagokból és természetes ízesítéssel. A nemrég bekövetkezett sörforradalom jóvoltából egyre több helyen juthatunk hozzá ezekhez a kiváló minőségű hazai nedűkhöz.
  • A pálinkák közül is a házi pálinkákat vagy kismanufaktúrákat érdemes keresni. A minőségi hazai gyártók általában saját gyümölcskertészeteket tartanak fenn, vagy kiváló hazai kertészetekkel van megállapodásuk. ha kétségünk támadna, érdemes rákérdezni, hogy honnan származik a feldolgozott gyümölcs.
  • A hazai borvidékek ugyancsak bővelkednek a kiváló minőségű szőlőből készült borokban, így őket is jó szívvel ajánljuk a fenntarthatóan elkészített ételeinkhez kísérőnek.

 

 

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Köszönöm az ismertetőt Zsuzsikám. Szerencsére az idén rengeteg gyümölcs főleg alma termett ,jut mindenkinek.
Nagyon szeretem az almát :-) nem mulik el nap ,hogy ne egyek ha napközben nem is de este biztosan.
További szép estét kivánok,szeretettel Erzsike

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu