Természet: Zöldparadicsom – Mértékkel, de fogyasszuk!

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, Szeretettel köszöntelek a Természet baráti kör közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz,s máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 775 fő
  • Képek - 16510 db
  • Videók - 6952 db
  • Blogbejegyzések - 16746 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

TERMÉSZET BARÁTI KÖR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.




A zöldparadicsom savanyúságnak eltéve igencsak finom tud lenni. Téli és késő őszi húsos ebédekhez, amikor már a piacról kifogyott és lefagyott a szezonzöldség, sokszor kerül elő a kamrákból. Vannak, akik igazából szeretik, mások pedig csak azért fogyasztják savanyúságként, hogy ne menjen kárba, s ha már más nincs, jó lesz az is.

Az idén mintha a fura nyári időjárás következtében zöldparadicsom is több lenne. Jártamban-keltemben azt láttam, hogy tele vannak a kertek éretlen, ki nem fejlődött példányokkal. A gazdák morgolódnak, hiába volt rengeteg napsütés, a paradicsomok mégsem értek be kellőképpen, és piacon sem lehetett házi ízűt (aki kóstolta az igazi kertit, az valószínű a cikk olvasása közben is fel tudja idézni) találni.

Egyes kutatások szerint a nagyobb mennyiségben fogyasztott zöldparadicsom mérgező is lehet, mi mégis szeretjük. Német adatok szerint 100 gramm paradicsomban körülbelül 9–32 mg szolanin (toxikus anyag) található. Aggodalomra nincs ok, mert megközelítőleg 1–2,8 kg zöld paradicsom elfogyasztása lehet csak veszélyes, amit egészen biztosan senki sem eszik meg egy ültében. Ecetes vízben való eltevés, főzés vagy sütés által csökkenhet a szolanin mennyisége, ezért nyugodtan kipróbálhatjuk az interneten is fellelhető, változatos zöldparadicsom-recepteket.


Számomra egyik különlegesség, amit nemrég hallottam, de még nem próbáltam, a sült zöldparadicsom. Több helyen is nagyon dicsérik, sőt van, aki egyenesen rajong érte. Nekem kicsit bizarrnak tűnik, nem tudom elképzelni, de mégis egyszerre taszít és vonz a gondolat, hogy éretlen paradicsomot süssek ki bundában. Ha valakinek kedve támadna hozzá, íme, a sokak által javasolt recept:

Sült zöldparadicsom

Hozzávalók (4–6 adag): 4 nagyobb, éretlen zöldparadicsom, só, őrölt bors, 2 egész tojás, 2 evőkanál tej, 5 dkg liszt, 15 dkg kukoricadara, 3 dkg reszelt sajt; tálaláshoz: zöldsaláta, olívaolaj, balzsam­ecet.

A paradicsomok közepét eltávolítjuk, majd kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, és 10 percig állni hagyjuk egy rácson, majd a levet, amit engedett, letöröljük. Bepanírozzuk a szeleteket: villával felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejet, sózzuk és borsozzuk. A szeleteket először kevés lisztbe, majd tojásba, végül a reszelt sajttal összekevert kukoricadarába forgatjuk. Egy nagy serpenyőben olajat forrósítunk, majd a szeleteket mindkét oldalukon 3–3 perc alatt aranyszínűre, ropogósra sütjük. Konyhai papírtörlőn leitatjuk. Olívaolajjal és balzsamecettel összeforgatott zöldsalátával kínáljuk (chiliesvanilia.blogspot.ro ).

Vetési Júlia
Székely Hírmondó

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu